• altın sehir prag in icinden gecen, en unlusu karluv most olmak uzere, ustune 18 kopru insa edilmis bulunan unlu nehir
  • taa hamburg'dan denize dökülür bu nehir. üzerinde çek cumhuriyeti'nin teplice şehrine kadar taşımacılık amaçlı gemiler gezinir.
  • avrupa'nın neredeyse bütün önemli şehirlerini bir büyük nehir güzel kılar. işte vltava nehri de bu anlamıyla prag'ın ayrılmaz bir parçasıdır. gerek üstündeki köprülerin mimari güzellikleriyle, gerekse yüz küsur metrelik genişliği ve kıvrıla kıvrıla prag'dan geçerek oluşturduğu doğal güzellikleriyle seyrine doyulmaz. üstünde botlar gezmektedir, ancak param olmadığı için bu botlara binmedim, ama tahmin ediyorum nehir kıyısından nehrin güzel görünmesi gibi nehrin içinden de şehir güzel görünmektedir. nehir seyrüsefere açık olup daha ilerde elbe nehriyle birleşmektedir, böylece bu nehirden yola çıkan bir gemi hamburg'a kadar gidip ordan atlantik'e açılabilir. aslında elbe nehriyle birleştiği noktaya gelene kadar, elbe nehrine göre daha fazla su taşımaktadır, yani suyu fazla olan kol budur. ancak ona haksızlık yapılıp nehrin kendisine elbe denmiş, vltava sadece bir kol olarak kalmıştır.
  • güneş batmaya yakın hareketlenir insanlar bu nehrin etrafında. içinde canlı müzik de yapılan yemek servisi bulunan tekneler bir bir dolmaya başlar. bir yandan yemeğinizi yer, müziği dinlerken diğer yandan da prag ın seyrine doyum olmayan manzarasına dalarsınız.
  • ismi keltçe azgın su anlamına gelen ve kuleleri ile bir masal diyarı olmayı fazlası ile hakeden prag'ı ikiye bölen nehir. günümüzde bu azgın su açılan kanallar ve yapılan setlerle ehlileştirilmiş olsa da geçmişte üzerinde bir gerdanlık gibi uzanan ve prag'ın simgesi haline gelen charles bridge'in (bkz: karlov most) defalarca hasar görmesine sebep olmuştur. bu nedenle de eski devirlerde nehir çevresi şehrin zenginlerinden ziyade fakirlerinin yaşam alanı olmuştur.
  • bedrich smetana'dan dinlenmelidir
  • prag'ın tam ortasından geçen ve (bkz: letna park)tan izlemesi çok güzel olan nehirdir. haziran ayındatüm nehir boyunca buram buram ıhlamur kokar. tüm şehrin ışıklarının nehirdeki o pırıltılı yansımasını gece hayatının yaz aylarında çok canlı olduğu bu şehirde sarhoşken izlemeye doyamazsınız.
    pragtaki bölümünde üzerinde iki ada vardır. bunlardan üzerinde zofin sarayının olduğu adaya pazar günü öğlen saatlerine doğru yürüyüş yapmak ve burada biraz vakit geçirmek oldukça serin ve huzurlu bir aktivitedir.
    nehir boyunca prag merkezden güneye doğru biraz giderseniz doğu tarafta kalan (bkz: vysehrad) tepesine ulaşırsınız. bu tepeden nehrin görüntüsü oldukça güzeldir.
  • çekya sınırındaki narodni park sumava'dan başlıyor, almanya'da devam eden yolculuğu kollara ayrılarak birleşerek devam ediyor. süderelbe ve elbe isimleriyle hamburg'tan kuzey denizine ulaşıyor.
  • kelimenin kökeninin wild + agua'dan (yaban su) geldiği düşünülen çekya'daki ırmaktır. fulda yıllıklarında fuldaha olarak geçmektedir (pertzii, 1891: 163).
hesabın var mı? giriş yap