• kusurlardan keyif almak.
    kusurları kucaklama sanatı.
    kusurun kabulü üzerine odaklanmış bir dünya görüşü.

    özgüven, ızdırap ve anlamsızlık olmak üzere “varoluşun üç işareti” öğretisinden türetilmiş bir kavram olup bazen kusurlu, kalıcı ve eksik bir güzellik olarak tanımlanır.
    kusurlu güzelliğin daha estetik olduğunu savunur ve gösterişsiz, daha basit bir yaşam tarzını benimser.
    16. yüzyılda ortaya çıkan wabi-sabi aslında köken olarak zen budizmi’ne dayansa da zamanla bir japon hareketi haline dönüşmüştür. kusur, aydınlanmanın kilit adımlarından biri olarak benimsenir.
    batı kültürünün aksine, mükemmeli ve yeniyi değil, zamanın akışı, yaşlanma, sadelik, sadenin kusurlu mükemmelliği gibi doğanın işleyişiyle ortaya çıkan kavramlar bu felsefenin temelini oluşturur.

    günümüzde düşünce şeklimizi wabi-sabi’ye yönelik olarak değiştirdiğimizde bunu nesnelere ve gündelik hayatımıza uyarlamak oldukça kolay ve keyifli aslında. çünkü bu felsefenin özelliği; doğallığı nesneler ve süreçler de dahil olmak üzere her alanda benimsemek, daha az satın almak, zaten sahip olduğunuz şeyleri kusurlarıyla kabul etmek, eskitmeyi sevmek, evimize doğallığı ve doğadan geleni daha çok katmak. misal bu felsefede çiçekler semboldür. çiçekler solmaya başladıklarında bile onları sanki solmamışlar ya da kurumamışlar gibi beğenmek, kullanmak wabi-sabi’yi benimsemenin bir mantığıdır.

    wabi–sabi felsefesi yaşlanmanın olağan ve kaçınılmaz olduğunu bilir ve aynı zamanda bunun güzel olduğuna da inanır. bu hem insanlar hem nesneler için geçerli. “kusursuz beden, kusursuz insan, kusursuz hayat” diye bir şey yoktur, sahip olduklarımızla mutlu olmalı, sevdiğimiz şeylere odaklanmalı, ilerleyen zamanla barışık olmalıyız.
  • insanı doğal döngünün bir parçası olarak görmek isteyen ve herkesi güzelliği ayrıntılarda bulmaya, ince bir zevkle yaşamaya davet eden bir yaşam felsefesi.

    popüler kültürün dayattığı rekabetten, ayrıntıları görmeyi ve onlardaki güzelliği fark etmeyi engelleyen her türlü bağımlılıktan kurtulmak; savurganlığın, süsün, pahalı malzemelere, bedene düşkünlüğün yani geçici olana bağlanmanın ve manevi körlüğün net bir şekilde karşısında durmaktır.
    bir baska deyisle kusurlu olanda guzellik ve mükemmelliyet bulmaktır.

    wabi sabi’ye göre hiçbir şey tamamlanmış değildir, her şey hareket halindedir. bu hareketliliğin tanığı olabilmenin yolu da sadelesmektir.
  • tipik olarak wabi-sabi diye tireli ifade edilmesi beklendiktir. öte yandan wabi'si wabe diye söylenebilir veya yazılabilir. kusurluluk, sadelik önemli özellikleri arasındadır. daha çok romantik dönem avrupa sanatından etkilenmiş olan dindar andrey tarkovski, filmlerinde özellikle stalker'de wabe/wabi-sabi estetiğini kullanır, bir japon kadar iyi kullandığı, yansıttığı söylenebilir. fotoğraf ve sinemanın klasik tema/izleklerinden çürüme, çürüyüş de özünden bir wabi-sabi alanı sayılabilir.

    wabi-sabi: yalnızlığın estetiği
    (bkz: wabi-sabi), vabi sabi, kaba saba
    (bkz: wabi/@ibisile)
    (bkz: kintsugi)
    (bkz: enso/@ibisile)
  • kusurların mükemmel güzelliğine inanma felsefesi.

    herkesin her şeyde kusur bulup her şeye burun kıvırdığı bir dünyada kusurlara vurulma hali.

    kusur sevilir mi? hem de nasıl sevilir hem de en kırılmış yerinden.

    broken is beautiful.
  • kusursuzu aramak yerine doğallığa, sadeliğe, detaylara ve kusurlara yönelmeye odaklanmış bir japon öğretisidir. basit şeylerdeki anlamı görmek ve takdir etmek üzerine kuruludur.
    hiçbir şeyin tamamlanamayacağını, sonsuza kadar sürmeyeceğini ve mükemmel olmayacağını kabul etmektir.
  • kusurlu güzelliğin daha estetik olduğunu savunan japon yaşam felsefesidir. hayatın tüm alanlarında gösterişsiz, samimi, daha basit şeylerle huzura ulaşmayı ve ruhun arındırılmasını vurgular.

    wabi doğal, yalın, sade ve kusurlu olanın güzelliği, sabi ise eski, yaşlı, kullanılmış, yıpranmış ve aşınmış olanın güzelliğidir. wabi sabi nesnelerin üzerinde fazla oynamadan, değiştirmeden, mükemmelleştirmeye çalışmadan kendi halinde bırakılmasından, bütünlüğünü bozmadan korumaktan ve bunlarla mutlu olmaktan yanadır.
  • wabi; akşam evde demlenen çayın huzuru.
    sabi; çay içmek için etrafında toplandığın masanın eskimişliğinin ruhani güzelliği.
  • görsel

    chatgpt yorumu hic de fena degil.
  • nothing lasts, nothing is finished and nothing is perfect.
  • ev dekorasyonuna ve yaşamına bu felsefeyi nüfuz ettirmek isteyenler için çok derin ve detaylı olmamakla beraber şöyle bir article mevcutmuş, keyifli okumalar.
hesabın var mı? giriş yap