• "bütün paramı bu filmlere yatırdım. hiçbiri ticari film değildi. ama paramı bu şekilde kaybettiğim için mutluyum. umberto d. ve bisiklet hırsızları hayatımın en güzel armağanlarıydı.” ( de sica)
  • beyaz telefon filmleri dönemini yıkıp italyan neo-realizm dönemini kuran sinemacılardan birisi**. yaptığı gerçekçi filmler gişe başarısını yakalayamayınca çark etmiş ve sokaktan tekrar stüdyolara dönmüş, bu nedenle sanat çevreleri tarafından yoğun eleştirilere maruz kalmış yönetmen.
  • sinemanın babasıdır.öyle fellini cappola vs kadar bilinmez ama filmleri sinema tarihinin en önemli filmlerindendir,ondan sonra çekilen bir çok filmi aaa de sicanın şusuna benzemiş diye izlersiniz.sinemanın efektle ünlü oyuncuyla ya da çok parayla ilgisi olmadığının kanıtıdır.
  • "görmek, bir sanatçı için çok yararlıdır. birçokları görmek istemez, çünkü çoğu kez başkalarının dertleri onları tedirgin eder. biz*, tersine görmek istiyoruz. amacımız kendimizi de görmektir." diyerek yeni gerçekçi kuramın özünü ortaya koymuştur.
  • 1930'larda aktorluk yapmistir bu yonetmen ayrica. sosyal problemlere cok sik deginen italyan neorealism temsilcisidir kendisi. zavattini ile calistigi ilk filmi the children are watching us (1943), shoeshine (1946), en unlu ve neorealist ideale en yakin filmi the bicycle thief (1948) olsa gerek, millet salya sumuk aglar bu filmde, kotucul cevre, atmosfer, babayla ogul arasindaki iliski cidden cok iyi sunulmus, aktor olmayan gercek hayatta yaptiklari isi filme tasiyan insanlari kullanmasiyla da agzimizi acik birakmistir. bunun disinda miracle in milan (1951) degisik olabilir, ve kesinlikle gorulmesi gereken bi film olarak, zavattini'nin gundelik hayati yansitan saf sinema idealine en yakin olan film, umberto d (1952)
  • 7 temmuz 1902 doğumlu ve 13 kasım 1974 ölümlü yönetmen.
  • “bütün paramı bu filmlere yatırdım. hiçbiri ticari film değildi. ama paramı bu şekilde kaybettiğim için mutluyum. umberto d. ve bisiklet hırsızları hayatımın en güzel armağanlarıydı.”
  • ''non piangere mai per qualcosa che non possa piangere per te.'' sözü, italya'da deyim olmuş napolili.
    tüm mücevherleri çalınan sofia costanza brigida villani scicolone'yi * teselli ederken, ''sophia, göz yaşlarını boşa harcama. biz, yoksulluk içinde doğmuş iki napoliliyiz. para gelir ve gider. senin için ağlamayan hiçbir şey için göz yaşı dökme.'' demiştir ki bu da baş edemediğin yahut içinden çıkılmaz bir sorunla karşılaştığında kullanılagelmiş.
  • aslen bir aktor olup sonradan yonetmen olmustur. kendisinin cok yakisikli oldugu soylenmektedir. shoe shine, bicycle thief ve umberto di'den olusan triolojisi ile bilinir. zavattini ile calismistır.(bkz: cesare zavattini)
  • bu seneki istanbul film festivalinde 8 filmi gosterilecek olan italyan aktor - yonetmen (bkz: iki kadin)
hesabın var mı? giriş yap