• 100 kontöre 100 sms'in verildiği zamanlardaki iletişimdir.

    bir sms de 2 kontördü. böylece topu topu 150 mesaj hakkınız vardı, 250 kontör alacak kadar hali vakti yerinde değilseniz.*

    uzun mesajlar yazar, birçok konuyu bşr mesajda belirtirdik. mesaj fazla uzun olunca iki sms yerine geçebilirdi. böyle bir durumda metin hemen tıraşlanırdı.*
  • (bkz: 1 sms'in 2 kontör olduğu dönem)

    90'larin başında ise sadece sabit hat seçeneği vardı, turkcell ve telsim 94'te geldi.
    90'larin ikinci yarısında ise caldirma moda oldu bu da aslında 2000'lerin ilk yarısına kadar devam etti.
    o arada internetin ucuzlamasi ile hayatımıza "burası kasıyor msn versene" kalıbı girdi. sevgililer msn'de konuşmaya başladı, kamera ile hasret giderdi. yalnız bilgisayar kapandığında hâlâ sorundu iletişim.
    o dönem (2005 sonrası) 2g'ye geçiş ile sms biranda çok ucuzladı, avea yeni girmişti piyasaya ve öğrenciye özel 1000 sms veriyordu. bu da o dönemde büyük nimetti.
    2008'den sonra ise akıllı telefonlar ve whatsapp dönemi başladı.
  • geriye doğru sırayla düşünürsek;

    - whatsapp vs. sosyal ağlar
    - facebook vs.
    - msn veya ırc
    - turkcell web, ücretsiz sms siteleri
    - çağrı atmak, cama çıkmak, sokakta buluşmak vs. diye giderdi.
    - ev telefonunu aramak, kız arkadaş ise çaldırmak bile bir mesajdı

    gençlere belki şaka gibi gelecek ama eskiden herkes okulda, işte vs. akşam için veya haftasonu için plan yapardı ve genelde plana uyardı. bir arkadaşınla görüşeceksen de ziline basar beklerdin. teknolojinin gelişmesi ile en büyük fark artık uzak mesafelerden de arkadaşlıklar, ilişkiler yürütülüyor. eskiden biraz çevre dar oluyordu.
  • bir çağrı "merhaba", 2 çağrı "nasılsın". birden fazla acil durum "pencereye baksana." ve pencereye çıkardı. bense köşe başında pastanenin kenarından onu izlerdim. bir gülüşü vardıki sanki aralıkta bahar açmış..eskidendi işte. şimdi o başkasıyla evli ve iki çocuk annesi. allah mutlu etsin :)
  • whatsapptan önce bu kadar yılışık sevgililik olayı yoktu. saygı vardı öyle her an rahatsızlık olmazdı. şimdilerde millet yok anlık at yok son görülmen buymuş ne bok yedin vs kafasında. şimdilerde zaten herkes her şeyini story denen zımbırtıda paylaştığı için whatsapp bile gereksiz kalıyor.

    ıykkk yılışık ilişkilerden iğreniyorum.
  • insanlara ulaşılabilirlik arttıkça değersizleştiğini düşünüyorum. özellikle sosyal medya ve teknolojik uygulamalar arttıkça (bkz: hasret) ve (bkz: özlem)
    gibi aşkı sevgiyi büyüten yükselten şeyler azalıyor. bu durum da yaşanan ilişkileri daha sığ hale getiriyor.
  • herşeyden önce mektup vardı dedirten nostaljik durum.
  • haftanın bir günü akşam 9 sabah 9 arası bedava konuşma paketi vardı turkcell'in ikimiz de o paketten alıp salı ve cumartesi akşamları sabah kadar konusurduk. yarım saatte bir kulak değiştirilmesi beyin sağlığı için gerekliydi. o zamanlar adam gibi kulaklık bile yok öyle mikrofonlu falan. radyasyon kafası olurdu. yatakta bayılmamak için yere yattığımı bilirim. o uyuyakalacak da sesini dinliycem diye. hey gidi bir daha böyle aşık olmak şimdi hayal gibi.
  • herkesin ikinci bir hat kullanmasına sebebiyet veren iletişim şekliydi.

    aria ve aycell çok ucuzdu ama her yerde çekmezdi. turkcell ise epey başarılı bir hizmet sunardı. üstelik numaranın turkcell olması biz ergenlere prestijli bir şeymiş gibi gelirdi. sevgili kişisiyle konuşacağımız zaman ucuz hatları takardık, normal zamanlarda da turkcell'e geçerdik.

    o zamanki telefonlarda şarjör değiştirir gibi çatır çatır sim kart değiştirirdik de hiçbir şey olmazdı. şimdikilerin simi oynasa mırın kırın ediyorlar.
hesabın var mı? giriş yap