• güzel bir mobil strateji oyunu.
  • bağımlılık yapan ,mobil, sıra tabanlı strateji oyunu.

    ikinci dünya savaşı döneminde savaşıyorsunuz.asker çeşitliliği tabi ki bir bilgisayar oyunu gibi olamaz.ama yinede mobil oyunlarda arasında bu dalda oynadığım en iyi oyun.su ana kadar 3 yılda defalarca kurdum.toplamda rahat 500 saat harcamışımdır.

    oyunun teması ikinci dünya savaşında ve devamında soguk savaş döneminde taraf olan ülkeleri seçerek , çeşitli büyüklük ve özellikteki şehirlerden ve limanlardan birim çıkararak sıra tabanlı olacak şekilde savaşıyorsunuz.

    oyunun senaryo ve 5 farklı dünya fetih modu var.

    1939, 1943 , 1959 ve 1979 tarihlerinde savaşabilirsiniz.birde 5.olarak uzaylılar ile savaşabilirsiniz ama ben hiç denemedim.
    oyunu açınca sadece 39 açık.gerçek hayatta geçen zamana diğerleri açılıyor.ben diğerlerini görmek için gece telefonu açık bırakıyordum mesela :d

    oyunun ilginç tarafı müttefikeleriniz çok kötü savaşırken düşman cengiz han emrindeki moğollar gibi ters yatırıp düz şey edebiliyor.
    örneğin italya olduğunuzda eğer gereken zamanda müdahale etmezseniz komünizm marşları berlin sokaklarında ötebiliyor.ama abd olduğunuzda fransa oyun başlamadan pes ediyor ve almanya sibirya'da japonlarla selamlaşırken bir yandan britanya'ya 24124124 tane birimle çıkarma yapabiliyor.
    oyunun en etkisiz ülkesi avustralya bu arada.kolombiya bile ispanya'ya asker gönderir.bizim anzaklar, japonlar los encılıs'ı alırken hala emu avlarlar.öyle rahatlar işte.

    neyse geldik birimlere.

    kara kuvvetleri:

    piyadeler 4 çeşit.
    1)er (light infantry): oyunun en ucuz birimi.düşman askerini kuşatmak veya sınır şehirlerde düşman pat diye şehre girememesi için muhafız olarak tutuyorum.her şehirden çıkarılabiliyor. direnci çok düşük bir asker. kısaca şamaroğlanı.

    2)çavuş (assault infantry) : erden pek bir farkı yok.bir tık pahalı ve canı yüksek.

    3)motorize: sibirya,afrika gibi düz alanın çok olduğu yerlerde çok işe yarıyor.oldukça kullanışlı.sanırım hareket kabiliyeti en yüksek birim.

    4)komando: bildiğim kadarıyla zırhlı araçlara bonus zarar veriyor.onun dışında pek bir artısını göremedim.

    zırhlı üniteler:

    armored car:hareket kabiliyeti çok yüksek motorize'ye benzeyen bir birim.tabi 60 demir kullandığı için pahalı bir birim.

    tank ve heavy tank: oyunda tank kullanan biri değilim.ek özellikleri varsa bilmiyorum.bildiğiniz tank işte.canları baya yüksek.

    süper tank: oyunun en pahalı kara birimi.en güçlü kara birimi.iki birim uzağa ateş edebilir.uçak savarı vardır.bir nevi aşktır.sovyetleri yöneten bot bunları en önden gönderir.bu yüzden şehirleri tıkır tıkır alabilir.eğer düşmanınsa tabi.müttefiğin sovyetlerse namluları moskova'ya çeviriyorlar çünkü.

    menzilli üniteler:

    battalion artillery: ucuz bir ünite.güzel zarar verebiliyor.bazen bu birimle yaptığın saldırıya bot cevap vermiyor.ama bot bu birime saldırırsa senin birimin de cevap veremiyor.o yüzden dikkat etmekte fayda var.

