• üçe ayrılır,
    1. web tasarımla ilgili olmadığı halde, çevresi iyi olduğundan ötürü php nuke, joomla, vbulletin gibi sistemleri kurup tasarım yaptığını zannederek, tasarım altına imzasını çakan iş bilmez tasarımcı.
    tabi babanın, amcanın, yengenin bir kaç nüfuzlu tanıdığı var ise, bu işler rahatlıkla alınır, üç beş gösterişli skinle şık bir hale getirilerek, güzel ve metah bir şey yapılmaşcasına kendini webmaster ilan etmekten ibarettir. birde kendini coder ilan edenler vardır ki, onları ne yapmalı bilemiyoruz. tabi bazı kurumlar buna bir köstek olmalı ki, her önüne gelen www.falanca.com gibi domain ve 100 mb alan alıp bu işe soyunmasın. bir litaratur belirlenmeli.

    2. web tasarımla ek iş olarak ilgilenenler ve çoğunluklar yukarıda bahsedilen arkadaşın mahvettiği işleri tamir etmek adına kendini paralayan ancak maddî anlamda karşılığı alamayan webmaster.
    bahsettiğim model 1 arkadaşımız, kurduğu sistemin bir üst versiyonu çıkana dek işler yolunda gider, olası bir upgrade çuvallayacağından ötürü, işi onarmak model 2 arkadaşımıza düşer. ancak her nedendir ki, o abuk kullanıcı bir türlü memnun olmaz, olamaz. yeterli ödemeyi yapamaz.

    3. web tasarımı yalamış yutmuş webmaster.
    ki bunun örneğini görmek artık oldukça az. özellikle flash, ajax, php ve mysql gibi form dilleri ile web tasarımı temel alan çözümleri ana dili gibi bilmektedir. hangi kod nedir? ne gibi buglar yaratır, çözümü nasıldır, kullanıcı arayüzü pratikliği ile süper bir adamdır. fiyatı daimi olarak döviz üzerinden belirlidir, bir pazarlık söz konusudur. "çok iyi bir firmayız, süper bir sitemiz olsun, dansöz oynasın, örümcek adam çıksın, ama paramız az. gel şu işi hallediver" gibi tekliflere, profesyonel bir yanıt verir ki, acı koyar.

    bir dördüncü kategori yapıp şakrabanları bu kategoriye dahil edip, onları madara etmek isterdim ancak. yakışmaz.
  • webmaster web ile ilgili dallarda genel olarak bilgi sahibi kişidir. webmasterler web sayfaları ile ilgili yazılım dilleri; (bkz: php), (bkz: asp), (bkz: java) vs konularında bilgilidir. bunun yanında tasarımdan da anlarlar örneğin; (bkz: ux design), web sayfası arayüz çizimi ve video edit gibi. bir webmasterin bunları bilmesi yeterli değildir. (bkz: cms) sistemleri bilmesi ve iyi okur yazar olması gerekir. ek olarak dijital pazarlama konusunda bilgili olmalıdır. bunlar (bkz: seo) ve (bkz: sem)'dir. artı olarak bir webmaster içerik üretmeyi bilmelidir.
  • frontpage'in üstüne sinek konmuş hali.
  • teknolojinin ilerlemesiyle webmaster larında yaptığı işler değişiyor sanırım. karşıma ben webmasterım diye çıkan hiç kimse aynı işi yapmıyordu şu ana kadar. kimi htmlci kimi siteyi güncelliyor webmasterım diyor, kimi içerik sitelerinin başındaki kimse oluyor, herşeyinden sorumlu... falan filan. 15 yaşında da var 35 yaşında da var. kelimenin içindeki master kısmı yeterli karizmayı bir türlü yakalayamadı sanırım.
  • yıl olmuş 2010, kendine hala "ben webmaster'ım" diyen kişiler varsa o kişi bir amatördür.
  • birkaç gündür farkettim ki, insanın canını çok sıkanları da var, gayet yardımcı melek gibi olanları da. genelde egoist insanlar oluyor çoğu. ilgisizlikle, işim var tripleriyle oyalayanları iç gıcıklıyor cidden. hiç sevimli değilsiniz. sanki her biriniz yeni bir şey keşfettiniz de insanlığın hizmetine sundunuz da insanlık da size minnettar kaldı da siz de kendinizi yaşayan efsane falan zannediyorsunuz. yemezler koçum. hadi soldan.

