• whatsapp'ın silinen fotoğrafları uygulama üzerinden geri getirme özelliğini getirmesi ile ortaya atılan iddiadır. uygulama üzerinden paylaştığımız her şey silmemize rağmen depolanıyor.

    kaynak

    doğruysa 2014'te zuckerberg tarafından satın alınan bir uygulama için şaşırtmayan iddia olur.
  • eskiden bu kadın yuva yıkar denirdi. şimdi aynı şeyi telefonlar için söylüyoruz.

    bu telefonlar yuva yıkar. üzmek istemeyen ona göre hareket etsin.
  • bilgilerinizin, mesajlarınızın, fotoğraflarınızın saklanmasından çok; nasıl saklandığı önemli. whatsapp, end-to-end encryption kullanıyor.

    peki nedir bu end-to-end encryption?

    şimdi herkese özel 2 tane kilit düşünün. bunlardan birisi mesajları şifrelemeye, diğeri bu şifreyi çözmeye yarasın. ahmet, mehmet'e "merhaba" yazıp, gönderiyor.

    1) ahmet: "merhaba" yazdı, gönder tuşuna bastı.
    2) ahmet, gönderme tuşuna bastığında, mehmet otomatik olarak ahmet ile mesajlarını şifreleyen kilidi paylaşıyor. unutmayın, bu kilit yalnızca şifreleme yapıyor yani paylaşılmasında bir sıkıntı yok.
    3) ahmet'in telefonunda, mehmet'in kilidi ile mesaj şifreleniyor ve şifrelenmiş mesaj sunucu üzerinden mehmet'e aktarılıyor.
    4) mehmet, sadece kendisinde bulunan ve paylaşılmayan şifre çözücü kilitle mesajı açıyor ve "merhaba" yazısını görüyor.
    5) eğer mehmet, bu mesaja cevap vermek isterse; aynı işlem tersi olarak tekrarlanıyor.

    diyeceksiniz ki, "tamam da, bu kilitleri whatsapp oluşturmuyor mu?" evet, whatsapp oluşturuyor. ancak bu kilitler telefonunuzda oluşturuluyor, yani sunucuyla bir alakası yok. şifre çözücü kilit ise, hiçbir şekilde telefonunuzdan ayrılmıyor.

    whatsapp, bu mesajları saklıyorsa; bunun size hiçbir zararı yok, hatta faydası var (daha sonra kurtarmak istersiniz vs.). çünkü saklanan mesajları sizin dışınızda, whatsapp'ın kendisi dahil göremez.

    mesajlarınızın şifrelendiğini onaylamak için, konuştuğunuz kişinin profiline girerek, şifreleme sekmesinden kodları karşılaştırabilirsiniz. oradaki kod, ikinizin şifreleme kilitlerinin kısa versiyonlarının bir kombinasyonu.
  • whatsapp'a end-to-end encryption epey sonra geldi. bu şifreleme işlemini geriye dönük olarak gerçekleştirdiler mi? şifreleme algoritmaları open source mu, bağımsız audit almış mı yoksa nsa'ye veya veri madencilerine kiralanan bir arka kapı olabilir mi? bunlar mühim sorular. cevaplarını bilen yeşillendirebilir. ben şahsen yıllardır telegram kullanıyorum onun da sikko mtproto diye in house encryption algoritması var ama daha patlamadı bildiğim kadarıyla. kişisel verilerinizin gizliliği, mahremiyetiniz çok önemli bir mesele. özel hayatınıza dikilmiş bin bir türlü kem göz var. sakınmak sizin elinizde.
  • abi insanların her şeyini paylaştığı bir çağda bunların olacağını bilmeyen var mı? tabii saklıyorlar. bütün markalar, appler yapıyor bunu. bunun olacağını öngörmeyen var mı gerçekten. bu paranoyaklık değil çağımızın gerçeği. black miror 90 larda çekilseydi böyle bir senaryo yazılırdı biz de onu yaşıyoruz tam olarak.
  • arkadaş sana ne silmişmişim zaten onları. tutmak istesem silmezdim sen ne karışıyorsun işime.. dedirtmiştir..
hesabın var mı? giriş yap