• bir de böyle bir şey çıktı.

    herkes bu ülkede ekstra 3 kuruş kazanmak için legal 3 kağıtçılık yapmaktan bir an çekinmiyor. tezgahlarını iyi kurmuşlar.

    önce almanya vize ofisinde, verdiğim birbirinden farklı biometrik fotoğrafı kabul etmeyip (yok ölçüsü 1 mm fazla olmalı, yok bunun genel boyu küçük, yok burada kafa çizgileriniz şu şablona uygun değil) diye ofiste bulunan 20-25 tl ile çalışan makinaya sizi yönlendirirler. hadi o zaman okay demiştim, standarda uymuyor belki bu bir sıkıntıdır. (ki konsolosluk gözünde o standardın felan uydurma olduğuna eminim, biometrik mi evet, alırlar o fotoyu pekala).

    bugün 9 ay sonra macaristan vize ofisindeyim bu sefer. yine bu son makinada çektirdiklerim dahil 3 farklı biometrik fotoyu koydum, hangisi uyarsa alın dedim. kadının yaptığına inanamadım, açtı pasaportu, 9 ay önce aldığım schengen vizesinin yanına koydu o son fotoyu, dedi bu foto 6 aydan eski kabul etmezler. bakın 9 aylık vizede de bu vesikalık var. sizi şu makinaya alalım, 20 tl. kan beynime sıçardı. ulan dedim böyle saçmalık olur mu. zaten 60 euro vizeye, 25 euro ofise domalıyoruz bu ülkede. euro olmuş 4 tl. masraf çok, bir de o 25 euro yetmiyor bu ofislere bin bir katekulli ile o makinalardan ekstra para koparma derdindeler. çok sinirlendim, dedim böyle saçmalık mı olur o 6 aydan eski olmayacak kuralı lafın gelişi bir kural, 30'lu yaşlarında adamın tipi mi değişir 9 ayda. tamamen uygun ölçülü fotoğraf işte alın dedim. çık mık. hay dedim lanet olsun yapacağınız işe. trink 20 lira daha.

    önemsiz gibi gözükebilir ama bu ofisler ciddi şekilde denetlenmeli bu ülkede, konsolosluklar ile nasıl bir dirsek teması ve anlaşmaları var bilmiyorum ama zaten sömürü düzenine bir taş da bunlar koymakta.

    ve evet klasik olarak,

    (bkz: derdini sikeyim butonu)
  • yurtdışına gidebiliyor ama fotoğrafa takmış :(
  • fotoğraf olayının türkiye'de para tuzağı haline geldiğini anlatmaya çalıştığımda bana "yurtdışına gitti götü kalktı" muamelesi yapan dallama arkadaşlarımın okuması gereken başlık.

    yaşadığım ülkeden macaristan vizesine başvurdum. beyaz fonda çekilmiş, hatta fotoğrafçı sağ olsun hafif eğimli fotoğrafımdan dolayı endişeli gittim başvuruya. fotoğrafçıya olması gereken boyutu anlattığımda boş boş bakmış ve boyut bu işte diyerek başvuru formundaki fotoğraf koyma yerine sığmayan bir fotoyla postalamıştı beni. kesin kabul etmeyecekler git gel bir sürü uğraşacağım diye söylene söylene gitmiştim.

    başvurumu alan adam ne yaptı? aldı makası fotoğrafı küçülttü, tek kelime de etmedi. bu kadar.
hesabın var mı? giriş yap