• tesla tower olarak da bilinen, yapimina 1901 yilinda long island da baslanan fakat tam olarak bitirilememis ve sonrasinda imha edilmis, nikola teslanin en büyük projelerinden biri olan yapi. trans-atlantik kablosuz telefon erisimi, broadcasting ve enerjinin kablosuz aktarimi baslica amaclaridir fakat ana fonksiyonlarini saglayacak yapilar/gerecler tamamlanamadigindan tam olarak operasyonel hale gecirilememistir. bir cok sponsorla günümüz parasiyla milyon dolarlar eden kaynaklarla yapimina baslanmis, fakat teslanin zamanin cok ötesinde, pek coklarina göre ucuk, ve daha da önemlisi maddi getirisi kestirilemeyen/olmayacagi düsünülen projelerinin (iyonosferi kullanarak insanlara güc aktarim hatlari olmadan bedava elektrik dagitimi gibi) yatirimcilari korkutmasi ve teker teker desteklerinin cekilmesi, 1905 yilinda teslanin alternatif akim motorlarinin da dahil oldugu pek cok patentinin süresinin dolmasiyla telif haklarindan gelen gelirlerinin de kesilmesiyle yapimi büyük yollar katedildikten sonra durmus, teslanin cesitli cabalarina ragmen bitirilememistir. bu projenin tamamlanamamasi ayni dönemde teslanin basina gelen 35 south 5th avenue, new york taki laboratuvarinin yangininda pek cok ekipmaninin, notlarinin ve dökümanlarinin kaybi ve maddi sikintiya düsmesiyle birlikte teslanin psikolojik cöküntü icine girmesinde cok büyük bir etkendir.

    yapiminin durmasinin ardindan ana binalarinin yagmalanmasiyla baslayip amerikan hükümetinin 1. dünya savasi sirasinda binanin kulesini alman casuslari tarafindan kullanilabilecegi/alman denizaltilari icin hedef belirlemede yararlanilabilecegi gibi nedenlerle dinamitle havaya ucurmasina uzanan olaylar sonrasi proje geri dönülemez sekilde kapanmistir.

    kule bahsi gecen projelere ek olarak teslanin tasarlamaya basladigi particle beam gibi cesitli baska dudak ucuklatici projelerde de karsimiza cikmakta, teslanin baslattigi ilk projenin aslinda sonrasinda gelecek diger projelerin tabani oldugu anlasilmaktadir. böylece bu projenin basarisizlikla sonuclanmasi zincirleme bir etkiyle sonrasinda gelebilecek pek cok projeyi de dogmadan öldürmüs, belki de bugün cok farkli bir teknolojik seviyede olmamizi ve bambaska hayatlar yasamamizi engellemistir.
  • projenin sekteye uğramasındaki önemli bir pay, teslanın panetlerini kullanarak yaptığı "okyanus ötesi haberleşme" ile kulenin gereksizliğine karar veren yatırımcıların desteklerini çekmesine sebep olan guglielmo marconidir. gerçi adam nerden bilsin yaptığı keşfin çok çok daha büyük bir keşfin önüne geçeceğini.
  • yıkılması ile hayatın başka bir şekilde yaşanmasını engelleyen kuledir. bu kule yıkılmasa ve tesla projelerine devam edebilseydi belki bugün elektrik için para ödemiyor olacaktık ve belki devamında şu anda kestiremediğimiz pek çok yenilik keşdecektik.
  • kucuk olcekli bir sunumu asagidaki videodan izlenebilir.

    https://www.youtube.com/watch?v=nfkod0xqr14&t=150

    detaylar icin:
    http://www.lod.org/…c/leyh/papers/naps2008final.pdf
  • john pierpont morgan tarafından finansmanı durdurulunca, ölümüne (!) kadar george taylor fulford tarafından finanse edilen proje.
  • beşeriyetin kaderini sekteye uğratan kablosuz elektrik aktarımı projesi. yıkılmasaydı belki de, şu an kablolar gereksiz, biz gülerek maziye bakıyor olacaktık. dünyaca ünlü büyük teknoloji şirketleri bu konu da yatırım için harcamalar yapmış, bir buğday boyu mesafe kaydedilmiştir. tesla’nın en büyük amacı londra- new york arasında elektriği kablosuz iletmekti. mıt’ın başarısı ise 2 metre uzaktaki ampulü yakabilmeleri. the prestige’deki en ufuk açıcı sahneyi nispeten gerçekleştirmişlerdir.
hesabın var mı? giriş yap