• command and conquer serisi, dune 2000 gibi oyunların atası olan stüdyo. çocukluğum bu oyunların önünde geçti, derin rts aşkımı bu adamlara borçluyum.
  • her e3 öncesi ea'ye küfürler ederek andığım çok güzel oyunların sahibi stüdyo.

    (bkz: elbet bir gün buluşacağız)
    (bkz: since 1985)
  • gençler red alert ile tanımış, bizim bu firmayı tanıdığımız oyun dune 2 idi ki kendisi rts denilen janrı oyun literatürüne kazandırmış bir oyundur. daha sonra zaten command and conquer ile bu konuda mihenk taşı denilebilecek bir oyunu çıkartıp hepimizi uydu başında asker komuta eden, üs yapan bir komutan haline soktular.

    sanırım bu adamların ekonomik olarak belini kıran nokta tiberian sun oldu. oyun kötü değildi ancak command and conquer'dan sonra beklenilen kalitede bir oyun da değildi ancak o kadar satmadığı için electronic arts bayrağı altına girdiler. dönem itibariyle ea o kadar rezil bir firma değildi - hatta amiga zamanlarından bu yana süregelen bir firma oldukları için ciddi bir kredileri de vardı ancak red alert 2'den sonra ciddi bir kalite düşüşü izlediğini söylemeliyim. bundaki en büyük faktör, bana sorarsanız yani, firmanın oyunlarında ciddiyet faktörünün kaybolması oldu. ilk oyunun ciddi bir politik mesajı vardı, bu konuda brotherhood of nod başlığında benim fi tarihinde çevirdiğim kane'in konuşması var sadece o bile örnek gösterilebilir. tiberian sun ise apokaliptik bir hale gelmiş ancak süregelen politikalarını sürdürmeye çalışan güçleri komuta ediyorduk. üçüncü oyunda alenen ortaya çıkan, ve devamında sürdürülmeyen, scrin medeniyeti bu zamanlarda bir soru işaretiydi. tacitus haricinde bir varlıkları da yoktu.

    akabinde command and conquer adı altında çıkan şaklabanlıklara değinmeyeceğim. ki zaten bu oyunlarda westwood'un ne kadar yönetici faaliyeti vardı tartışılır. ancak oyun dünyasında rts diye bir oyun türü varsa bunun sebebi westwood'dur.
hesabın var mı? giriş yap