• dün moralimi bozan araçtır efendim.
    bizim araçta * bir depoyu 230 liraya dolduruyor ve maksimum 500 km gidebiliyorken, arkadaşıma 5 gün önce istanbuldan aldığımız polo bluemotion'ın, 160 liraya deposu doldu şu an 650 km gitti ve depo yarıya düşmedi.
    ben böyle bir tasarruf görmedim.
    ayrıca 1.2 dizel olmasına rağmen çok da seri güçlü, şehir içinde kullanacak kişiler benzer fiyata başka araç alırlarsa yazık ederler ceplerine.
    özellikle polo'nun diğer modelleriyle arasında neredeyse fiyat farkı olmaması çok ilginç.
  • kendisinden 1 adet sahibi olduğum araçtır. alalı 1 ay olmuştur. 1.6 tdi motorlu araç alıpta; boş yere, adına performans diye kandığımız fazla yakıt tüketimi hususunda sizi ayrı ayrı sevindirecek araçtır. zira 1.2 tdi motorlu aracın performansı da gayet iyidir. ayrıca 92 yılından bu yana volkswagen'e car of the year yarışmasında ödül kazandırmış tek araçtır.

    hakkında söylenecek çok şey var, detaylara inmek falan güzel olurdu ama pek gerek görmüyorum. almak isteyipte, fikir sahibi olmak isteyenler varsa, aynı araçtan kendisinde de bulunan biri blogunda açıklamalar yapmış, dilerseniz şurdan okuyabilirsiniz.
  • 1.2tdi motorlu 2011 modelinin teknik verileri şöyle,

    şehir içi: 4,1lt/100km
    ortalama: 3,4lt/100km
    şehir dışı: 3,0lt/100km

    bu varmış birde.. (bkz: #20791449)
  • sis farlı araç aldığında sis farlarını gece gündüz yakan, klimayı sürekli açık pozisyonda tutarak sadece vantilatörü açıp kapama işlemi ile araç içi iklimi ayarlayan, 3000 devirin altında araba kullanmayan, konforlu olsun diye ya da lastikçi öyle dediği için lastikleri kabul edilebilir sınırın altında şişiren, motor frenini rallilerde kullanılıyor zanneden, trafikte öndeki aracın arkasına yapışarak sürekli gaz-fren halinde seyredip araca kazandırdığı hareket enerjisini sürekli ama sürekli boşa harcayan bilinçsiz otomobil kullanıcılarının ülkesinde getirdiği yenilikler hiçbir işe yaramayacak otomobildir. almanlar yellenmeden daha temiz emisyona sahip bu aracı alıp sürdükten sonra çevreye verdiği zararı minimize etmenin keyfiyle rahat uykular uyuyabilir, onların ehliyet kursu sistemi verimli araç kullanmaya yönelik, ancak diğerleri hak etmedi bu uykuyu daha.
  • kullanması çok zevkli olan ekonomik bir araç. ilk aldığımda, depoyu doldurduğumda bu bir depo dizel ile 580 km yapabilirsin diyordu. araç 200 km de şimdi. kalan yakıtla 620 km daha yapabilirsin diyor.

    donanım olarak sınıfındaki araçlara göre zengin. esp, hill hold, cruise control, start stop, elektronik kontrollu direksyon, sis lambası, yol bilgisayarı, alaşım jant, gündüz farı fln. serçe parmağınızla direksyonu, diğer serçe parmağınızla vitesi değiştirebilirsiniz o kadar hafif. ancak böyle bir arabaya sen gel en dandik teybi koy, aux çıkışı verme, ön göğsü trendline daki plastikle yap ama aksesuar olarak krom çıtalarla süsle. en azından rcd 310 teyp, fonksiyonel direksiyon, comfortline daki gibi daha yumuşak bir ön göğsü hakediyor bu araç. ayrıca üzerinde daha sportif gösteren body kit gibin bir şey var ve yere daha yakın. ayrı bir görünüş katıyor. ancak kapıyı kaldırımlara vurmamaya dikkat edin. açıkçası sözde dolu olan comfortline 1.6 tdi yerine bunu almak çok daha mantıklı. ayrıca benzinlilerinde tsi yok. fiyat farkını verip dizel almak yada benzinlide tsi fabia yada tsi ibizaya bakmak daha mantıklı bence.

