*

  • lawful good hacker'lara verilen isim..
  • mesela red hat hacker'a "abi msn kırabiliyor musun?" diye sorarken, bunlara "abi msn'imi heklemişler, geri alabilir misin?" diye sorarsın.
  • bilişim dünyasında dahil olmak istediğim kendimce güzel ve de geleceği nispeten diğerlerine(network, ibm vs.) göre daha açık olan çalışma şekli.
    türkiye de siber güvenlik eğitimi malesef yok üniversitelerde. o yüzden ortalamanızı yüksek tutup erasmus ile güzel bir okula gidip yarım dönem sibee güvenlik dersi almak gibi bir planım var.
    ileriki zamanlarda da norton tarzı şirketlere eleman olmak hayalim gibi.

    şu an yurtdışı olsun, yurtiçi olsun doydu.
    2010lu yıllardaki yazılımın altın çağı bitti maselef açık yüzünden devasa denebilecek paralarla çalıştırılan tecrübeli elemanlar bile geleceğe kaygı ile bakıyor çünkü yakın gelecekte yapay zekalı otomasyon sistemlerinin mühendislerin yerini alması artık kaçınılmaz.
  • meydanı kötülere bırakmayan, sayılarının ülkemizde de acilen artması gereken zeki, çevik ve en önemlisi ahlaklı gardaşlarımızın mensubu olduğu hacker sınıfı.
  • etik hackerlara verilen isim. beyaz şapkalılar. bildiğimiz kötü niyetli black hat hackerların tam tersi. zarar vermek istemezler. bunlar sistem dostudur. şirketler için it security işi yaparlar. olası siber saldırılara karşı sistemleri test edip, iyileştirmeye çalışırlar. bir nevi aşı üretmeye çalışmak gibi. şirketlerin siber saldırılara karşı bağışıklık sistemini güçlendirmeyi hedeflerler. açık kapıları siyah şapkalılardan önce bulmaya çalışırlar. iyi iş.
    (bkz: black hat hacker)
    (bkz: penetration test)
  • iş etiğini, ego ve arzularının ötesine koyan hackerlardır. bir hırsızın kapıyı nasıl ve hangi yöntemlerle açacağını bilir ve kapı kilidini ona göre modifiye eder. para, hırs, güç ve bilinirliğin ötesinde meslek etiğini göz önünde bulundurup black hat'in zorlayacağı sistemi aynı onun gibi düşünerek hacklenemez hale getirmeye çalışır. genelleme yapmak pek hoş olmasa da, her white hat hacker bir zamanlar black hat camiasında bulunmuştur. bunların en büyük örneği (bkz: kevin mitnick).

    amerika ve avrupa özelinde internet hizmetinin yaygınlaşmaya başlamasından evvel, black hat hackerlar gerek maddi gerek ise manevi * çıkarları neticesinde birçok hack işine bulaşıp maddi veya manevi çıkar elde etmiştir. günümüzde, özellikle türkiye'de white hat'ler mevcut yargı sistemi ve bilişim sektörünün memuriyet kafasından öteye gidememesi neticesinde yakalandıkları takdirde hapis cezası ile yargılanıp, tck gereği her hackleme işleminin var olan ve çalışan mevcut bir sistemin zor kullanılarak durdurulması inancına dayanarak hapis cezası almaktadırlar.

    white hat'ler maddi ve manevi arzularını dizginleyebilecek bilince erişmiş kişilerdir. bir öngörü olarak ise, bu arzularını dizginleyemeyen etik hackerlar bir kere black hat bataklığına bulaşınca gerisi mutlaka gelmekte ve bir daha temizlenmemek üzere black hat evrenine giriş yapmaktalar.
hesabın var mı? giriş yap