• bunyesinde buyuk ve onemli bir hastaneyi de barindirir.
  • amsterdam'daki ikinci devlet universitesi, digeri icin (bkz: universiteit van amsterdam). amsterdam'in disina dogru, buitenveldert semtine yakin olan, butun fakultelerinin bir arada oldugu kampusuyle derli toplu bir imaj verir ama gri renkli binalariyla cok soguk bir havasi vardir, ne zaman gitseniz icinizi karartir*. egitim yapisiyla amsterdam universitesine gore daha tutucudur (bilimsel anlamda soyluyorum). sosyal bilimler bolumleri cok ust duzeyde olmasa da, bilgisayar muhendisligi gibi teknik bolumlerinin iyi oldugunu duydum*.
  • amsterdam sehir merkezine yaklasik 20 dakika mesafede olan, onunde korkunc buyuklukte bir bisiklet parki olan universite. oraya buraya konmus kocaman tahta bankimsi oturma yerleri ve adim basi bulunan internet istasyonlariyla goz doldurmaktadir. ve tabi ki iced cappucinolarina katik olan cikolatali muffinleriyle!
  • 15 katli ana binasindaki 6 tane asansor icin onlarca kisinin sira bekledigi ve sadece yukari gidecegi belirtilen asansorlerin yukari gittigi; her adimda farkli sifreler isteyen bilgisayarlarin bulundugu;icinde bari olan ve dev bir kus kafesi icinde bes on tane kus bulunan ilginc universite.
  • degisim programi ile gelen ogrencilerin ingilizce kapasitesine inanamayan,sanki bir aptalla konusuyormuscasina yazmamizi bekleyen universitemsi
  • ingilizce konusunda takıntılı olan üniversitedir, hollanda da üniversiteler yüksek lisans için toefl ibt testinden 80 puan almayı yeterli görürken, bu güzide okul 92 istemektedir. benimse yukarıda bahsi geçen sınavda 91 almış olmam, olaya ayrı bir renk katmıştır.
    amsterdamın zuid bölgesinde bulunmaktadır. içinde kocaman binalar bulunan ufak ve oldukça iç karartıcı bir kampüsü var. bu okulda master yapan bi hatun kampüsü psychedelic olarak tanımlamıştı. kampüsü görünce ne demek istediğini anlıyo insan. kampüsün bu yapısı sosyal bilimlere yaşam alanı tanımazken, pozitif bilimlerin özellikle de bilgisayar bilimlerinin gelişmesi için gerekli ortamı sağlamıştır. minix'in yaratıcısı ve operating systems,computer networks gibi birçok kitabın yazarı andrew s. tanenbaum bilgisayar bilimlerinin yıllarca başkanlığını yapmış, hala da bu okulda ders vermektedir.
  • 'internet and web technologies' master programına kayıt yaptırdığım, depozito olarak 500 euro ödediğim, sonra gitmekten vazgeçip, yurda döndüğüm, güzide bir üniversite. ( evet, depozito yandı. ) okul avrupa birliği vatandaşlarından yıllık 1500 euro talep ederken, türk vatandaşlarından 9000 euro talep etmektedir. başarılı öğrencilere de 5500 euro burs vermektedir.
    benim yaptığım basit hesaba göre bir türk bu üniversitede ne kadar başarılı olsa da, bir avrupa birliği vatanşı kadar değer ve iltimas görmemektedir.

    o zaman günün aforizması gelsin;
    ' ilim amsterdam 'da olsa git, ama bu şartlar altında değil. '
  • kampusu olmayan universite. de boelelaan ve van der boechorststraat caddelerinin kenarlarina dizilmis binalardan olusur. biraz cimen disinda yesil bir alani yoktur. kucuk bi alan kaplamasina ragmen binalari ve duzeni karisiktir, fakat zamanla alisiliyor. hastanesi* meshurdur. okuldan cok bir is merkezini andiriyor bana, ozellikle ana binasi. fen bilimlerinde sosyal bilimlere kiyasla daha basarili gibi duruyor. ozellikle biological psychology departmani dunya capinda. netherlands twin register'i kuran dorret i. boomsma departmanin basinda bulunuyor. senede yuze yakin makale cikariyorlar, korkunc bir database'leri var.

    merkezden 5,16 ve 24 numarali tramvaylar okula kadar geliyor. ulasimi zor degil. egitimi iyi de olsa, 4 seneden fazla vakit gecirilmez burada sanki.
  • burada yazılanları görüp korktuğum, ancak gidince içimin ısındığı üniversitedir. evet doğru düzgün bir kampüsü yok, evet iş merkezini andıran soğuk binaları var, ama sanırım önemli olan bir yerin ne kadar güzel olduğu değil, orada geçirdiğin zamanın kalitesi, ne kadar mutlu olduğun... beni de 6 ay boyunca ziyadesiyle mutlu etmiştir bu okul ve yurt yerleşkesi (bkz: uilenstede)
hesabın var mı? giriş yap