• https://www.wireguard.com/ adresinden incelenebilecek yeni ve buyuk ihtimalle gelecekte en yaygin bir sekilde kullanilacak olan vpn protokolu. daha o kadar yeni ki windows yazilimi hazir degil. hali hazirda bazi vpn firmalari desteklemekte. farki, openvpn ve diger vpn protokollerinden cok daha hizli bir sekilde vpn hizmetinden faydalanmaniz ve minimalist bir kod yapisina sahip olmasi. bu sekilde audit yapilmasi da cok kolaylasmis oluyor. guvenlik konusunda da gunumuzun en modern sifreleme teknolojilerini kullaniyor. hali hazirda resmi auditlerden gecmis durumda. ben birkac gundur ios'da aktif olarak kullaniyorum. openvpn'e gore baglanti hizinda daglar kadar fark var. inanilmaz hizli. vpn servere baglanmasi da cok hizli. openvpn'de sifreleme yuzunden cok hiz kaybi yasiyorsunuz. wireguard'da boyle bir problem yok. saniyorum windows versiyonu da ciktiktan sonra zamanla openvpn'in yerini rahatlikla alacak gibi gorunuyor.

    son olarak tabiki de acik kaynak kodlu bir yazilim.
  • inanılmaz başarı vaadeden bir vpn protokolü
    edit: kernele gömülü geldiği durumlarda batarya dostu ayrıca

    zamanın ötesinden gelen edit: millet fingirdeşilen sitelere giremesin diye yasaklanmış güzide vpn protokolü
  • gplv2 lisanslidir.
  • kurması çok kısa sürdü. tavsiye ederim
  • şu anki hali ile dökümantasyonu çok eksik, ilk kurulduğu hali ile sadece iki bilgisayarda birbirlerine bakan lokal ip'li arayüz oluşturmaya yarıyor, diğer ayarları kullanacağınız senaryoya göre config dosyasına kendiniz yazmanız gerekiyor, aslında çok basit ve çok sağlam fakat internette anlatan doğru düzgün kaynak yok, çözene kadar kafayı yemeniz gayet olası.
  • diğer vpn protokollerine göre çok daha hızlı bağlanan vpn protokolü. open vpn 3-4 saniyede bağlanırken bu neredeyse anında bağlanıyor lan çok garipsedim*. şaka bir yana hakikatten hızlı ve kullanımı da bayağı kolay bir protokol kendisi.

    kullanmak için mullvad vpn'den hesap açıp kullanım süresi aldıktan sonra mullvad wireguard config generatordan anahtar oluşturup (server olarak "hepsi" seçeneğini seçmek daha mantıklı zira teker teker bütün serverlar'a ayrı anahtar oluşturmak yerine hepsini tek seferde indirmenize olanak sağlıyor) config dosyasını indiriyoruz. ardından wireguardın official sayfasından kullandığımız işletim sistemine uyumlu olan versiyonunu indiriyoruz (windows versiyonu yeni çıktı artık 3.parti uygulamaları kullanmanıza gerek yok ve tehlikeli). uygulamada dosya ile bağlantı ekle deyip hangi server'a bağlanmak istiyorsak o server'ın config dosyasını wireguard'dan aldığımız config dosyaları arasından seçiyoruz ve nur topu gibi bir vpn elde ediyoruz.

    ayriyeten superbox kullanıyorsanız 4.5g ağı üzerinden bağlanabileceğiniz nadir vpn protokollerinden biridir.
  • deneysel olsa da hali hazırda openvpn'den 4 kat daha hızlı foss vpn protokolü. kendi vps sunucumda openvpn'i tamamen silip wireguard kullanmaya başladım. kurulumu da oldukça basittir.

    benchmark
    vpn amaçlı konfigürasyon
  • windows üzerinde server olarak kullanabilirsiniz lakin kendi resmi yazılımı ağ arayüzü olarak wintun kullanıyor, wintun client tarafında kullanışlı olsa da bağlantıyı kestiğiniz anda ağ adaptörlerinizden kaybolduğu için routing yapamıyoruz, bunun yerine tunesafe client kullanıyoruz, ağ adaptörü olarak tap kullanıyor, kurulum bittikten sonra sanal adaptör ve public arayüzümüzü routing and remote access servisi ile natlıyoruz ve voila, bu tarak kürek uydurma kurulum ile dahi aynı makinede kurulu softether'in hız olarak eline veriyor.

    son 3-4 ay içerisinde, bir vps ubuntu, bir dedicated ubuntu, opnsense firewall üzerinde experimental ve en son dedicated windows üzerinde denedim ve uzun süreli aktif kullandım, protokol olarak kesinlikle en ufak bir sorunu yok, iki endpointi birleştirdikten sonra nat tarafı gıcırtılı, tsukuba üniversitesindeki arkadaşlar bunu softetherde hem windows hem de linux tarafına entegre ederlerse tadından yenmez bişey olur.

    son olarak cloudflare 1.1.1.1 dns servisine ek olarak çıkardığı warp vpn servisinde protokol olarak bunu kullanıyor.
  • maksimum hız ve güvenliğe odaklanarak kullanıcıların hizmetine sunulan vpn protokolü. google play store'dan kaldırılmış. kaldırılmasının nedeni ise uygulamada bulunan bir bağış butonuymuş.
  • play store'da client alternatifi "visceiron" adı ile bulunmaktadır, wireguard uygulamasındaki tünelleri zipleyerek direkt buna transfer edebilirsiniz, sıkıntılı bir durum olursa logları incelemek de çok daha kolay.
hesabın var mı? giriş yap