• lightning node kurulumu, aylık 25 dolares ?

    vay babayın kemüüne :)

    durumu olmayan arkadaşların da bu şahanelikten faydalanılabilmesi için yazayım;
    lightning node kurulumu atla deve bir iş değil, eğer "bedava" ve daha kaliteli yapmak istiyorsanız şurdan buyrun:
    https://medium.com/…net-lightning-node-2d2eab628a8b

    yazıyı yazan arkadaşın şöyle bir notu var:
    before you go to bed: spin up your linux box and start syncing your full node.
    after you wake up: spin up your lightning node, feed it bitcoins, and acquire stickers!

    kısaca, 5 tane kod var bunları copy-paste ediyosun ve yatıyosun. sabah kalktığında yine 5-10 copy-paste hadi geçmiş olsun.

    diğer yandan, "lightning node yatırımı kazançlı olur mu ? " adlı soruya gelince.
    burdan buyrun: https://www.reddit.com/…arning_with_lightning_node/

    "first, lightning is not ready for live transactions. devs still lose money on testnet.
    second, the whole network was designed to be highly competitive, with zero cost to entry. ıf you try to charge 1 satoshi on that cryptolate transaction, there will be plenty other people willing to charge nothing."

    yani diyor ki,
    1. lightning henüz hazır değil ve halen büyük başarısızlıklar söz konusu (aşılacaktır elbet, fakat şu an hazır olmayan birşeye yatırım yapıyorsunuz diyor, bildiğimiz mevzu, geçelim.)
    2. ağ yüksek rekabet için tasarlanıyor ve giriş maliyeti yok denecek kadar az. bu yüzden siz 1 satoshi komisyon almak isteseniz bile bedavaya yapacak sürüyle insan olcak diyor.

    evet lightning network'ten beklenti çok yüksek şu an, bitcoin'deki temel sorunların aşılacağı umuluyor. fakat şu an ne olacağı belli değil. bakarsınız sanılanın aksine feci gelir getiren bişey olur, kimbilir. geleceği şimdiden görmek çok zor.

    kendi yatırımınız/riskinizdir, kendi araştırmanızı yapmanız da şiddetle tavsiye edilir.

    işbu entry, yatırım tavsiyesi olmayıp, lightning node yatırımı yapıp yapmama konusunda araştırdıklarımı hem kendime yazma hem de paylaşma amacıyla girilmiştir.
    daima sevgilerimle

    edit1: türkçe kaynak yok mu ? 1. kısım : (bkz: #74159873)

    edit2: maliyet konusunda ugur4455'in de uyarısıyla düzeltme yaptım. kendisine buradan da teşekkür etmek isterim. detaylı açıklama için şu entari, 2. kısım: (bkz: #74159873)
  • ayda 5 dolara yapamayacağınız kurulumu 25 dolara yapan şirket.ben google cloudda kuruyorum aylık 30 dolar en kötü işlemci ram seçsen bile 11 dolar oluyor. 24 saatlik üçrete 2.90 dolar denen makaleyi buraya örnek göstererek aylık 5 dolara yapabilirsiniz demek komik. dünyanın hiçbir yerinde 200 gb hardiskli bilgisayarı aylık 5 dolara kiralayamazsınız.
  • 1) lightnin node nasıl kurulur, türkçe kaynak isteyen arkadaşlar için: https://medium.com/…node-nasıl-kurulur-5630cb3c925c

    2) maliyet konusu: üstteki entrym'de günde 2.9$ maliyet yazısını yanlış anlamışım. sağolsun uğur4455'in mesajıyla farkettim, hemen düzelticem. oraya "bedava" yazıcam.
    digital ocean en küçük paket 5$ + 250gb disk 5$ toplam 10$ ediyor.
    lightning node'un sistem ihtiyaçlarını araştırırsanız eğer elinizdeki kaynaklar da gitgide verimlileşebilir. mesela 50 dolarlık yatırımınızla 5 değil de 6-7 tane node kurabilirsiniz. kendim şahsen bu konuda yatırım yapmamayı tercih ettiğim için derinlemesine araştırmadım. yatırım yapmayı düşünen arkadaşlar daha detaylı araştırdıklarında paylaşabilirlerse pek şukela olur.
    diğer yandan, üstteki türkçe linkte de yazdığı gibi, google cloud'dan aylık 34.27 $ maliyet ile halledebiliyormuşsunuz bu işi. google cloud 300 dolarlık hediye veriyor, yani node'unuzu 9 ay boyunca bedavaya aktif tutmanız mümkün. 9 ay çok iyi süre. 9 ay sonra herşey çok daha belirgin olacak, lightning node ile gelir elde edilemeyeceğini görürseniz kapatırsınız. yok iyi kazandıracak derseniz devam edersiniz. ama 300 dolarınız( veya workitze ödeyeceğiniz 9 *25= 225$) cebinizde kalmış olur. bu paranın cebinizde kalması şu anlama geliyor: bugün katılacağınız bi ico'dan alacağınız coin 9 ayda fiyatını
    10a katlarsa 2250 $,
    100e katlarsa 22500 $ paranız oluyor. akıllı olun ;)

