ks.
windows amp. bir dönemin fenomen dijital müzik oynatıcısı.
ismini
unix işletim sistemlerinde olan
amp isimli bir
mp3 çalma motorundan alır. sonradan
nullsoft'u kuracak olan
justin frankel bu kodu
windows'a aktararak
* winamp'ı geliştirir.
zamanına göre devrimsel bir yazılımdır. bunun sebebi öncelikle düzgün görünen ilk mp3 çalıcı olması. ondan evvel ekranda en az yer kaplayan mp3 çalma programı
fraunhofer'in geliştirdiği
winplay'di. çok ilkel sıradan görünürdü. üstelik işlevsizdi de. (play, pause dışında bir şey yoktu).
o dönem bir mp3 çalıcı daha vardı ama ekranı kaplayacak kadar büyüktü sürekli ekranda playlist gösterirdi. özellikle 90'larda gayet düşük çözünürlükte (1024x768 falan) pencerelerle cebelleşen bizler için olacak gibi değildi.
winamp çıktığında ortalığı kasıp kavurdu. diskte ve bellekte kapladığı alan diğer mp3 oynatıcılara göre çok daha azdı. daha hızlı çalışıyordu. o dönem mp3 çalmaya işlemci gücü yetişmekte zorlanan 486 sahipleri için bir yığın optimizasyon seçenekleri barındırıyordu ("22khz mono çal" gibi vs). parçanın uzunluğunu biliyor ve parça içinde gezinmeye izin veriyordu. o dönem bunları yapan ilk program olabilir. ekranda derli toplu duruyor yer kaplamıyordu. gayet basit ve kullanışlı bir arabirimi vardı. kısaca o dönemin mp3 çalma yazılımlarına göre gökten inmiş melek gibiydi.
ayrica ilk
skin desteği sağlayan programlardan biriydi. ilk sürümünde bu özellik yoktu sonradan gelmişti ama anında sevilmişti. "skin destekli medya oynatıcı" konseptinin yaratıcısı bile olabilir.
aol tarafından satın alındıktan sonra elini atıp kuruttuğu her proje gibi winamp de çıkmaz bir yola girmiştir. "çok aşmış skin destekli" fakat çok yavaş bir sürüm olan "winamp 3" üstünde yıllarca çalışmışlardı. kullanıcılar sevmeyince
nullsoft ekibi
winamp 5 ismiyle 2 motoruna geri dönüş yapmış ancak rakipleriyle başedemeyen winamp projesi sonunda komple rafa kaldırılmaktan kurtulamamıştır.