• eften püften tanım: sezon arası beklentisine girmemek için 2. sezon finalini izlemeyi devamlı ertelediğim dizi.

    --- spoiler ---

    forge'daki işletim sistemi avatarının bahsettiklerinden anladığım kadarıyla avatar, insanları yönlendiren çekirdek güdülerin benzer olaylarda onları aynı şekilde davranmaya itse de, farklılıkların insanların hayatlarındaki birkaç dönüm noktasına bağlı olduğunu öne sürerek sadece bu dönüm noktalarına bağlı karakter profillerini toplamayı karar vermiş. bu nedenle ziyaretçilerin tüm anılarını ve davranışlarını birebir kaydetmektense sadece onların bu güdülerini en çok etkileyen anlardaki seçimlerini kaydetmeye değer bulmuş.

    dolayısıyla final bölümünde dolores'in tüm ziyaretçi kayıtlarını silmesini bernard durdurmuş olsa da, veri bozulmasına dair ekranda bir yazı çıktığını hatırlayın. akabinde, hale bedenindeki dolores'in host cenneti simülasyonuyla beraber bilinmeyen bir adrese tüm verileri göndermesi sonrası geride delos firması çalışanlarının kurtarabileceği bir kayıt kalmadığını varsayabiliriz. yani delos'un elinde asıl william(man in black) ve kızı emily'nin kayıtları bulunmadığını varsayabiliriz.

    yani bu çıkarımla credits sonrası ek görüntüde host-emily'nin gerçek emily'nin zihnini taşıdığını öne süremeyiz. dahası, william'ın zihin kopyası sadece eli yaralı olan ve ölümüne ramak kalmış(son üç bölümde willliam'ın kaç defa vurulduğunu sayan var mı? maeve'nin yönetimindeki hostlarla kapışmasında en az bir kaç defa yaralandı bu adam!) halinden edinilmiş görünüyor. bu nedenle kopyanın kararlılığının test edilmesi için yaralı halinin host'unu kullanıyorlar. çünkü ellerinde kabul edilebilir başka kopya bulunmuyor.

    bu durum dizinin üçüncü sezonun için bazı tahminleri akla getiriyor aslında. delos'un yönetiminin başkanı william komada(zihinsel kopyası bu arada elde edilmiş diyelim.) olabilir. host-hale, delos'un yönetimine katılarak dolores'in gizlice delos'u ve tüm park alanlarıyla host üretimini ele geçirmesine yardımcı olabilir. gerçek dünyadaki insanlara bu host dönüşümünün açıkça sunulması ama yetersiz dönüşümle kandırarak; veya gizlice tüm insanları bir savaşla kendilerini ortadan kaldırmalarına yönelndirerek gelecekteki dünyaya geçiş yapılacak olabilir.

    --- spoiler ---
  • yapay da olsa zeka ile ilgili bir konusu olduğu için çoğu kişinin anlamadığı dizi olmuştur.
  • 2. sezon ortalarında olduğum dizi.henüz olayı çözebilmiş değilim; iyice devreleri yakmazlar inşallah.
  • ilk sezonun başında beni ne kadar sıkmış olsa da samimi bir arkadaşımın tavsiyesiyle ilerde çok iyi olacak dediği dizidir ve cidden çok iyi de olmuştur lütfen ilk sezonun ilk bölümlerine aldanmayın dizi ondan sonra çok güzelleşiyor 2.sezonu yeni bitirmiş olarak şunu eklemeliyim dizi cidden 2.sezonuyla beni çok etkilemiştir böyle bilim kurgu dizisi arayanların başlaması gereken dizidir.
  • ikinci sezon reytinglerinin düşük olduğu falan belirtilmiş. ama gözden kaçan bir şey var bence burada. her prodüksiyonun olduğu gibi, westworld’ün de kâr amacı güden bir girişim olduğunun hakkını vermekle beraber, bu dizinin geleceğe yönelik de bir fonksiyona sahip olduğunu düşünüyorum. yani bu prodüksiyonun bugünkü başarımına ilaveten, 20 yıl sonrasının izleyicisi için de bir değerinin olduğuna inanıyorum. biz nasıl bugün a space odyssey 2001, blade runner ya da terminatör 1-2’ye bakıp, “o dönem bu filmler nasıl çekilmiş ya?” diye soruyorsak, aynı soruyu 2040’lı yıllarda westworld’ü izleyen insanlar da soracaklar. yani present value’su yanında future value içeren de bir yapısı var bu dizinin, bunu yabana atmamak gerek.

    bir konu daha. özgür iradenin gerçekten var olup olmadığı, temel davranışlarımızın hangi etkenler tarafından yönlendirildiği, tercihlerimizin belirlenme aşamaları, insanın aslında bir algoritmadan ibaret olduğu, bu algoritmanın manipüle edilebilir yapısı gibi sacayağı olarak gördüğüm konularla alakalı homo deus kitabı ile hiçbir bağlantının kurulmadığını gördüm 121 sayfa boyunca. bu şaşırdığım bir konu oldu. zira her iki eserin de birbiri ile ilişkilendirilebilecek birçok ortak yönü var. biri ilişkilendirse de okusak.
  • ww2 de payı büyük olan alan turing'in turing testi üzerine bir yapım. dizi çok fazla flashback içerdiği için sonuna kadar dizi karmaşık geliyor izleyiciye ama dizinin sezon finaline doğru bu karmaşıklık ortadan kalkıyor.
  • diziyi seyretmediysen sonrasını yine de okuma yazar arkadaşım.