    3) sözlükten bir arkadaşımız ile özelden mesajlaşırken yazdığım bir yazı, içerik hazır üretilmişken neden paylaşmıyorum ki dedim.

    ---soru---
    "ne kadar çok node ile bağlantınız varsa aktarımların sizin üzerinizden geçme ve dolayısıyla komisyon bırakma ihtimali artıyor. siz tek başınıza kurudğunuzda çok daha az node ile bağlantınız olacak. oysa workitz'de, workitz üzerinden kurulan bütün nodelarla bağlantınız olacak. böyle bir avantajı var."

    böyle dedi bir arkadaş. bu gerçekten doğru mu? bilginiz var mı bu konuda?
    ---soru---

    ---cevap---
    kurulum linkini paylaştığım amca node bağlama işiyle ilgili şöyle demiş:

    " i used this website(https://lnmainnet.gaben.win/) to find other mainnet lightning nodes. i decided to connect to another highly connected node, but feel free to choose whichever one calls to you. remember, the higher the connectivity, the fewer expected hops for your payment route, and the lower your fees. i chose sleepyark (see photo)."

    sonuç1) node'u kurarken hangi node ile bağlayacağını "kendin" seçiyorsun zaten. istersen git workitz'e bağla kendin. özgür dünya... yani bir kişi çok sayıda node kurunca iyi oluyor, sen tek başına kurduğunda kötü oluyor gibi bir durum yok. özetle, ben herkese kurarsam çok daha iyi olacak olayı palavraymış gibi duruyor.

    şimdiiii workitz'in söylemine gelelim:
    "ne kadar çok node ile bağlantınız varsa aktarımların sizin üzerinizden geçme ve dolayısıyla komisyon bırakma ihtimali artıyor. siz tek başınıza kurudğunuzda çok daha az node ile bağlantınız olacak. oysa workitz'de, workitz üzerinden kurulan bütün nodelarla bağlantınız olacak. böyle bir avantajı var."

    bence bu söylem kendi kendini çürütüyor zaten.

    şöyle bir gerçeklik var, ne kadar çok node ile bağlantın varsa o kadar çok getiri sağlar. doğru. peki workitz bize bunu sağlayacak mı ?
    ilk etapta şöyle düşünüyor insan, evet yatırımcıların node'larını birbirilerine bağlar böylelikle çok node ile bağlantımız olur. e benim x kişi olarak ne özelliğim var ki, bana en fazla 1 kişiyi bağlar. bana 1 den fazla kişiyi bağlarsa başkalarının hakkını yemiş olacak.
    yani 10 kişilik bi dünya düşün, bana 4 kişi bağlandı geri kalan 5 kişiyi de birbirine bağladı. ne oldu ?
    benim 4 bağlantım var,
    o geri kalan 5 kişinin 1er bağlantısı var,
    bana bağlanmış 4 kişinin de hiç bağlantısı yok. (doğuştan gelen ilk bağlantılarımızı saymazsak eğer)
    e hani workitz ile yapınca çok bağlantım olacaktı, max +1 bağlantım oldu benim ? peki, benim x kişi olarak bi özelliğim yok da, y adlı bir kişinin bir özelliği olabilir mi ? peki y'yi de boşver, bütün bağlantıları kendisine yapsa nasıl olur ? hortumu kendilerine bağlayabilirler mi ? :) herşey olabilir, 25 dolaresi öderken sen bu yetkiyi de veriyorsun zaten.

    sonuç 2) node kurulumunu paylaşan amca diyor ki, "çok connectivity'si olan nodlara bağlarsan senin üzerinden geçme ihtimali azalır, komisyon alma şansın da az olur diyor".

    burası çok kritik işte:
    yani yüksek verim/roi için şuna ihtiyacımız var: çok sayıda node ile bağlantın olsun, bağlantılı olduğun komşularının da bağlantı sayısı az olsun.

