• aradan 41 sene geçmesine ve güneş sisteminden dışarı çıkmış olmalarına rağmen hala dünya'ya bilgi göndermekte olan ikiz uzay araçları.

    uyduların üzerinde bulunan, plütonyum-238 ile çalışan nükleer radyoizotop termoelektrik jeneratörler (rtg) sayesinde hala elektrik üretiliyor ve araçların üzerindeki bazı cihazlar hala bilgi toplayıp dünya'ya iletebiliyorlar.

    voyager 2 üzerindeki plazma spektrometresi *, halen uzay aracı etrafındaki plazmanın basıncını, yoğunluğunu ve hızını ölçüyor.

    her iki araç üzerinde kozmik ışın sistemi * halen çalışıyor ve dünya'ya güneş sistemi dışında ölçülen gerçek yıldızlararası kozmik ışınların enerji seviyelerini bildiriyor.

    her iki araçta yine güneş'ten kaynaklanan ve şimdi bulundukları bölgede güneş sistemi kenarındaki manyetik alanın yarattığı kütlesel çekim gücünün seviyesini ölçen magnetometer'lar aktif durumda. 13 metrelik bir kolun üzerine asılı bu cihazlar ilk uzaya gönderildiklerinde, bulundukları mekanik kolun uzunluğu sadece bir kaç cm uzunluğundaymış ve müthiş bir mühendislik ürünü olarak uzaya çıkıştan sonra uzatılmış.(nasa bu mekanik kola astromast diyor - bkz. sayfa 51)

    düşük enerjili parçacık algılayıcıları da * halen her iki araç üzerinde aktif durumda ve dünya'ya tespit ettikleri proton, elektron, alfa parçacıkları ve diğer ağır elementlerin bilgilerini gönderiyorlar.

    daha önce yıldızlararası uzayda nasıl bir ses olduğunu duymamızı sağlamış ve bize jüpiter, satürn, uranüs ve neptün manyetosferleri hakkında bilgi toplamış olan plazma dalga altsistemleri * her iki araçta da aktif durumda ancak görevleri araçların üzerindeki kameralar gibi bitmiş durumda.
hesabın var mı? giriş yap