• çinli satranç ustası. çıraklık eğitimi anne karnında tamamlamış olup, 13 sene kalfalık yaptıktan sonra dünyada en genç yaşta büyükusta normu almış olan 4. oyuncudur. eşek herif bunla da yetinmemiş 2600 elo barajını aşan en genç büyükusta ünvanını da almış 14 yaşında. 5 sene sonra buralar entry dolacak.
  • yeteneğin ete kemiğe bürünmüş hali. (bkz: entry parsellemek)
  • vladislav artemiev le maç yapmış mı bu yetenek diye baktığımda, türkiye süper satranç liginde karşılaştıklarını görünce dumur oldum. 15-20 sene bi im görünce peşinden ayrılmazdık. bi tenecik grandmaster ımız vardı, o da zaten arızanın önde gideniydi. 2700+ oyuncuların ülkemize uğraması gelecek açısından büyük başarı.
  • 16 yasinda 2725 gibi absurd bir puana sahip olan rekorun cocugu.
  • bu gözler daha çocuk yaşta karpov'la lastik top gibi oynayan carlsen'i gördü, satranç oynamayı bilmeyenlere bile adını ezberleten kasparov'u gördü, bu gözler fischer'in efsane oyunlarını analiz etti, capablanca'nın pürüzsüz stiline hayran kaldı. ve bu gözler wei yi diye 16 yaşında bir gencin kübalı büyükusta batista'yı paçavraya çevirdiği, ölümsüz diye adlandırılan partiyi, bu partide yaptığı akıl almaz sessiz hamleleri gördü. şahsi fikrim odur ki, bu gençte gelmiş geçmiş en iyi oyuncu olma potansiyeli var. wei yi şampiyon olmak için doğmuş gibi oynuyor ve ünvanı mutlaka ele geçirecektir.
  • sessizce takip ettiğim genç yetenek.
  • capablanca'nın memleketlisini kevgire çevirdiği malum parti şimdiden "immortal" (ölümsüz) diye anılmaya başlamış çinli büyükusta , diyeceğim de elin 16 yaşındaki bebesine usta demek gücüme gidiyor*. durun lan bi parti daha yeni oynandı. hele iyice abartıp "tüm zamanların en iyi partisi" diyenler var ki yavaşşş diyorum. riga büyücüsünün kemikleri sızlar. kaspi henüz daha sağlam, ama o da arkanızdan ağlar. evet ortada bir mucize olabilir ama bu, böyle bir oyunun 16 yaşındaki bir velet tarafından oynanabilmiş olmasında. yukarılarda bir beş seneye adını duyarız denmiş ama böyle giderse 1-2 seneye başa güreşecek, zaten şimdiden ilk otuza girmiş. çinlilerin bu modelin seri üretimine geçmesinden endişe ediyorum.
  • bir sonraki dünya şampiyonluğu ünvan maçında carlsen'in karşısında görmek istediğim, karjakin'e kıyasla oldukça cesur hamlelere sahip 17 yaşındaki grand master.
  • gümbür gümbür geliyor
  • bugüne dek izlediğim tüm grandmaster'lar arasında hamleleri en az tahmin edilebilir olan tazmanya canavarı. oyunu inanılmaz bir yumuşaklıkta oynayan, materyal olarak öne geçme dürtüsü hiç olmayan, tek gayesi alakasız pozisyonlardan mat çıkarmak olan ufak tefek bir dost.

    carlsen'den sonraki dünya şampiyonu olması ve ondan daha güçlü bir oyuncu olarak anılması hayli muhtemel.
hesabın var mı? giriş yap