    bunu nasıl sağlarız ? sistemdeki herkes bana bağlanırsa hem çok sayıda node bağlı olur bana, hem de bu node'ların hiç bağlantısı olmaz. mesela ben annem için babam için amcalarım dayılarım için node kursam, hepsini kendime bağlarım. ne olur ? bana bağlı çok node var ve bu node'ların hiç connection'ı yok benden başka, muhteşem! yukarıdaki 10 kişilik dünya örneğine geri dönelim. 1. kişi workitz. sen ben o hepimiz de ona bağlanıyoruz. ne oldu şimdi? workitze bağlı 9 node var ve bu node'ların da başka hiç connection'ları yok, muhteşem! yani, workitz için harika! peki bana bağlı kaç node var ? 1 (yazıyla bir!), o da workitz, yani en çok bağlantısı olan, diğer bi deyişle en kalitesiz bağlantı. benim için berbat bi durum yani.

    çünkü lightning iletişiminde, bizim bu 9 kişiye ulaşabilmek için mecbur workitzden geçiceksin, fakat bana uğranılma ihtimali 1/9 çünkü benim yerime diğer arkadaşların üzerinden de iletişim sağlanabilir..

    özetle, burada yatırımcılar değil, workitz kazanıyor. evet, bize node kuruyor, sağolsun da, hem biraz pahalıya kuruyor hem de bizi değil kendini besleyecek şekilde kuruyor.

    aslında ligthning network sistemi en çok ihtiyaç neredeyse oraya yönelinsin (allahını seven defansa gelsin:) ) şeklinde tasarlanmış. ihtiyacın çok olduğu bölgede para kazanma ihtimali artıyor, ki yeni node'lar bu bölgelere kurulsun. böyle olmasa, yani yoğunluğun olduğu yerde yüksek gelir olsa herkes aynı yere doluşurdu. bu da dağıtık sistem değil merkezi sistem yaratırdı.
    yani workitz'in hortumu kendine bağlaması çok uzun süreli fayda sağlayacak bir şey de değil. node'u nereye bağlamanın en mantıklı olduğunu gösteren siteler de çıkacaktır bu işler karlı gibi olursa, hatta belki vardır bile. sonrasında zaten aşağı yukarı eşit olacak herkesin node ve connection sayısı.

    türkiye'den blockchain alanında yatırımlar yapılmasını çok istiyorum, güzel güzel projeler olsa ico'ları olsa diye çok hevesleniyorum.
    fakat scam gördüğümüzde de uyarmamız lazım diye düşünüyorum. kaldı ki olumsuz da olsa yazı yazmam bile bi destektir. haksızsam bile benim gibi soru işaretleri olan çok kişi vardır ve beni çürüttüklerinde bu soruları da gidermiş olurlar. farkettiysen çok nadir yazıyorum sözlüğe, vakit ayırmak çok saçma geliyor, fakat hem türk yatırımcısını hem de girişimcisini desteklemek amacıyla zaman ayırdım.

    farkında olmadan uzatmışım yazıyı. sayende ben de daha detaylı araştırmış oldum. anlamadığın veya farklı düşündüğün biyer varsa lütfen çekinmeden sor. beraber fikir yürütüyoruz ;)
    ---cevap---
  • ilk olarak el salseroya teşekkür ederim ben sadece destek amaçlı ln nodu kurduğum için node işleyişi hakkında o kadar araştırma yapmadım. ama hala ben bu şirketin çok pahalıya yapmadığını düşünüyorum evet google bedava veriyor ama bir seferlik veriyor şirket bunu bir kere kullanabilir ve muhtemelen benim gibi önceden kullanmıştır.ayrıca docker yüklendiği için sistem çokta kötü olamaz.

    ln hakkında ekliyeceğim şey ne kadar node bağlandığı kadar sizin üzerinizde bulunan bitcoinde önemli ne kadar fazla bitcoin varsa o kadar transfer üzerinizden geçebiliyor ve kanal açılabiliyor.yani 0.004 bitcoinlik 4 node kurmaktan 1 tane 0.016 bulunan bir node kurmak daha mantıklı olabilir.bunu araştırmak gerekir tabi araştırıldığında da sistem yeni olduğu için bilgi pek mevcut değil.

    ayrıca sistem hala çok yeni olduğu için bitcoinlerin kaybolma ihtimali var ona göre para yatırmanızı tavsiye ederim.
hesabın var mı? giriş yap