    diğer polo modelleri değilde, bu modelin aynı donanımlarını başka bir markada almaya kalktığınızda bluemotionun fiyatının üzerine çıkıyor. ancak doğuş otomotiv denilen ucube şirket hiç pazarlık payı olmadığından diğer modellerde ** yapacağınız pazarlıkla daha ucuza alma ihtimaliniz var. ama kişisel görüşüm tasarım olarak polonun yanına yaklaşmazlar (seat ibiza hariç)

    sürüşüne gelince gayet rahat geldi bana. 2. ve 3. vitesteyken devriniz düşükse (1700 ün altında) bol bol sellektör yiyorsunuz. bu iki viteste 1700 devir altına inilmemeli. debriyajı iyi ayarlamak gerekiyor. ayrıca bayada yüksek. eski araçlarda istediğiniz gibi ayarlayabiliyordunuz. ancak hidrolik debriyajlarda böyle bir nane yokmuş. frenden gazdan baya bir yüksekte. onun dışında hızlanması, performansı 3 silindirli bir 1.2 araca göre çok iyi. ancak 180 bg 1.6 motor ve üzeri bir araçtan sonra buna binerseniz performansı tatmin etmez. gitmio abi bu diyebilirsiniz. sonuçta ekonomik, görünümüyle dikkat çeken, ona buna makas atması beklenmeyen bir araç. yavaş yavaş en fazla 110-120 5. viteste takılıp gitceniz. hız zararlıdır zaten *

    edit bütüt şöyle oldu: 1. depo bittince: 160 lira lık mazot aldım, 43 litre, 720 km yapmışım.
    2. depo bitince: 145 liralık mazot aldım, 38 litre 750 km yapmışım. giderek düşecek gibi. 1600 km de. *

    edit 2: bir adet kaliteli ** yanaktan iki tekere birşeyler soktuğundan ve sabah sersemliğiyle indiğini farketmediğimden 10 km inik tekerle gittim. sonuc: stepne olmaması iyi bir şey değilmiş. sabahları yola çıkmadan lastikleri kontrol edin. benzer durumda kaskoya haber verin sıfır lastik isteyin. benim gibi mal mal gidip lastikleri tamir ettirmeyin. ayrıca dunlop runonflat dedikleri lastikler var diye biliyorum bu araçta ama içinde runonflat lastiklerine ozgu bir katman olması gerekiyor sanırım. nedense bu dunloplarda yok. anlamadım bu işi müsait bir zamanda araştıracağım inşallah maşallah.

    edit 3: bugün abs sini test ettim, çok güzel çalışıyor. malzemeden çalmamışlar. ancak birisinin arkadan gelen şahin ve tipoları durdurması lazim. abs koymakla olmuyor bu iş. ilgilenenler için comfortline'nın 2012 modellerine yol bilgisayarı ve lastik basınç sensörü eklemişler. bm de bir değişiklik yok. fiyatı kol gibi abarmış 40700 olmuş. nolcak 38k veren 40 k verir *. ancak sınıfındaki diğer araçlara *** baktığınızda fiyat farkı olmadığını ve bm nin daha dolu olduğunu göreceksiniz. polonun fiyatı artınca diğerleri sabit kalmıyor. eski kasa astra yada focus almak ise tercih meselesi, benim beğenmediğim araçlar. 2-3k daha koyup alınabilir. ancak 1.2 tdi ile e5 te sisleri açıp makas atmıyorsanız kesinlikle 40700 e 1.2 mi alınır yeaaaa diye küçümsenecek bir motor değil. ** bu şekilde eleştirenlere, c sınıfı 1.5 tonluk 1.6 benzinli araçtan üçte te ikisi kadar daha az, dizel 1.6 lardan ise üçte biri kadar daha az yakıyor diye laf edebilirsiniz.
    ayrıca bagajda ufak. polo sınıfının en küçük aracı. ailelere yada eşyası çok olanlara dikkat diyorum. sığmazsınız. skoda fabia bu sınıfın en genişi.

    edit4: kaçıncı depo bilmiyorum araç 3200 km de. 145 lira=37.8 litre=765 km gitti. tamamen rush hour en tıkalı saatlerde kullanımı.

    edit 5: araç 3700 da fln. trafik normal seyrinde ilerlese her gün orgy modunda tıkanıklık olmazsa ve basmazsam (yani 90 100 üzeri) şehir içi 3.5 ortalamayı tutturabilirim gibi gözküyor. * havalar soğuduğundan dolayı rölantide daha fazla yakıyor. -4 derecenin altına düşünce araç uyarı veriyor. soğuk havada 2-3 dk ısıtmadan kalkarsanız bildiğiniz traktör sesi çıkıyor arabadan. şu anki fiyatı aldığım fiyatın 2.5k üzerinde. 3 ay olmadı daha*. bugün lastik bakmaya gittiğimde, lastikçiye bir cayenne gelmişti. lastikçi dediki otvden önce aldı. şimdi 13000 örö fazlasına aracın satıldığını söyledi. böyle bir memlekette yaşıyoruz amk. milletin borsadan, altından zengin olduğu yetmedi bide bu çıktı. ayrıca: (bkz: #25841327)

    edit 6 : araç 7300 km de. ağır kış şartlarından dolayı, kış başında yaklaşık 50 km, bu aralar 100 km daha az yol yapıyor. son zamlardan önce kışın 135 liraya 600 km gidiyordu. yazın ise bu 750 ye kadar çıkıyordu.