    iyisi de iyidir ama bulmak zordur. yardımcı webmasterları öperim burdan.
  • bu gün gelen bir maille öğrendim ki başlarında sorumlusu olan bir meslek kollarıymış. maildeki x teknoloji webmaster sorumlusu imzası bir çok şeyi açıklar yöndeydi. demek sorumlusu oluyor bu webmasterların. velisi gibi bişiy.

    sonra web tasarımı sektöründe iş yok diye ağlıyorlar. ben buna gülüyorum.
  • web site işleriyle bi şekilde uğraşan herkesin kendine layık gördüğü ünvanımsı bişi.

    web sitesi oluşturuyor, yapıyor bi şekilde para kazanıyorsanız - seo uzmanı olarak, reklam piyasası, baclink piyasasından vs.- çevreye webmasterlık yapıyorum diyip geçersiniz.

    seo işlerinden ekmek yiyorsanız bi sik yapmıyor gibi görünseniz de aslında çok şeyden anlıyorsunuzdur. karışık google algoritmalarına kendi yorumunuzu katabilmeniz için önce mevcut olan veriyi iyi toparlamalı ve yorumlamalısınız. bu da 2-3 ayda olacak bitecek iş değil. farklı sektörlerdeki gözünüze kestirdiğiniz pilot siteleri, sayfaları yıllara, aylara göre değişimini iyice kavralamalısınız. ya da kendiniz birşeylere başlayıp bu piyasayı iyice anlamalısınız.

    benim bakış açımda webmasterlık; kendine yeter seviyede web programalama bilen photoshopta kendince işlerini görebilen, seo*'a hakim aynı zamanda kendince bir takım taktikleri olan bahsettiğim web site tabanlı kazanç piyasalarını bilen hosting yönetiminden tut domain piyasasına kadar geniş yelpazaede ve şu an aklıma gelmeyen çoğu kavramdan haberdar ve içiçe olan ve en az 3-4 senedir bu işlerin içinde olan adamlardır. 3-4 sene niye diyorum çünkü başta bahsettiğim gibi tecrübe çok önemli. ki benim yaptığım iş de budur esasen

    bu adamlar genelde sektörel sitelerini kurup bu siteye yatırım yaparlar. içerik girerler/girdiriler , baclink çalışmalarını yaparlar/yaptırırlar, site içi optimzasyonları, görsel unsurları vs ayarlar sonrasında kazançları olup olmayacaklarını bilmeden sadece beklerler belkide 300-400 lira yatırdıkları bu işten sıfır kazançla yani zarar edip de çıkabilirler ayrıca.

    bu işi yaparken sittin tane orospu çocuğuyla muhattap olabilirler hackerlardan tut, rakip sitelerin site üzerindeki hackink çalışmaları vs vs. sizin cebinize netten para girdiğini nedeni bilinmez bi şekilde hazmedemeyen nitelikli dolandırıcılarla, iş bildiğini iddaa edip aslında bi sikten çakmayan adamlarla vs vs vs. gerçekten bu iş dışarda bir işte çalışmaktan farksız. insanı internete, bilgisayara bağımlı yaşatan bir altın bilezik o kadar. ve adının tarzanca türkçesi karşılığı olan web ustasını gerçekten hakeden bir isimdir. netteki tüö gelişmelerden, yeniliklerden hep siz haberdar olmak durumundasınızdır.
  • websitesi yapan insan. çalıştıklarımdan edindiğim izlenime göre bu adamlar kesinlikle sizin istediğinizi yapmayıp, işe yorum katarlar. e be şopar benim dediğimi yap diye para veriyoruz sana. abi böyle daha güzel oldu der, bir de işten anlamadığınız izlenimini verirseniz sizi kandırmaktan hiç çekinmezler.

    ikinci olarak işi kesinlikle zamanında teslim edemezler. hele bir de siteyi yaptıktan bir kaç gün sonra eğer bir aksaklık tespit ettiyseniz heriflere ara ki ulaşasın...

    not: işini düzgün yapanlara saygımız sonsuz.
hesabın var mı? giriş yap