• cenap salih baydar'ın yazısının akla getirdiği durum...
    daha doğrusu yazı bu durumu akla getirmekten ziyade bunu kendisi bizatihi söylemektedir... siz de masum masum yazışın aşkitonuzla...
    fbi, cia sizi izlesin dursun :)

    --- spoiler ---

    biz whatsapp'da rahatça mesajlaşalım diye facebook on binlerce sunucu alıyor. bunları koyacak veri merkezleri inşa ediyor. sunucular için gereken inanılmaz boyuttaki enerjiyi satın alıyor. bu kadar çok sayıda sunucunun sebep olduğu ısıyı dengelemek için devasa klimalandırma sistemleri kuruyor. özellikle video paylaşımı esnasında ihtiyaç duyulan bant genişlikleri için büyük meblağları gözden çıkartıyor. bütün bu cihazları kurmak ve yönetmek için binlerce kişi istihdam ediyor.

    acaba facebook tüm bunları fisebilillah mı(!) yapıyor? gerçekten facebook'un insanlığa hizmet aşkıyla, bizim kara kaşımız kara gözümüz için her sene milyarlarca dolar harcadığına inanmamız mı bekleniyor?

    --- spoiler ---
  • uygulamanın kişilere sunduğu olanaklar (fotoğraf video ses kaydı) düşünüldüğünde ‘neden olmasın ki?’ sorusunu akıllara getiren durumdur.
  • uçtan uca şifreleme denen şey de ayrı bir komedidir zaten...
  • bunu yazan adam ve adam haklı yav diyen adamın telefonunda whatsapp yüklüdür diyeceklerim bu kadar.
  • önemli bir mevkiye gelene kadar dataların çok özel durumlar haricinde kimsenin umrunda olmaz. kritik bir mevkiye gelirsen bütün külliyatını alırlar oradan. istedikleri her şeyi yaptırırlar sana da. götün mecbur yaparsın. eşinin bilmediği eski bir ilişkiden tut, gönderdiğin bir resimdeki içeriğe, kameranın senden habersiz açılıp yaptığı çekime kadar tehdite maruz kalabileceğin birşeyleri elde etmeleri yeter. bunun etkilerini gelecek yıllarda göreceğiz. çünkü belirli bir yaşın üzerindeki önemli bürokratlar zaten bunları ya hiç kullanmadılar ya kısa süreli kullandılar.
  • if you don't pay the product you are the product sözünü akıllara getiren durum.
  • (bkz: zero days)
  • "gerçekten facebook'un insanlığa hizmet aşkıyla, bizim kara kaşımız kara gözümüz için her sene milyarlarca dolar harcadığına inanmamız mı bekleniyor?"

    facebook bizim kara kaşımız için değil para kazanmak için her sene milyon dolarlar harcıyor. mark zuckerberg'ün serveti 44,6 milyar dolar. yani kendisi dünyanın en zengin 6.kişisi. acaba komplo teorilerini bırakıp basit bir yazılımın ülkemizi tek başına satın alabileceği gerçeğiyle mi yüzleşsek? belki o zaman aklımız başımıza gelir de özgün fikirlerle yeni bir proje üretmeye odaklanırız, kim bilir?
  • amerika tarafından takip edilmenin verdiği gurur...
hesabın var mı? giriş yap