• lisanslı sürümünü satın alan var mı diye merak ettiğim program. deneme süresi bittikten sonra gelen uyarı ekranı da ayrı bi komedi. "40 günlük deneme süresi bittikten sonra lisanslı ürünümüzü satın almalısınız veya programı bilgisayardan silmelisiniz." abi kullanıyon ama ayıp oluyo der gibi.
  • kimi zaman bazı bedenlerde ete kemiğe bürünebilen program.

    geçen akşam taksim'de gördüm, bi' çocuğa başka bir arkadaşı "buraya çıkart abi" abi diyerek, kusması gereken yeri gösteriyordu. winrar kafasıyla çalışan bi' beyine tanık olduğum için çok şanslı hissediyorum kendimi. herkese nasip olsun böyle arkadaşlardan.
  • eğer sıkıştırdığınız dosyayı şifreler ve koyduğunuz parolayı unutursanız üstüne bir bardak soğuk su içmenize sebep olan program.

    şifrelenmiş bir dosyayı parola olmadan kurtarabilmenin hiçbir yolu yok. internette rar password recovery adıyla dolanan programların aslında tek yaptığı brute force veya dictionary attack ile olası şifreleri tek tek denemekten ibaret.

    brute force yani kaba kuvvet, sizin oluşturduğunuz kurallar (mask) çerçevesinde olabilecek tüm olası şifreleri programın tek tek denemesi anlamına geliyor. eğer şifrenizin kaç karakter olduğunu en azından dar bir aralık olarak biliyorsanız, büyük küçük harf var mı, noktalama işareti var mı veya hangileri var, rakam var mı, hangi harfler kesin olarak var veya kesin olarak yok gibi bilgilerin bir kısmına sahipseniz ve şifre uzunluğu 7-8 hane civarıysa bir ihtimal şansınız olabilir. örneğin şifre 6-8 karakter arası, "a" ile başlıyor, tamamı küçük harf, sayı var, özel karakter olarak sadece "_" var gibi bir maskeleme yapabiliyorsanız brute force denenebilir. ancak şifrenin uzun olma ihtimali var ise ve maskeleme yapabileceğiniz bilgiye sahip değilseniz brute force'a teşebbüs dahi etmemelisiniz.

    bir diğer yöntem ise dictionary attack denilen, olası şifrelerden oluşan bir listeyi program aracılığıyla sizin girmenizden çok daha seri şekilde denemek. yaygın kullanılan şifrelerden oluşan sözlükler internette çokca mevcut ancak eğer genel geçer ifadeleri şifre olarak seçmiyorsanız en doğrusu kendi sözlüğünüzü oluşturup bununla çözmeye çalışmaktır.

    benim için manevi değeri paha biçilemez olan bir dosyanın şifresini unuttum ve açabilmek için tam 5 yıl uğraştım. şifre uzunluğunun 6-15 karakter arası olma ihtimali var. büyük ve küçük harf var. rakamlar var. nokta, tire veya alt tire var. yani şifrede yok yok. dolayısıyla bu şartlar altında brute force ile çözmem mevcut bilgisayarımda 70 milyon ışık yılı sürüyordu. dictionary atack için bir sözlük oluşturmaya karar verdim ve hayatım boyunca kullandığım tüm şifrelerden oluşan bir metin dosyası hazırlamaya başladım. bu dosyayı yıllar boyu genişleterek ancak 5. yılın sonunda, artık kafayı sıyırmak üzereyken şifreyi bulabildim. eğer bir süre daha bulamasaydım ciddi ciddi 15-20 bin tl harcayıp sırf bu iş için sağlam gpu'lu bir bilgisayar toplayacak ve aylar boyu çalışmaya bırakacaktım, ya da cloud computing ile yine ciddi meblalar ödeyerek uzak sunucu üzerinden brute force yaptıracaktım. üçüncü bir seçenek olarak ise dosyayı 15-20 sene rafa kaldırıp adeta tedavisi olmayan hastanın tıbbın gelişmesini beklemesi gibi teknolojinin gelişmesini bekleyecektim.

    kıssadan hisse, mecbur değilseniz hiçbir winrar dosyasına şifre koymayın, koyuyorsanız da benim gibi unutmayın.
  • winrar sıkıştırma algoritmasını geliştiren eugene roshal her ne kadar resmi işleriyle uğraşmak istemediği için bu algoritmanın tüm yasal hakkını kardeşi alexander roshal'e devretmiş olsa da kendisine ait http://free-rar.free.bg/ sayfasında winrar'ın 3.80 versiyonunu ücretsiz olarak paylaşmakta. üstelik programın içinden lisans dosyası da çıkmakta. bu lisans dosyasını en güncel winrar sürümünde bile sorunsuzca kullanabiliyorsunuz.
  • ceo'sunun 2002 yılından beri burak canboy isimli vatandaş olduğunu öğrendiğimde beni şoka uğratmıştır. managing director de öncül kaya imiş. yılların winrar'ı bildiğin türk şirketi çıktı.

    [http://www.win-rar.com/contact.html http://www.win-rar.com/contact.html]
  • kendilerine mail attım, gui'de değişiklikler yapsınlar diye.

    extract to dedikten sonra çıkan ekranda winrar tarafından dosya çıkarılmada kullanılan son üç klasörün kısayolları ortada küçük ikonlar olarak gözüksün diye.

    bakalım dikkate alacaklar mı. alırlarsanız kendiniz kazanırsınız genç baylar!
  • sene oldu 2014, hala aynı performansı veren sıkıştırma uygulaması. hatta 6 ağustos 2014'te de yeni versiyon (5.11 beta) release etmişler. helal olsun size.

    bu adamlar nasıl para kazanıyor acaba? her para istediğinide de "tabi aslanım" diyip kapatıyorum. aksini yapan var mı ki?
  • split to volumes seçeneği dikkatsiz ellerde son derece tehlikeli olabilir. bir anda 15bin adet 1 kb'lik kımıl kımıl dosya parcanız olabilir. *
  • deneme sürümünün kullanım süresi dolduğunda winzip gibi "satın al lan lavuk" demeyen, dese bile kapat lan çeneni dendiğinde(basitçe kapat tuşuna basınca) sözünü dinleyen, aslan gibi çalışmaya devam eden yazılım. ha madem çalışmaya devam edicen niye soruyorsun dememek, kadir kıymet bilmek lazım.
hesabın var mı? giriş yap