• prehistorik arabirim. dos zamanlarında bir arkadaş okulda bilgisayar odasına bunun disketleri ile girdi. tam 7 disketti. cicili bicili bir sürü simge var ekranda. bakıyoruz. enter tuşuyla çalıştırıyoruz. yukarı aşağı tuşlarıyla geziyoruz falan. tesadüf pencereler arasında gezmeleri falan da bulduk. hep tuş kombibnasyonlarıyla tabii. ben darlandım:

    -pratik değil olum bu
    -yok abi aslında böyle değil bu. mouse diye bir şey var. şu oku taşıyor. tıklıyorsun açılıyor.
    -mouse ne lan?
    -ya böyle kablolu bir şey. şu ok var ya?
    -...
    -ya sana girsin demiyeceğim. şu oku hareket ettiriyor.
    -haaa
    -düğmeleri var. tıklıyorsun. o zaman açılıyorlar.
    -tutmaz bu.
  • sanıldığının aksine bir işletim sistemi değildir. nc* gibi dos tabanlı bir arabirimdir. sonradan işletim sistemine dönüştürülmesi aslında dosla birleştirilip daha pahalıya satılmasından ibarettir. windowsun tam olarak işletim sistemine dönüşmesi windows meden sonra olmuştur**. bu sürüm öncesindekiler msdos işletim sisteminin açılışında autoexec.bat dosyasına win komutunun entegre edilmesinden başka esprisi olmayan çakma işletim sistemleridir***. gerçi win98de biraz dos tabanından kopma olsa da tam olarak dos tabanından kopma winme ile gerçekleşmiştir.

    edit: winme ile dos alt yapısından kopulmuştur ancak dos yapısı terkedilmemiştir. biraz ikilem gibi olacak ama merak edip bilmeyenler için açıklayayım. winmeye kadar arka planda dos çalışır işletim sistemi olarak, ön planda grafik arabirimi olarak windows. winmeden itibaren grafik arabirimiyle beraber işletim sistemi dos arkaplanında çalıştırılmaz ancak dosa ihtiyaç duyulması halinde ayrı bir dos yapısı çağırılır. bu iki dos sürümünün sürümleri de zaten birbirlerinden oldukça farklılık gösterir. win98 ve win95te kullanılan dos 7. sürümdür. winmede ise 8. sürüm kullanılır. winxpde ise tamamen terkedilir, ancak komutlar fazla değiştirilmez, konsol alt yapısı için hala daha win7de bile kullanılmaya devam eder ancak komutların çalıştırıldığı yer dos değildir.

    zöge: hakkaten bi ilginçsiniz aq.
  • zamaninin en taninan hatta oncesi bilinmeyen, ne diye 3.1 den baslamislarki versiyonu vermeye dedigimiz grafik kullanici arabirimi. (bkz: gui) meger windows 1, 2 gibi ilkel otesi versiyonlar mac kullanicilari dalga gecsin diye cikartilmismis.
  • tüm windowsların en güzel desktop deseni 3.1.de idi.. iskoç idi adı sanırım.. hoş bi kırmızı üstüne baklava desenli kareler... deliydi..
  • pencerelerine gönülden bağlanmış olduğum windows sürümü. pencereler (windows) dediin öyle olur...bi de o win yazması yok muydu, önemli bişey yapıyomuşsun hissi veriyodu. inatçı bir dönemin ardından 95 yüklediğimde yaşadığım duygusal sarsıntı kaçınılmazdı
  • zamanında arkadaşlara en kral özelliği olarak paintbrush gösterilen işletim sistemimsisi...
    sanırım o dinem çocuk olan hemen herkes bu paintbrush ile oynamış, imzasını atmıştır...

    (bkz: seksenlerde çocuk olmak)
  • 386dx makinamda ilk defa çalıştırdıktan sonra bütün pencereleri kapatıp ekrandaki boşluğa salak salak bakmamı sağlayan program. (bkz: bozuk bu)
  • bu işletim sistemini kullanan bünyeler, insanlık tarihinin bilimsel gelişimine tanıklık etmişlerdir.
  • 90'ların başında professional write'la sessiz sakin çalışırken ortaya çıkan, tüm windows sürümlerinin dedesi olan yazılım. pc kullanıcısını truetype fontlar gibi değişik atraksiyonlarla tanıştırmış idi. sanılanın aksine işletim sistemi değil standalone bir programdı. altında çalıştığı esas işletim sistemi dos 6.0 idi. dos'u kurması ayrı, windows'u kurması ayrı bir zevkti o zamanlar. bu nedenle windows 95 çıktığı zaman alışmak zaman almıştı. tüm bu furyadan önce kelime işlemci olarak professional write, excel'deki işler için de lotus 123 diye bir programcık kullanılırdı. o vakitler hard diski olmayan bilgisayarlar vardı piyasada henüz (tey teey). disketlerle çalışılır, arşiv yapılır, ne olur ne olmaz diye de dosyalarca hardcopy saklanırdı (hey gidi gidi gidi). çıktılar da dot matrix yazıcılardan alınırdı. 94 senesinde çalıştığım işyerinde hp inkjet'i görmüştüm dibim düşmüştü. laseri görende çenemi mask'daki jim carrey gibi yerlerden toplamıştım.

    sonra 95 çıktı, derken 98 çıktı, 98se'ydi, nt'ydi, (tırrrışkadan) me'ysi, 2000'di, xp'ydi derken bir şey fark ettim. deliler gibi upgrade yapmak zorunda kalınıyordu. en başından beri minimum her sene illaki donanıma deli para harcamak gerekiyordu. o zaman anladım ki bu işin sonu yok.
  • kullandığım ilk windows sürümü idi. o sıralar masaüstü kavramına uzak olduğum için sadece tertemiz masaüstündeki desenleri değiştirip onlara bakardım. sonra saatlerce ekran koruyucaları izlerdim.

    warcraft 2' yi de windows 3.1 üzerinden oynayabilirdik sadece. hey gidi hey.
hesabın var mı? giriş yap