• voliyi vurabilme ihtimali.
  • bir menkul kiymetin fiyatinin veya piyasanin genelinin kisa bir zaman araligi icerisnde gosterdigi dalgalanma ozelligi.
  • şerefsizin önde gidenidir. bugün yaşadığımız astronomik fiyat artışlarının arkasında yatan ana sebeplerden biridir.

    volatil döviz kurunun enflasyonu nasıl körüklediği yaşar erdinç tarafından mükemmel bir şekilde anlatılmış:

    --- spoiler ---

    volatilite neden kötüdür?

    şu an gözleriniz kapatın ve en çok değer verdiğiniz insanı hayal edin. neden bu kişiye çok değer veriyorsunuz? çünkü özü sözü birdir, verdiği sözde durur. sizi şaşırtmaz. şaşırtsa bile, güzel sürprizler yaparak şaşırtmıştır. buna karşılık davranışları değişiklik gösteren, bir gün samimi içten diğer bir gün aksi olan birini sevmezsiniz. çünkü ne zaman ne yapacağını tahmin etmeniz zordur. bu kişilerden uzaklaşırsınız. çünkü davranışları çok dalgalıdır (volatildir).

    her işletme ileriye dönük üretim ve yatırım kararları alırken çok basit bir denklemle hareket ederler. kaça üreteceğim? kaça satacağım? kârım ne olacak? ülkemizde üretim yapanların maliyetlerin ortalama %60’ı döviz bazında ise, dövizdeki volatilite, yani dalgalanmalar karar almayı ve fiyatlandırma yapmayı inanılmaz güçleştirir. öyle bir etkinsizlik yaratırsınız ki, firmalar kendilerini korumaya almak için gereksiz, lüzumsuz abuk subuk hesaplar yaparak, makro dengelerdeki maliyet etkinliğini alt üst ederler. sonuç enflasyondur…

    https://www.bilgeyatirimci.com/…ve-hos-bir-diyalog/
    --- spoiler ---
  • bir ürün fiyatı üzerinde gerçekleşen dalgalanmalar
  • asaf sava$ akat'ın, eko-diyalog programında sık sık kullandığı ve bir çok ekonomi/iktisat/finans sözlüğünde kar$ılığı olmayan iktisadi terim.
  • arbitraji yapilir bunun... ekonomistler gibi "ekonomi cok volatil" diyip susulmaz. bildigin dokundugun volatilite alinir satilir, spekule edilir. buna da vol almak, vol satmak denir... alan ki$i vol long, satan ki$i vol short olur...

    (bkz: volatilite arbitraji)
  • volatilite oynaklıkların coklugudur. oynaklık istatistiki verilerden ne kadar cok cıkıyorsa o oranda boku yiyoruz demektir.

    bir yıl içindeki günlük sapmalar belirli bir yüzdenin üstüne çıkmamalıdır. bu durum oldugu takdirde kısaca krizdeyiz denebilir. istatistiki gercekleri dogrulamayan bu ani sıçramalar kur, hisse senedi, faiz gibi enstrümanlarda oluşur.
  • çok seksi bir terim olup kısaca "arabada beş evde onbeş"in uluslararası piyasalardaki muadili olarak nitelendirilebilir.

    finansla ilgili tartışmalarda da bu lafı eksiksiz ve bir seferde söyleyen adamı şekerbank'a bölge müdürü yaparlar!

    not: "niye şekerbank?" diye sormayın. içimden o geldi. o olmazsa kuveyt türk olsun...
  • tam turkcesi "oynaklik", serideki dalgalanmalari anlatir. oynak oluyor seriniz yani, assagi yukari oynayip duruyor, bu da hos olmuyor, riskin yuksek oldugunu gosteriyor. genelde standart sapma gostergesi olarak anilir, garch veya arch kullanarak degisken volatilite/oynaklik hesaplanabilinir.
hesabın var mı? giriş yap