• (bkz: basligin basa kalmasi)

    super olay.

    yalniz sadece bilgisayar, illa ram ve ekran cinsinden dusunursek, kaba gormus oluyoruz. ince gorelim.

    olay ram ve ekrandan ibaret pcler olayi degildir. web 4.0 i dummy terminal networkunun dunya capinda olani olarak dusunur isek, web 4 biz 0 olur onun adi.

    cok daha genis bir degisimden bahsediliyor.
    2020*-2007 = 13.
    13*1.7 (uluslararsi it degisim ivme degiskenin su anki degeri) = 22.1.
    2007 - 22.1 = 1985.

    bu capta bir degisim sonunda su tur seyler gorecegiz diyorum, ki buna da timeline a baktigimizda web 4.0 demisler.

    - bye-bye os: isletim sistemi, tamamen uzatilabilir bir yapiya donusuyor, sanki bir vm tadinda. componentler, mobil kod olarak netten aninda indiriliyor ve isleniyor sonra cikip gidiyor. uygulamaya gore optimize modullerden bahsediyorum, mem management olsun, net stack olsun. gereksiz kod yok, standard birsey yok, herkes kendi os unu anlik ihtiyaclarina bagli olarak ve dinamik sekilde olusturuyor. virtual kernel derdim ben buna.

    - bye-bye pc: kisisel bilgisayarlar kavrami ortadan kalkiyor. tum nesneler (kahve makinesi, dolmakalem, kitap, ayakkabi, klozet vsvs) bir sanal kimlik sahibi oluyorlar. yukaridaki gibi dinamik olarak kompoze edilen os hizmetleri kullaniyorlar. hepsinin programlama arabirimleri var, cok guzel seyler. ustlerinde sadece bir rfid tagi bulunabilir, aga bagli olabilirler, kendi cpu gibi kaynaklari bulunabilir vs vs. ne kadar ekmek o kadar kofte. buna intelligent device derim. oyle bir uygulama uzayi yaratilmis oluyor ve dogasi itibariyle herkes o kadar kolay uygulamasini dagitabilir hale geliyor ki, issizlik ortadan kalkiyor. herkes it ci olacak demiyorum tabi ama it den ekmek yiyen sayisi patlayinca diger yerlerde de is bulmak kolaylasir heralde, oyle olmali.

    - bye-bye connection: wimax sayesinde, deminki nesnelerin tamami aga bagli oluyorlar. aga baglanmak diye bir kavram kalmiyor. bulundugunuz yere gore hazir hizmetlere erisiyorsunuz. buna da ubiquitous computing diyorlar.

    - bye-bye app: gerekli uygulamalar o device a gore optimize kod seklinde indirilerek dinamik olarak kompoze ediliyor. sadece device a gore degil aslinda etraftaki device larin bulunmasi da uygulama icin secilecek kodda onemli olabilir. bilgi paylasimi olmasi acisindan ayni hesaplari tekrar tekrar yapmak yerine ortamdan sonucu almak seklinde en high level olarak. buna da composite app diyelim bakalim.

    - bye-bye username: kullanici kimligi kavrami, onlarca makinede yuzlerce server da ayri ayri kullanici adi ve sifre seklinde olmaktan vazgeciyor. device lar ve gercek insanlar birer virtual id ile ortama tanitiliyor ve bu bilgi tum dunyadaki entity leri essiz sekilde tanimayi sagliyor. boylece arkadas, es, dost olanlar ve olmayanlar ayriliyor, secret handshake uygulamalari mumkun kiliniyor (iyi espri). buna da one id diyelim.

    hazirlanin. geliyor.
    birisi soylemisti (bkz: network is the computer). guzel insanmis.

    ps: burada yazilanlar tamamen benim hayal gucum + bilgi, birikim felan gereksiz yere alcak gonullu olmaya gerek yok. ama mesela bu fikirlere milyonlar yatirirsaniz sunu soyliyim: michael jackson degilim ve michael jackson da ben degil.
  • ismi geçmese de aşağıdaki videoda nasıl birşey olacağı anlatılmıştır:

    http://www.youtube.com/watch?v=xj8zadkgdc0
  • web 1.0'dan web 4.0'a uzanan yol haritası

    (bkz: http://www.pazarlamakolik.com/…ntic-web-3-nesil-web)
  • world wide web'in mucidi tim berners lee'nin 1990'ların sonunda yola çıktığı noktanın günümüze uzanan ve "simbiyotik web" olarak da adlandırılan son modeli. temel mantık ise insan ve makinenin ortaklaşa çalışmasıyla işleyen bir model oluşudur.
  • tahammülsüzlük ile fütürizm kararsızlığında duygusal insan ırkının sonunu getirecek internet çağının kod adı. muhtemelen bu entry o zamanlara ulaşacaktır fakat ben o robotik geleceğe kadar yaşar mıyım belli olmaz. 2030'lar desek. yaşarım lan herhalde...
  • internet bağlantı hızları terabyte seviyesine ulaşınca web 4.0 devini başlatacakmış 2030 da zamanı gelince bu enty mi hortlatırım.
  • web 4.0 - akıllı web
    1. web'in dördüncü neslidir
    2. akıllı öğrenmedir
    3. kendi kendine öğrenme
    4. kendi kendini organize etme
    5. gerçek ve sanal dünyadaki tüm cihazları gerçek zamanlı olarak birbirine bağlar.
hesabın var mı? giriş yap