• alman asıllı roket uzmanı.

    üç yıl boyunca ingiltereyi bombaladıktan sonra amerikalılar'a esir düşmüş, amerikan vatandaşlığı almış, nasa'nın başına geçmiş ve apollo programını aya götürmüştür. savaş suçlarından dolayı asılmaması amerikan iki yüzlülüğünün en başarılı örneklerindendir. pek seveni bulunmaz.
  • 1912 almanya dogumlu alman bilim adami. roketcilik tarihindeki en buyuk insan. almanya'da okudu ve berlin universitesi'nde makine muhendisi olarak master yapti. yirmili ya$larinin ba$inda, o donemde hemen her geli$mi$ ulkede varolan amator roket derneklerinden birinde faaliyet gosteriyordu. bu esnada naziler iktidar oldu ve roket teknolojisine buyuk ilgi gosterdi. bir sure sonra tum amator sivil roket dernekleri kapatilip hava kuvvetleri bunyesinde merkezile$tirildi. bu donemde genc wernher von braun nazilerin dikkatini coktan cekmi$ti.
    werner'in hayali en ba$indan beri uzaya cikmakti. aslinda naziler ile ideolojik olarak anla$amiyordu. ama o gunun almanya ortaminda cali$malari kisitlanmi$ti, devam edebilecegi tek yer, zaten katilmak icin baski gordugu luftwaffe idi. (alman hava kuvvetleri) hava kuvvetlerinin para ve gucunun sinirlari yoktu, cok istemese de katildi.
    sonralari v1 ve v2 tasarimlarini yapti. aslinda bunlar a1,a2,a3 ve a4 denen roket modelleriydi. luftwaffe von braun'dan kisa zamanda sonuc istiyordu. cunku sava$ aleyhlerine geli$meye ba$lami$ti.
    aslinda stratejik ba$arilar olmasalar da v1 ve v2'nin muhendislik geli$mi$ligi ve alman propaganda bakanliginin konuya baki$i ile en buyuk knights cross madalyasini aldi.
    sava$ sonunda amerikalilara esir du$tu ve amerikan roket ve uzay programinin ba$ina gecirildi. artik amerika hesabina rus rakiplere kar$i yari$iyordu.
    amerikan vatanda$i oldu, huntsville kasabasina yerle$ti. amerika'yi uzaya ta$idi. 1977'de amerika'da oldu. 3 cocuk babasiydi.
  • yakalandiginda amerikan askerleriyle gule oynaya kameraya bakmasi, buyuk bir keyifle sigara icmesi, bu goruntuleri goren insanlar uzerinde garip etkiler birakabilir. sava$ suclarindan dolayi cezalandirilmamasi icin ss ile olan baglantisi sava$ sonrasinda hasiralti edilmi$ bir ki$idir -zira von braun, 2. dunya sava$i'nin hemen arkasindan ba$layan soguk sava$ doneminde abd'ye cok yarar saglayacagi onceden bilinen bir ki$iydi.

    nitekim oyle de oldu, abd'ye geldikten sonra da eline neredeyse sinirsiz guc verilen bu adam, abd'nin ay'a insanli uzay ucu$u projesinin temelini olu$turdu ki zaten von braun'un asil hayali de buydu.

    olayin v1 ve v2 gibi silahlar yuzunden insanlarin hayatina mal olmasini bir kenara birakirsak (bu cok kolay degildir gerci), wernher von braun'un hareketleri bir bilim adaminin hareket tarzini yansitir. cogu ki$inin sandiginin aksine, bilim adaminin temel gudusu, icinden gelen en onemli istek; "vatana hizmet" degildir, bu genel anlamda cepte duran bir yan ozelliktir. bir bilimadami hayallerine ve yapmak istedigi $eylere buyuk bir tutkuyla baglandigi icin genellikle mensup oldugu irktan bagimsiz olarak bilim alanina atilir, kendi uzmanliginda yol actigi yeniliklerin bagli bulundugu ulkeye getirdikleri onun icin avantaj yaratir ancak temel amaci degildir.

    bu noktada sizi bilimin insanliga armagani ba$ligindan feyz alarak, atom bombasi, nukleer enerji gibi ba$liklara tarti$ma adina roketle yollayabilir miyiz? von braun'a sormak lazim.
  • dr strangelove karakterine ilham vermis tarihi kisilik.
  • amerikalilar ve sovyet rusya almanyayi isgale basladiktan sonra roket programini ele gecirebilmek icin birbirleriyle yarismislar, fakat olay mahaline once varan amerika von braunu kacirarak buyuk bir avantaj saglamistir. buna ragmen uzaya ilk insani sovyetlerin yollamasini ise engelleyememistir amerika. (bkz: konstantin tsiolkovsky),(bkz: sergei korolev)
  • 1950li yillarin hemen basinda tekerlek benzeri uzay istasyonu hakkindaki fikirlerini aciklayarak 2001 a space odessey gibi bir filmin yaratilmasina onculuk etmis deha.
  • 70’li yılların sonlarında, yakında uzay yolculuğu için astronot olmaya gerek kalmayacağını, insanların uçağa biner kadar rahat (bazılarımız için korkunç olsa da) bir uzay gemisine binip uzaya çıkabileceklerini söyleyerek uzay turizmini o zamanlardan öngörmüş bir tasarımcı *. bu anlamda da o "başka dünyaların adamı" çünkü uzayı karanlık bir dehliz olmaktan çıkartıp, popüler bir turizm merkezi haline getirmek, kaldı ki bu işi halka sunulabilecek kadar ucuzlatmak fikri onun sayesinde ortaya çıkmıştır. bu işlerden kimin kazanacağına dair neler düşündü bilemeyiz ama ben babanın pan am'ın 1971'de kapanan "ay rezervasyonları"nda da etkili olduğunu düşünmeden edemiyorum şimdi.

    umarım torunlarına bir uzay yolculuğu acentası bırakmıştır. aya gideceksek, hiç olmazsa onlarla uçarız ama, değil mi..

    (bkz: uzayı pazarlamak)
  • race to space filmindeki "dr. wilhelm von huber" karakterine esin kaynağı olmuş, tarihi kişilik.
  • nazi almanyasında roket dizayn etmeden önce (aynı şekilde amerikalılar için de) , wahner uzaya ve aya insan yollama fikri üzerinde düşünüyordu. bu fikri destekleyen 1952 te yaptığı aşağıdaki çizim, bir açık arttırmada 132.000 usd ye satılmış.

    (bkz: http://static.neatorama.com/…-braun-moon-rocket.jpg)
hesabın var mı? giriş yap