• adres yerine kullanilan 3 kelime. simdilik sadece ingilizce kelimeler var ve baya hassas. google maps altyapisini kullaniyor.

    http://what3words.com/

    ornekler:
    kiz kulesi yerine: http://what3words.com/cocktail.snail.milk
    bogaz koprusu anadolu yakasi kulesi: http://what3words.com/inch.records.spoons
  • türkçe desteği de gelmiş.
  • "ne işe yarıyor?" diye bir soru geldi:

    dünyada herhangi bir koordinatı anlaşılır 3 kelimeyle kodlayabilmenize yarıyor. haliyle telefonda, sms'te kriptik, hataya müsait gps koordinatlarını ezberlemekyerine doğrudan 3 tane kelimeyle uğraşıyorsunuz.

    mesela bizim ofisin adresi "saçın.yaşlı.kalsa"
  • silindirik projeksiyonda ki dünya haritasını 3x3 metrelik karelere bölerek her kareye 3 adet isim veriliyor. dolayısı ile insanlar enlem boylam ezberlemek zorunda kalmıyorlar. gıs alanında kullanılıyor mesela. bence de akılda kalıcı ve güzel. bildiğim kadarı ile türkçe desteğini de artık sunuyorlar.
  • (bkz: 6 subat 2023 kahramanmaras depremi)
    arama kurtarma faaliyetlerinde geleneksel konum bildirme/adres tariflerine gore cok daha etkili olabilecek bir adresleme yontemi sunan bir hizmet.

    (bkz: 30 ekim 2020 izmir depremi) zamaninda enkaz altindan itfaiyeyi arayip adresini anlatmaya cabalayan bir vatandasin videosu vardi. halbuki ulkece what3words yontemi kullanabilsek sadece 3 kelime ile 3 metre hassasiyetle tam konumumuzu ifade edebiliriz. yani bu yontemle bir insanin sadece hangi apartmanin enkazinin altinda oldugunu degil, enkazin tam olarak neresinde oldugunu da bilebiliriz.

    ek olarak mercedes, ford, jaguar, subaru ve land rover navigasyonlari bu uygulamayi destekliyormus.
  • bugün app store'da görmemle haberimin olduğu über uygulama. çok basit bir mantıkta. bu kadar basit ve bu kadar işlevsel bir şeyi benim düşünmemiş olmam kıskanmama yol açtı düşüneni.
  • ilk karşılaşıldığında vaay süper şey dediğin, evinin üstündeki karelere tıklayıp akılda kalıcı birşey bulmak istediğin bir grid sistemi. mesleğim olmasından ötürü benzer bir sürü sistem gördüm. kimsenin efektif olarak kullandığını görmedim. nedenini söyleyeyim. birincisi insanlar bulundukları konumları çat diye birbirine yollayabiliyor. yani bir arkadaşım evinin adresini verecekse konum atıyor örneğin bana, ben arabama cep telefonu aplikasyonu üzeriden gönderiyorum ve gidiyorum. gerek var mı yuooo.

    peki diyelim yukarıdaki fonksiyonellik yok, arabamda bu sistemi destekleyen navigasyon var. 3 kelime girmem gerekecek en az 15 harf. çoğu araba navigasyonu bunu mu demek istediniz diye 5-6 harf sonrası sana olasılıkları gösteriyor. bu sistemde son karaktere kadar girmen lazım o 15 harfi. ee düşündüğün kadar pratik mi? yuoo?

    birine posta yollayacaksın. git bakalım bir kargo ofisine what three words falan diye anlat, nasıl dövecekler. ya da yaşlı birine adres vericen anlat bakayım, what 3 words var şöyle böyle diye. bak bakalım kullanabilecekler mi. başta güzel gelen fikir hala güzel geliyor mu? kaç kere kullandın, kaçında başarılı oldun?
  • güzel bir yatırım almış yakın zamanda.

    yani fikir güzel olmakla birlikte kelimeler sanırım rastgele atanmış. öyle olunca adrese baktığınızda nerede olduğu yönünde bir tahminde bulunamıyorsunuz.

    ingilterenin posta kodu sistemi ise çok daha güzel, se10 2bg gibi bir şey oluyor posta kodunuz ve bir bakışta neresi olduğu anlaşılıyor. bence 3 kelime ezberlemekten daha zor da değil.
hesabın var mı? giriş yap