• amerikan çizgi romanının dönüm noktalarından biridir. engelez çizgi roman geleneğinin piri alan moore senaryosu ve pek bilinmeyen tony danza tipli ingiliz çizer dave gibbons işbirliğinin ürünü olan watchmen, belki de tüm amerikan çizgi romanının ruhunu özetlediği için özeldir, süper kahramanlar ve sadece "kahramanlar" hakkındadır, 80'lerin nükleer savaş paronayası döneminin doruklarında yazılmış olduğu için çok etkileyici bir arkaplanı vardır. o kadar kalabalık ve ayrıntılı bir hikayesi var ki, bir tek yakınokumayla bile çözülmesi çok zor, her karesi ayrı ilgi ister, fasikülleri ayrı ilgi, bütünü ayrı... amerikan ikon'larını, myth'lerini deconstruct ederek yeniden kurar, daireler çizer, 80'lerin gündemindeki her konuya, her sembole, her fenomene el atar.

    çizgi roman seviyorsun? avrupa-amerikan ayrımcısı değilsin? o zaman watchmen'i kaçırma, tabii hala bilmiyorsan.
    sormayı da unutmayalım, klişeyi atlamayalım: "who watches the watchmen?"
  • mukemmel cizgi roman. (bkz: alan moore)
  • bir değil bir kaç okuma ile kurgu içindeki kurgu, hikaye içindeki hikayesi çözülebilecek bir yapıt. hugo ödüllü. söyleyecek bin tane noktası, bin güzel teması, bin ayrı göndermesi var. alan moore hakikaten yeteneğinin tesadüf olmadığını ispatlıyor. (bu yüzden sonraki hedefimiz swamp thing oldu)
  • bizlere tanıttığı rorschach, nite owl, ozymandias, dr. manhattan gibi güzide karakterler vardır.
  • alan moore tarafindan yazilan pek cok kisi tarafindan en onemli american cizgi romanlari arasina konan ve benim gibi bir cizgi roman fanatiginin hala okumadigi 12 sayilik cizgi roman serisi.
  • 2005 yılında arkabahçe tarafından yayınlanacağı duyurulan, çok katmanlı öyküsü ve olayları ekrandan izliyormuş hissi vererek okurun odaklanmasını sağlayan sabit çerçevelerin kullanıldığı çizim tekniği ile bir başyapıt. baştan ve sondan sayıldığında aynı numaraya sahip sayfaların (ilk ve son, baştan üçüncü ve sondan üçüncü vb.) diziliş ve konuşma balonu olarak simetri oluşturduklarını da hatırlatmakta yarar var.
  • 150-200 sayfa okuyup hala ana konuya giremediğim çizgi roman, invisibles gibi desem degil, orda kaotik olaylar daha tempolu akıyordu ve adamın birçok vizyonu vardı. burada çr mi okuyoruz 70lerin amerikan polisiyesi mi çekiyoruz belli değil.
  • now at midnight all the agents
    and the superhuman crew
    come out and round up everyone
    that knows more than they do

    (bkz: desolation row)
  • kapak da dahil olmak üzere çeşitli ayrıntılarda doomsday clock'un görülebileceği çizgi roman.
hesabın var mı? giriş yap