• anladığım kadarıyla bizdeki "tevekkül"ün karşılığı olan kavram.
    oldurmaya çalışmamak, olmasına yahut olmamasına ayak dirememek. olana ve dahi olmayana razı gelmek. nehirle beraber akmak. nehrin devinimine uymak. başka bir devinim icat etmeye çalışmamak. böyle bir çabanın abesle iştigal olduğunu anlamak. kendi izafi hareketinden kurtulmak. gerçek hareketin, gerçekten hareket edene katılmak olduğunun şuuruna varmak. böylece hareket etmeden hareket etmek. hatta hareketin kendisi olmak.
  • wu wei, "non-doing", "hareketsizlik" demektir. hicbir sey yapmadan oturmak anlamina gelmez. hayatta hicbir seyi zorlamamak anlamindadir. taoizm de hicbir zaman efora yer yoktur. acikirsan yemegini yersin susarsan suyunu icersin yorgun olursan yatar uyursun yasadigin yer kirlenirse temizlersin. hersey etrafinla harmoni icinde dogal olmalidir. hicbir sey icin benliginle savasmaman gerekir.

    her ne kadar "ehehhe bende yaparim bunu noolcakki al pirilgılsı otur televizyonun karsisina butun gun mis gibi tao cu olurum gibi dusunceler olsada" asil olayi kendini ve iradeni tamamen bir disiplin altina soktuktan sonra kendini birakip o disiplinden hic sapmamak anlamindadir. gunumuz jargonunda "asla kasmamak" seklinde aciklanabilir. wing chun kung fu nun temeli bundadir. siz asla kendigilinizden bir savunma hareketi yapmaya calismazsiniz o hareket oluverir. tabii egitimsiz bir bedeni ayni duruma sokarsaniz ayni hareket gerceklesmez cunku arada egitim, aydinlanma ve disiplin gibi ufak(!) ayrintilar vardir. siz birakirsiniz bedeniniz girdigi disiplinin ve egitimin yolunda kendi yolunu cizer kendi hareketlerini yapar.

    wu wei bedensel olarak mesgul olmamaktir. bir suya tas atilirken orda cikan dalgalar gibi, duruma tepki vermektir.
    ayni konseptin zihinsel olani icin:
    (bkz: wu hsin)
  • wu wei,
    taoculukta bir şey yapamamak demektir. evrendeki herşeyin kendi haline bırakıldıklarında kendi doğalarına uygun hareket ederek mutlak denge haline ulaşabileceklerini ifade eder.
  • sürekli bir hareketsizlikten bahsetmez. önemli olan yararsız şeylerin ritmine dahil olmamak, bundan olabildiğince kaçınmaktır.
  • "wu" çince'de olumsuzluk anlamı veren bir ektir. olmamak, bulunmamak vb. manalara gelir. "wei" ise eylem, zorlama, harekete geçmektir. dolayısıyla "wu-wei", zorlamanın olmayışı olarak tercüme edilebilir.

    herhangi bir özel sonuç elde etmeye çalışmaksızın, kendiliğinden, içten gelerek, sezgisel olarak yapılan eylem wu-wei'dir. herhangi bir zanaatın ustasının eylemi buna bir örnektir. usta, sanatını zorlamasız ve çabalamadan uygulayabildiği için ustadır. acemi de, sonucu elde etmek için uğraşıp durduğu sürece acemidir.

    wu-wei zihinsel anlamda oldukça derin bir öğreti sunar. zihnin işleyişine müdahale etmeden, doğru kararları bulmak için onu zorlamamayı, zihnin kendi doğal çalışma şekline güvenmeyi gerektirir. çince'de zihin anlamında kullanılan kelime "hsin" dir. wu-wei'nin uygulanması wu-hsin'i gerektirir, yani zihin yokluğunu. sezgisel bir şekilde, sonuç için endişelenmeden, düşünmeden (wu-hsin) hareket etme kendiliğinden uyumu (wu-wei) doğurur.

    bu sanatı başarılı bir şekilde uygulama yeteneği "te" olarak adlandırılır. "te" genellikle erdem olarak çevrilse de buradaki söz konusu olan erdem, belirli birtakım ahlak kurallarına uyularak açığa çıkan yapay bir erdem değildir. daha çok kuralsız, kendiliğinden ve doğal bir şekilde açığa çıkan erdemdir.

    kırkayak mutlu ve sakindi,
    ta ki karşısına bir kurbağa çıkıp
    şakayla karışık, söyle bakalım
    hangi ayak hangisini takip eder
    diye soruncaya kadar.
    b u kırkayağın kafasını öyle bir karıştırdı ki
    dikkati dağıldı zavallının
    ve bir hendeğe yuvarlanıverdi
    nasıl yürüyeceğini düşünerek.
    tao te ching

    not: alıntıdır.
  • nedenli, bilinçli eylemsizlik.*
  • daha anlaşılır bir hale gelmesi için raymond bernard blakney bunu wei wu wei olarak ele alıyor.

    "to do without nothing, to act without action"
    (bkz: the way of life)
  • bir zamanlar okuduğum bir kitapta "devinimsiz devinim" olarak tanımlanmış kavram. üzerinden muhtemelen 15 yıl geçmiş olsa da, muhtemelen kafamda bu kadar net bir yıldırım çakmış başka bir kavram yoktur.

    bir açıdan, bisiklet kullanma örneğinde tanımlanabilir. bisiklet kullanan herkes bilir ki, nasıl kullanmanız gerektiğini "düşünerek" kullanamazsınız, ilk virajda ne yapacağınızı düşünürken panikleyerek yere kapaklanırsınız. bisiklet sadece kullanılır, kullanılmaya çalışılmaz.

    bu açıdan vu vei, yaşamanın refleks haline gelmesidir.

    vu vei der ki; bir şey olmak için çabalama, ol. bize hep hedeflerin "ulaşılabilecek" bir kavram olduğu öğretildi ama yanlış. bir şey olmak, o hedefe ulaşmak değil, sonsuza dek o hedefi kovalamaktır, kısaca yolda olmaktır. insanın aklından bir şey olmayı düşünmesi bile, ilk adımı atmaktır, demek ki zaten o yola çıkmışsındır, o olmuşsundur. çabalama, ol.
  • (bkz: chuang tzu)
  • (bkz: wu wei)
hesabın var mı? giriş yap