    --- spoiler ---

    freeze all motor functions
    --- spoiler ---
    ya arkadaş sen mutfak robotundan traş makinesine her türlü alet edevatta kaza yaşayan ölen canlısın. bu neyin özgüvenidir?
    can derdine düştüğünde vereceğin komut bu mudur yani. ulan nşa’da daha ikinci kelimeyi söyleyemeden ümüğünü sıkacaklar işte. daha heyecandan iki lafı konuşamayacak far tutulmuş tavşan kardeşlerimizden de bahsetmiyorum. yok muydu tek, kısa bilindik dillerde anlamı pek olmayan kolay bir kelime lan. daha kıçıkırık ses komutla çalışan siriye asansöre laf geçiremiyorsun freeze all motor functions nedir ya.
    çok iyi yapımdır.
  • ikinci sozonun finalinden sonra ''bu buymuş' şu bu muymuş'' gibi düşüncelerle aklımı azat edip zaman ve mekandan koptum.
    sonra nerede o eski diziler deyip, ''seven brides for seven brothers''ı izledim.
  • sanki biraz fazla karıştırıdılar...

    --- spoiler ---

    ilk sezon yapay zekanın bilince ermesi gibi bir mevzuyu çıtlatmıştı, 2. sezon ise konu ölümsüzlüğü bulmaya çalışan şirket oldu. üstelik bu da tam değil yani gelen konukları izleyerek davranışlarını, tercihlerini kayıt etmek belki yapay zeka için veri olabilir ama onu o kişi yapmaz, sadece tercihlere dayalı bir kalıp oluşur.

    bildiğimiz manada ölümsüzlük için 2 yol düşünülüyor, birisi organik; beyni alıp onu aynı beden gibi sağlam, değiştirilebilir, yenilenebilir sentetik veya organik (klon) vücuda koymak... öteki ise bilinci bir şekilde sayılaştırarak dijitalize etmek. tabi bu yapılsa bile ruh denilen ya da beyin, bilinç nasıl geçecek soru işareti, geçince aynısı mı olacak yoksa bir kopya mı?, bilinç nasıl aktarılacak? eğer bu yapılabilirse mantıken bunu sınırsız sayıda yapmak mümkün yani elde olan en fazla kopyalar olacak ki dizide konu bu bile değil. westworld'de ölümsüzlük bu açılardan işlenmiyor.

    sinematografik açıdan güzel, kurgusu harika, hatta sona saklanılan büyük süpriz; dolores/charlotte mevzusundan çok beni şaşırtan bütün dizi boyunca gördüğümüz arnold dolores sahnelerinin tam tersi dolores'in esasında arnold'ı geliştirmesi/kontrol etmesi oldu.

    --- spoiler ---
  • --- spoiler ---

    2. sezonu da gayet sevdim. daha önce yazmıştım. arzu ettiğim bir hikaye var. keşke dolores insanlığı yok etme planları içerisindeyken. insanlar bir anda tribe girip kendi varlıklarını sorgulasalar. sonra onlar da gerçek çıkmasalar. varoluş tartışmasına girseler derin.

    bu arada bişeyi anlamadım. elsie insan mı robot mu. sonra vurdular gerçi de. bizim bernard kafasını alete sokarken senin kafanda benimki gibi dedi elsie yeni. onlar eski modeller için.

    ilk seoznu unuttum elsie robot olduğunu farkında mı ya da robot mu insan mı lan elsie aklsdjal ben nereyi kaçırdım.
    --- spoiler ---

    clementine keşke sevgiilim olsan.

    ama sağlam zemine oturttular. amaç beyni kavrayıp ölümsüz robotik bedenlere aktarmak. bunda okeyi. bunun dışında dijital olarak kodlanan beyin zaten simülasyona aktarılıyor ve orada takılabiliyor. bedenlenince sapıtıyor ve kusursuz olması için çalışıyorlar.

    ben sonu biraz anlamadım. wyatt okey test ediliyor. test edildiği yer simülasyon mu yoksa gerçek dünya üzerindeki park mı? zaman dilimi ne acaba
hesabın var mı? giriş yap