• aynı zamanda fabrika isminin kısaltması mzkt (?????? ????? ??????? ??????? - minski zavod kolavych ciahacou - minsk tekerlekli çekci fabrikası) olarak da bilinen temmuz 1954'te sovyetler birliği bakanlar kurulu emriyle kurulmuş ticari ve askeri amaçlı ağır taşıt üreticisi.

    http://www.mzkt.by/en/about/history/

    ilk ürünleri 1954'te ağır topları çekmek için traktör üretmekken, rt-2utth topol-m tarzı nükleer başlıkları taşıyabilecek cihazları üretmeye kadar götürmüşler.

    damperli kamyon, çekici, treyler, sondaj amaçlı çeker, vinç amaçlı çeker ve minibüs otobüs'ü sivil amaçlı üretiyorlar. minibüslerinde iveco, otobüsünde deutz motor kullanıyorlar. kamyonlarında ise yamz (rus), tmz (rus), caterpillar, mmz (belarus), paccar, cummins gibi dört bir yandan alınsa da ağırlıklı olarak rus - sovyet teknolojisi kullandıklarını öğrenebiliriz.

    askeri amaçlı olarak da her türlü füze taşıyıcı, radar taşıyıcı, tank çeker gibi aletler kataloglarında var. burada mercedes (daimler chrysler yazmışlar da) caterpillar, deutz, yamz, volvo (d12a) gibi motor seçeneklerimiz bulunuyor ayrı ayrı tiplerde.

    roketsan bora'da da mzkt-7930 serisi kamyonları kullanılmış.

    http://www.volatdefence.com/en/katalog/439/

    https://scontent.fada1-10.fna.fbcdn.net/…e=597734cd

    edit: ayrıca bu abilerimiz şanzıman, aktarma organları, süspansiyon, aks gibi alt takımları da tasarlayıp; üretiyorlar.

    http://www.volatdefence.com/…lat_components_eng.pdf

    edit: bu soru işaretlerinde kiril alfabesi var bu vesileyle sözlüğün desteklemediğini öğrendik
hesabın var mı? giriş yap