• 30 nisan 2018 saat 20:00 itibarıyla türkiye dağıtımı başlayacak olan ve arayüz geliştirme anlamında bugüne kadar yapılmış en kapsamlı windows güncellemesidir. fluent design’la nihayet tanışabileceğiz. bsod hatalarından dolayı 10 nisan’da düşünülen dağıtım bugüne ertelenmişti. kullanıp yorumlarımızı paylaşıcaz, hayırlısı.

    kullanım sonrası edit: kurulum indirme dahil yaklaşık 40 dakika sürdü. açılıştan sonraki 1 saatte indeksleme ve arkaplan işlemlerinden ötürü çok nadir de olsa takılmalar yaşadım. disk clean (eski sürüm temizliği) yaptıktan sonra tertemiz bir güncelleme ile oturdum başına.

    - açılış hızında ciddi performans artışı var, bir önceki sürümden daha hızlı açılıyor.
    - swift pair çok güzel bir olay olmuş, ne zamandır "hadi yapın lan" dediğimdi. (yakındaki bluetooth cihazlara kolay ve hızlı bağlanabilme)
    - advanced scaling gelmiş, bazı yazılımlarda menü fontlarının vs bulanık gözükmesi sorunları çok şükür çözülmüş. (oyunlarda bazen başa bela olabiliyor bu advanced scaling olayı)
    - timeline gelmiş, açtığınız dosyaları cortana'nın yanındaki ikona tıklayarak bir timeline üzerinde görebiliyorsunuz. güzel ve kullanılır bir fonksiyon olmuş. (bunun yanısıra timeline, virtual desktop da destekliyor)
    - uygulama bazlı ses ve grafik kartı kullanımı ayarlama mevzu gelmiş. artık her uygulamanın kullanacağı ses aygıtı, ses seviyesi ve grafik kartını ne kadar kullanabileceği gibi bilgileri siz belirleyebiliyorsunuz.
    - nearby sharing adında yakınınızdaki cihazlara dosya gönderebilmenizi sağlayan yeni özellik güzel olmuş. (windows'un airdrop'u)
    - focus assist gelmiş, bununla da sidebar'daki bildirimleri veya tost bildirimleri düzenleyebiliyorsunuz. belirlediğiniz saatler dışında bildirim gelmemesini vs. sağlayabiliyorsunuz artık ayrıca rahatsız etme modu da gelmiş.
    - gece ışığı ile gözlerinizi daha az rahatsız edecek ışık spektrumu modunu kullanabilmeniz artık mümkün. (windows'un night shift'i)

    bence windows 10 aldığı bu son güncelleme ile microsoft tarihindeki en "kullanıcı dostu" windows halen daha.
  • "bütün güncellemelerin canı cehenneme dostum, bu lanet olasıca şeyi nasıl kapatıyoruz" diyenlere gelsin

    (bkz: #76544348)

    edit: kyser sozey uyardı. güncellemeleri bu şekilde kapatsanız bile, toplu güncelleştirmelerde tekrar devreye giriyor ve süresiz kapatılmıyormuş.
  • mayıs ayı ile dağıtıma başlanmış en son windows update versiyonudur.

    hemen ilk izlenimlerimizi aktaralım.

    * cleartype uçtu gitti. blurr o biçim.
    * flux uygulaması adapte olamadı. haliyle gece mi gündüz mü ekranın parlaklığını ayarlayamıyor. (süper insan masa penisi mesaj attı. yeni özelliklerden birisi olan night modu varmış. ikisi birden devreye girdiğinden bizim contrast yalan olmuş. elveda flux...)
    * cpu sıcaklığı 80 derecenin altına inmedi. bekliyoruz, belki de index sonrasında toparlar.
    * ilk defa bir oyun takılarak oynattı. (sims 4 bu arada oyun) yukarıdaki index konusuna bağlı olabilir.
    * yepisyeni özellikler gelmiş. her uygulama için ses ayarı yapabiliyorsunuz. ya da belli uygulamalar için gpu'nun tüm gücünü kullan diyebiliyorsunuz.
    * windows update paketlerini yükleyemeyip, tekrar tekrar başa sarma olayı gitti.

    daha da ekleyeceğim bu entrye bilgileri...
    cpu: i7
    ram: 16gb
    diskler: ssd
  • benim cihaza 0xc1900200 hatasıyla gelen güncelleme.