    edit 7 : 11000 km *. kışın 38 litre ile 600 km ye kadar düştü. feci bir kış. kar yağdı, dondu, tekrar üzerine yağdı, sonra tekrar dondu. 15 dk arabayı çözmeye çalıştığımı hatırlıyorum. havalar ısındı biraz, menzil şu anda 650 km mertebesinde 38 litre için derken bugün tekrar kar yağdı. kış lastiklerini atıp havalar dahada ısınınca 750 ye kadar tekrar çıkar diye bekliyorum. yaklaşık 6 ay önce aldığım yakıtı şu anda %10 daha pahalıya alıyorum. sorumlularının allah belanızı versin, hakkımı helal etmiyorum. bluemotion fln işlemiyor bu gözünü para bürümüş yobazlara. (nokta)

    edit 8: haziran 6 2012, memnunum bir sıkıntım yok 14000 km de. 1 aya kadar ilk bakımına gidecek 15000 de. bu arada arkadan birisi çotanak vurdu, hafif bir boya çatlağı oldu tamponda, yaptırmadım. sabah sabah uyuyor insanlar.

    edit 9: 15000 bakım. yağ + su + hava filitresi + kartel kapağı = 420 tele. tee allahından bul doğuş oto. utanmadan eski filtreyi de bana verdiler. ne güzel soktuk 420 lirayı, alışın guvvetliymiş al bunuda sokarsın bi tarafına diye verdiler herhalde. bu aracın en büyük sorunu koltukların ses yapması ve doğuş oto isimli ucube şirket. onun dışında herşey olması gerektiği gibi.

    edit 10: 3.97 den aldıktan sonra bi mazot aldım. 42 litre 185 lira tuttu. pompaya bakınca 4.37 yi gördüm. pompacıya saldıracaktım mazot yerine benzin koydun diye. yok abi bu mazot dedi hangi devirde yaşıyorsun dedi al dedi git dedi sok pompayı dedi, açılırsın dedi. bende ayırdım bekliyorum.* 20 günde bir benzinliğe gidince böyle oluyor.

    edit 11 (2013): mazot ne kadar olmuş sallamıyorum artık. geçen balataları yaktım galiba biraz. kabahat bende. arabamı seviyorum. mutluyum.

    edit 12 (23 şubat 2013): efenim araç pert. zincirleme kaza, önden arkadan mukoko, arkadan darbe çok sertti, şasi yamuldu. ön o kadar kötü durumda değildi. sol tarafta boydan boya sürtüldü. orta konsol çok uzun olduğundan sıkıntı. ama tek parça olarak araçtan çıktım. görevini yaptı kendileri. dörtlüleri yaktı, tüm frenleri kitledi, emniyet kemerini gerdirdi ve tuttu, benden bu kadar dedi. eyvallah dedim çıktım araçtan. aracımı seviyordum açıkçası.

    *
  • hayatta yaptığım en iyi seçimlerden biri olan araçtır. klima açık, istanbuldan antalyaya bagaj dolu şekilde iki kişi yol alıp yol çalışmaları sebebiyle sıklıkla yavaşlamamıza rağmen inanılmaz bir şekilde koymuş olduğum bir depo mazotla 1150 km yol yaptı. tek depo mazotla istanbuldan ankaraya gidip geliyorum araçta esp cruise control, soğutmalı torpido gözü, yokuş kalkış desteği, alaşım jant, body kit, sis farı standart doğuş otomotiv için büyük olay bunlar. almanya'dan araçta bu kadar aksesuar standart olarak geldiği için doğuş otomotiv'in bu aracı sevmediği hissiyatı var bende. bu arada aracın start stop özelliği de acayip tasarruf sağlıyor trafik lambalarında. aerodinamik olarak da sürtünme azaltılmış, hava kanalı konmuş araba alçaltılmış. mühendisler çalışmış...yanlış hatırlamıyorsam bu araçta bu kadar kasılmasının sebebi volkswagen'in hybrid sistemini kullanmayı diesel araçların daha az emisyon değerlerini yakalayabileceği savı sebebiyle reddetmesinden kaynaklanmakta. nitekim de öyle olmuş. prius'dan daha düşük emisyon değerlerine sahip.
  • (bkz: slow motion)
  • vites değişim uyarısı beni benden alan araçtır. ona kalsa 1000-1500 devirden yukarı çıkamıyoruz arkadaş.
  • ne kadar uğraşsam da yakıt tüketimini 7lt/100km den aşağı çekemediğim araçtır. sorun bende galiba.
    edit: yakıt tüketimi şu anda 5.5lt/100km oldu. evet sorun bendeymiş sözlük.
    edit 2: istenince 3.9lt/100km bile olabiliyormuş yakıt tüketimi. sürüş tekniğiniz ve hava sıcaklıkları gerçekten çok etkiliyor bu değerleri.
hesabın var mı? giriş yap