• kitabın arkasında yazanları okudum ve kitabı kapıp kasaya yöneldim. arka kapakta şöyle der;

    delilik şimdiye kadar hep aşırılık, şiddet patlamaları, nöbetler, halüsinasyonlar olarak anlaşıldı. ama ya sandığımız gibi değilse? gözle görülür ve çarpıcı tepkilerden değil sıradan insanlarda da bulunan özelliklerden oluşuyorsa? başka bir deyişle, deli olmak ile delirmek arasında fark varsa?

    harold shipman'ı düşünün mesela. 250'den fazla cinayet işlemiş ama yıllarca saygın bir hekim olarak görev yapıp insanların takdirini kazanmıştı. tıp alanındaki en güncel araştırmalardan haberdardı. tutulan ve yoğun çalışan bir muayenehane işletiyordu. nazik ve düşünceli bir insan, mükemmel bir dinleyiciydi. fakat bir yandan da pek çok hastasını özenle öldürmekteydi. psikiyatristler tarafından muayene edilirken, bariz "akıl hastalığı" emarelerinden hiçbirini göstermemişti.

    psikanalist darian leader bu kitapta gayet "normal" görünen ama günün birinde ağır suçlar işleyebilen insanları inceleyerek deliliğin ne olduğuna dair bakışımızı değiştirmemiz gerektiğini savunuyor.
  • "baba metaforunun iş görmediği, fallik * merceğin oturmadığı psikozda ise, ileride göreceğimiz gibi, bir tür aşırı uyarım ortaya çıkar; terapistin ruh hali ve düşüncüleri tuhaf bir şekilde sezilebiliyordur. nitekim psikotik bir hastam şöyle demişti:"nevrotik biriyle benim aramdaki fark, nevrotiğin kendi içinden geçenleri size yansıtıyor olması, benimse ne hissettiğinizi sahiden biliyor olmam." delilik çoğu zaman gerçeklikten kopuş olarak tanımlanır, ama aslında, psikiyatrist eugene minkowski'nin gözlemlediği gibi, gerçekliğe fazla yaklaşmakla ilgilidir"
  • " ...nevrotik kişi deşifre edilmesi gereken bir semptomla gelir. uyuyamaz, çalışamaz haldedir, paniğe kapılıyordur ve nedenini bilmek istiyordur. durum ona anlaşılmaz gelse de, gizli bir nedeni veya açıklaması olduğunu hissediyordur. psikozda durum çoğunlukla farklidır: kişi bir semptomla gelir, ama nedenini biliyordur. "kolum felç, çünkü çocukken annem oraya vurmuştu." nevrotikte çocukluktaki sahne unutulmuş olup sonradan terapi esnasinda hatırlanabilir, ama duygusal öneminden kopuktur; oysa psikotik özne çogunlukla semptomunun nedenini gayet net ifade edebilir. ayrıca nevrotik fenomenlere oranla psikotik fenomenler çok daha büyük bir süreksizlikle, birdenbire, pat diye ortaya çıkarlar genelde."

    edit: imla
hesabın var mı? giriş yap