    bu soruna ilişkin internetteki bir yönergeyi denedim. olmadı!
    windows güncelleme aracıyla kurmayı denedim. olmadı!
    media creation tool ile mevcut windows'un üzerine kurmayı deneyeceğim, bakalım.

    edit: o da işe yaramadı. sanırım 1803, en sorunlu sürüm geçiş güncellemesi olacak.
  • google backup and sync ayarlarını sıfırladı. neyse ki var olan bir google drive dizini seçince "bunları birleştireyim mi?" diye sormayı akıl etti. onun dışında bir sıkıntı yaşamadım. bu güncellemede beni en çok etkileyen ise microsoft'un daha büyük bir hızla safralarını attığını görmem oldu. buna ayrıca sevindim. daha ince yapılı daha atik çevik zamana hızlı adapte olan bir windows göreceğiz umarım.

    bu sürümde kaldırılanlar:

    - groove music pass denen saçmalık
    - kişi önerileri (ya bu kişi olayı bana hala saçma geliyor ama iyi bari, en azından bir kısmını kaldırmışlar)
    - homegroup özelliği. büyük belaydı iyi oldu
    - xps viewer. hiç kullanmamıştım iyi olmuş.
    - conversations denen bir zımbırtı
    - control panel'deki dil ayarları. bunlar komple settings ekranına taşınmış. aferin.

    bu özelliklerin de geliştirmesi durmuş ve gelecekte kaldırılacaklarmış:

    - eski windows help sistemi (winhlp32)
    - file explorer'daki "contacts" özelliği. o neymiş acaba? iyi olmuş gittiği.
    - windows vista'yla gelmiş olan ipv4 ve ipv6 arası geçiş protokolleri (6to4, isatap vs). çünkü görevlerini tamamladılar. bu topraklar onları bağrına basacaktır.
    - layered service provider'lar. windows'un yeni filtre sistemi var mis gibi artık.

    falan filan. ful liste için: https://docs.microsoft.com/…0-1803-removed-features

    çok beğendim bu yaklaşımı. eskiden de özellikler kaldırılıyordu ama 10 yıl sürüyordu bir özelliğin kalkması. işte budur. atik çevik microsoft'la hep daha iyiye!

    microsoft - ailenizin firması.
  • (bkz: #76783869)

    microsoft edge ve touchpad click ile ilgili bazi sorunlarla geldi bana kendileri. henuz cozume ulasamadik. sign in ekraninda face recognition ozelligi de eskisine gore daha problemli calismaya basladi.

    onun disinda focus assist ozelliginin gelmesi oldukca islevsel oldu.

    1-2 problem (ki baska bir yerde denk gelmedim, bireysel olmasa bile cok nadir karsilasildigi belli) disinda tabiri caizse akiyor windows 10.
  • windows 10 april update ile birlikte artık windows konsolu üzerinden doğrudan ssh bağlantısı yapmak mümkün kılındı (bkz: ssh). artık linux terminaline bağlanmak için putty kullanma gereği ortadan kalktı böylece.

    ayrıca ssh komutunun yanında gelen curl ve tar komutlarıyla windows üzerinden uzaktaki bir linux sunucusu ile çalışmak oldukça kolay hale geldi.
  • logo yazılımını çalışmaz hale getirmiştir.
  • microsoft mouse ve keyboard setini kullanılamaz hale getirmiş olan 2018 yılı nisan ayı güncellemesidir.

    olm donanım senin ?
  • mis gibi çalışan bilgisayarımın içine sıçmış olan güncelleştirme...

    evet, bilgisayarım eskiden rahatlıkla uyku moduna geçer, bir tuşa basınca şak diye uyanırdı. şimdi bilader ölüm uykusu mu bu nedir yaaa ?! zart diye bir uyuyor, uyandırmak mümkün değil. tuşlara bas, klavye üzerinde tepin, güç düğmesine bas... anca canı isterse uyanıyor. hibernate falan değil... bu başka bir şey...

    bir de... yine gül gibi çalışan bir lg sounbar'ım vardı. bluetooth ile bağlanıp müzik dinlediğim... hah işte artık bu da çalışmıyor. bluetooth sound bara bağlı görünüyor. sound bar üzerinde connected yazıyor. gel gelelim ses o cihazda değil benim bilgisayarda çıkıyor.

    hayvan gibi yer kapladığı için güncelleme geçici dosyalarını da sildiğim için geri de dönemiyorum... nalet olsun içimdeki güncelleme sevgisine...
hesabın var mı? giriş yap