• 1915'te iş seyahati için osmanlı hakimiyetindeki izmir-afyon-konya-halep güzergahında hareket eden amerikalı iş adamı. gördüklerinin etkisinden kurtulamayınca 7 kasım 1915'te izmir'de bir otel odasında intihar etti. yazdığı notlar bugün tarihi belge olarak kabul görmektedir.
  • işinde gücünde, aile sahibi bir iş adamı iken, bu coğrafyada ermenilerin maruz kaldığı büyük katliama tanık olmuş ve gördüklerine dayanamayıp intihar etmiş kişi.

    "bu insanların hiçbirinin nereye gidecekleri veya neden sürüldükleri hakkında hiçbir fikri yok. günden güne, dinlenmek için izin verilecekleri bir yere ulaşabilecekleri umuduyla yol boyunca ilerliyorlar. muhtemelen bir yerde yerleşebilecekleri umuduyla, ticaret araçlarını taşıyan birkaç yaşlı adam gördüm. toros dağları'ndaki yollar zor ve genellikle manda, öküz ve süt inekleri geçmeyi başaramıyor, bu durumda jandarma tarafından terk edilip ve alttaki vadiye atılıyorlar. bir sürü ermeniyi üst üste taşıyan yığınlar halinde arabalar gördüm, parçalanınca yolcularını yola düşüren. sürdüğü insanlardan avansını almış türk sürücülerden biri, bir kadın bu arabanın birinden düşüp bacağını kırdığında bunu müthiş eğlenceli buldu."
hesabın var mı? giriş yap