• moria'nın duvarları'nın kıyısındaki sirannon'da pusuda bekleyen (frodo'yu ayak bileğinden yakalayan) gizemli ve korkunç bir yaratık.
  • karayip korsanları'nda kraken olarak arz-ı endam etmiş muhterem.
  • cüce ori tarafından yazılan ve moria'nın orc'lar tarafından ele geçirildiği sıradaki dehşet dolu anları nakleden book of mazarbul'un sayfalarında kendisi hakkında şu şekilde bahsedilir: "the pool is up to the wall at the west gate. the watcher in the water took oin."

    moria'nın batı kapısı tarafındaki karanlık ve dipsiz bir gölde yaşayan, onlarca dokunaça sahip olan ve gandalf'ın daha önce bahsettiği gibi orta dünya'da orc'lardan daha korkunç, ezeli ve pis varlıkların olduğu sözlerini doğrulayan esrarengiz yaratıklardan biri. cücelerin moria'ya yeniden yerleştiği sırada keşif ekibi içinde yer alan oin'i öldürdü.

    oldukça gizemli bir yaratıktır; zira tolkien bu yaratığı tasvir ederken yalnızca dokunaçlarından bahsetmiştir. kendisinin fiziksel özellikleri, nasıl göründüğü hususunda herhangi bir anlatımı bulunmamaktadır. öte yandan türü ve tabiatı kesin olarak bilinmemektedir. morgoth'la aralarında bir bağ olmadığı ifade edilmektedir. zira silmarillion'da da belirtildiği gibi karanlık lord'un hizmetkarlarının hepsi sudan tiksinir.
hesabın var mı? giriş yap