• abd kara ordusu'nda ve amerikan donanması'nda sözleşmeli subay rütbesi. konum olarak başçavuşun üstü, teğmenin altıdır. amerikan donanması'nda, uzun yıllar, astsubaylıktan subaylığa yükselen uzman personelin terfi ettirildiği rütbe olarak bilinmiştir. bununla birlikte ingiliz ordusu'nda ve diğer bağlaşık kuvvetlerde farklı anlamlara da gelmektedir. abd kara ordusu'nda sözleşmeli subaylar, üçüncü kademeden sonra chief warrant officer rütbesine terfi ederler ve sivil hayatta pilotluk eğitimi almış olanlar dışarıdan orduya katılıp kara havacılık, helikopter pilotluğu vb. alanlarda çalışarak bu rütbeyi alırlar. özellikle donanmada teknik konularda uzmanlığı olan (kriptoloji, bakım teknisyenliği, ikmal, muhabere vb.) sözleşmeli personeli teşkil ederler.

    (bkz: chief warrant officer)
  • (bkz: yedek subay)
    (bkz: asteğmen)
  • abd ordusunda kullanılan hali, diğer ordularda kullanılanından daha farklıdır. işbu entry abd ordusundaki wo'lar hakkındadır.

    warrant officer halihazırda türkiye'de olan bir rütbe/pozisyon/görev olmadığından, açıklayıcı olması açısından bunu değişik açılardan tanımlayacağım:

    - rütbe olarak asteğmendir, astsubayların üstünde ancak diğer subayların altındadır. bu cepte.

    - branş olarak ise uzman çavuştur. gerçi bizdeki uzman çavuş olayı biraz baştaki idealden saptı ancak her warrant officer'ın belli bir nokta atışı alanda uzmanlığı ve deneyimi vardır.

    - diğer rütbelilerden, özellikle subaylardan gördüğü saygı ve alaka bakımından ise kıdemli başçavuştur. bunun sebebi ise alanında uzman olması ve komutan kendisine danıştığında ağzından çıkan her sözün genellikle direkt kabul görmesidir.

    warrant officer'lar amerikan ordusunda da bağlı oldukları kuvvet hatta birim bazında dahi değişik görevler ve uzmanlıklara ayrılırlar. örneğin kara kuvvetleri'neki bir wo ile seal team'deki bir wo ve helikopter pilotu bir wo anlaşılacağı üzere çok farklı görevler üstlenir.

    peki wo'lar rütbe alıp yükelirler mi? hem evet hem hayır. ilgili sınavları ve eğitimleri geçip, subay olmak için başvurmadıkları sürece normal subay gibi teğmen, üsteğmen şeklinde yükselmezler. ancak chief wo vb gibi kendi içlerinde yükselmeleri mümkündür. bu arada teğmen vb şeklinde yükslemeyi zaten genellikle istemezler de. yine türk ordusundaki gelenekten farklı olacağı için kavraması bir zor gelecektir ancak kıdemli bir wo halihazırda zaten düşük rütbeli subaylardan daha iyi bir maaş alır, subayların geneline göre "benefit"leri daha ve üniforma istihkakları daha kapsamlıdır, ve belki de en önemlisi uzman ve yetkin oldukları kendi konumlarında rahatları yerindedir. bir muhabere teknisyeni wo başka alakasız bir göreve tayin olmaz ancak bir teğmen vb herhangi bir subay görevine rahatlıkla tayin edilir.

    ek olarak komutanlar ve diğer personel tarafından gördükleri ilgi ve alaka da wo'ları algı olarak birliklerinde ayrıcalıklı bir pozisyona taşır. bu avantajı da normal subaylığa geçip kaybetmek istemezler. normal bir teğmenin ağzından çıkan söz genellikle kendinden düşük rütbeliler dışında kimseyi ilgilendirmez. ancak wo'nun durumunda bu çok daha farklıdır.
hesabın var mı? giriş yap