• kalp karıncıklarının * kalbin esas ritmini sağlayan sinir dalı yerine bundle of kent denen aksesuar bir yan daldan uyarı almasıyla karaterize bir kalp ritm bozukluğu* hastalığıdır.

    normalde, kalbin elektrik aktivitesi sağ kulakçıkta yer alan sinoatrial düğüm (sa node)'den çıkan uyarılarla düzenlenir. sinoatrial düğümden çıkan ilk uyarı kalbin daha altında yer alan atriventriküler düğüm ( av node)'e iletilir. buradan da his huzmesi denen sinir ağı ile tüm kalp kasının senkronize ve ritmik olarak kasılması sağlanır.

    kalp kas hücreleri tek tek ve spontan olarak kasılma özelliğine sahiptirler. kalbin başka yerlerinde elektrik sinyalleri düzensiz oluşsa bile sa ve av düğümlerden verilen pulse şeklindeki düzenli uyarılar sayesinde tüm kas hücreleri aynı anda kasılır. av düğüm özellikle kendiliğinden saçma sapan zamanlarda kasların bireysel olarak kasılmalarını engelleyici görev yapar.

    wpw sendromu olan kişilerde doğumsal olarak bu sinir ileti ağına ek, diğer kişilerde bulunmayan bir yan dal*mevcuttur. bunun sonucu olarak kalbin üst bölümünde oluşan düzensiz ve olması gerekenden hızlı elektrik sinyalleri av düğümünü atlayarak kalbin olması gerekenden daha hızlı veya aritmik kasılmasına neden olurlar.

    wpw sendromu olan kişide önce ileti aksesuar daldan kalbi kasmaya başlar, derken av düğümden köken alan ikinci ileti kalbi tekrar kasılmaya zorlar. sonuç olarak zaman zaman oluşan çarpıntı atakları yaşanır. nadiren ventriküler fibrilasyon * görülür.

    klinik tablo kişiden kişiye değişebilir. pekçok wpw sendromuna sahip kişi hiç şikayetsiz yaşar gider, kazar çekilen ekg'de kendilerine tanı konur. ancak nadiren de olsa ciddi ritm bozukluğu yaşayanlar olabilir. ciddi aritmi yaşayan hastalar için ablasyon tedavisi önerilir.
  • kalbinizin durduk yere sizi kopek kovaliyor zannetmesidir. bunun icin yürümenize kosmanıza gerek yoktur ofiste kodlarken bile bi anda baslar.. labadadubada atmaya baslar oturdugunuz yerde kalbiniz sizi sallamaya baslar.. mesela benimki 190 lara cikiyor kendi kendine bi anda düzeliyor ve bu düzelme anında garip bi rahatlama yasatiyor.... kendi kendine düzelmezse mesela sigaranızdan derin bir nefes cekersiniz ve düzelir. kalbinizin ritmini degistirecek birsey yaptiginizda genellikle düzelir zaten. yazilim hatası gibi aynı.

    tsk sağlık yeteneği yönetmeliğine göre siz b sınıfı çürük olarak ayrılırsınız ama güzel güzel gidilir gelinir hiç bişey de olmaz.
  • bu hastaların ekg sinde kısa pr* beraberinde rbbb ya da lbbb görülebilir.
  • bugün sahip olduğumu öğrendiğim kalp hastalığı.

    edit: gelen mesajlar bana bu entryimi düzeltmediğimi fark ettirdi. o günden sonra iki doktora daha gittim ve ikisinde de wpw'ye dair bir bulgu bulunamadı. özetle yanlış tanı koyulmuş fakat tüm hastalara geçmiş olsun acil şifalar.
  • nedense herkesin aklına ekg bi garipse gelen ilk hastalıktır...bi tane orjinalini görmüşlüğüm yok oysa.
  • ekg örnekleri için bkz: http://www.metealpaslan.com/ekg/wpw.htm
  • aralıklı görülen wpw sendromu için bkz: http://www.metealpaslan.com/ekg/iwpw.htm
  • 7 yıllık kalp rahatsızlığı geçmişimin gelip dayandığı son nokta.2007 ve 2010 yıllarında kalbimdeki anlık ağrı ve baskı şikayetlerim sonucunda (bkz: mitral kapak prolapsusu) teşhisi konmuştu.tedaviye gerek yok arada kontrole gel denmişti.(bu arada 23 yaşındayım henüz)

    fakat bu yılın ocak ayından itibaren ciddi çarpıntı nöbetleri geçirmeye başladım.anlık bir korku hali ve göğüs üzerinde yoğun bir baskıda bu ataklara eşlik ediyordu.en son anlık bir bilinç kaybı ve baygınlık geçirdim.son iki ayda 3 4 ayrı doktordan aldığımız fikir,eski tahlillerimin tekrar değerlendirilmesi ve yeni yapılan tetkikler sonucunda bana bu teşhis kondu.

    bu hastalıkta kalbin kendi elektrik sistemine bağlı olmayan bir aksesuar yolun kafasına göre iletim yapması bazen sizi ani ölüme kadar götürebiliyormuş ama tabi bunu okuyan arkadaşlar korkmasın,bunun büyük bir risk olmadığını söylüyor doktorlar.

    yarın elektrofizyolojik çalışma yapılacak üzerimde.anjiyo benzeri bi operasyonla kalbime girip bu olmaması gereken aksesuar yolu arıyacaklar.bulurlarsa da gücünü ölçecekler.eğer tehlike yaratacak bir potansiyeldeyse ve risksiz bir bölgedeyse onu yakmaya çalışıcaklar.çünkü öğrendiğime göre bu yol bazen kalbin asıl elektrik sistemine yakın yerlerde olabiliyor ve bu durumda müdahale kalıcı kalp pili takılmasını gerektiricek başarısızlıklarla sonuçlanabiliyormuş.

    kaç gündür beni allak bullak etti bu.korkuyor muyum korkuyorum ama umarım herşey iyi geçer.yarından sonra kısmet olursa mutlaka edit giricem,bu hastalıktan muzdarip ya da bunu yeni öğrenen arkadaşlar da her daim bana mesaj atabilirler. bütün tecrübelerimi paylaşır elimden gelen yardımı yaparım.

    operasyon sonrası edit: operasyon yapıldı.aradıkları aksesuar yolu bulamadılar.hatta böyle bir yolun olmadığına kesinlikle emin olduklarını söylediler.operasyonu hacettepe üni.den prof.dr. kudret aytemir ve ekibi yaptı.şimdi bi anti aritmik ilaç verip izlemeye aldılar.

    operasyonun kendisine gelince içinde biraz korku dolu ayrıntılar var ama bi hayati riski yok.bi kaç gün ayağınıza basmakta ve hareket etmekte zorlanıyosunuz onun dışında sonrası normal hayat.
  • kısa pr, geniş qrs ve delta dalgası ekg bulgularıdır.
hesabın var mı? giriş yap