    field artillery:oyunun en harika ünitesi.iki birim uzağa ateş edebilir. tam canlıysa 35-40 vurur.generalliyse 50-60 vurur.asla en önden paldır küldür gönderilmez.çok ağırdır.her el sadece bir birim gider.bu yüzden afrika çöllerinde veya sibirya'da kullanışsız olabilir.ama bence oyunun en harika ünitesidir.bir keresinde bulgaristan olmuştum.sadece bu topçudan basarak önce balkanları sonra istanbulu sonra sovyetlerin ezip geçtiği romanya ve macaristan'ı sonra ukrayna'yı derken tüm dünyayı almıştım.resmen orgazm olmuştum.nedeniyse basit.bu birimin korkunçluğu.o kadar etkili ki sovyetler için bi sikimlik canı olan bulgaristan'la sovyetler afrika hindistan ve ingiltere'yi almıştım.ve bunu neredeyse tamamen bu üniteyi kullanarak yapmıştım.öyle harika bir ünite işte.çok seviyorum kendisini.istese veririm*

    rocket artillery:iki birim uzağa üçgen şekilde atış yapar.iyi zarar verebiliyor.sizin birliklerinize de zarar verebilen bir araç.saldırılara cevap veremeyen pahalı bir ünite.tavsiye etmem.

    hava kuvvetleri içinse uçak üretmeye gerek yok.havaalanı olan bir şehirden doğruca tarama( fighter) , bombalama (bomber) , paraşütle çıkarma yapma (paratrooper) işlemleri yapılabiliyor.bunun dışında bir de nükleer bomba atabiliyorsunuz.bunu tam başaramadım.önce nükleer işareti olan şehirlerden baya pahalı bir şekilde bomba üretiyorsunuz.sonra bunu uçak ekranından ekleyip fırlatıyorsunuz.nasıl sonuç verdiğini bilmiyorum çünkü daha önce denemedim.eğer uçak saldırısı iyi bir generaliniz varsa havaalanı olan bir şehre koyun.75 altına nasıl 50 vurduğunu görünce '' şimdi ananı ziktim zhukov'' diyeceksiniz.

    deniz birimleri ise ülkenize göre daha stratejik hareket etmenizi sağlıyor. örneğin sovyetler bir kara devleti bu yüzden ilk ve orta dönemde neredeyse hiç gemi kullanmıyorsunuz.ama japonya ve abd öyle değil.hele abd tamamen gemiye muhtaç.

    deniz kuvvetleri ise 4 çeşit.

    1)denizaltı(submarine): uçak gemisi ve zırhlılara çok iyi vuruyor.destroyere pek vuramıyor.sadece yanındakine hasar verebiliyor.hareket kabiliyeti çok yüksek.karadaki hedeflere vuramaz ama karadakiler denizaltıyı vurabilir.

    2) destroyer: fakirin savaş gemisi.neredeyse hiç bir artısı yok.sadece yanındakine hasar verebiliyor. ne işe yaradığını tam olarak hala çözemedim.bu oyunun 4. versiyonunda denizaltılar karşı kullanılıyor ama bu oyunda bir bonusu yok.limanlarda bekçi olarak (düşman işgal etmesin diye)ya da kıyı şehirlerinde kuşatma amacıyla kullanılabilir.
    ya da en mantıklısı zırhlının önünde kalkan olarak durabilir.şehirlerden havaalanlarından gönderilen bombalama uçaklarından iyi hasar alabiliyor.

    3) zırhlı (battleship):
    maliyeti yüksek ama çok kullanışlı ve en seksi birim.geceleri buna bakarak mastürba.. (öhöm)
    iki birim uzağına ateş edebiliyor.bu yüzden hasar vermeden ateş etmeye çalışmalı.eğer büyük bir deniz savaşı yapacaksak önüne destroyer koymak faydalı.denizlatılara ateş edebilir ama uzak tutun denizaltılar bu gemileri harcıyorlar.uçaksavarları var bu yüzden hava saldırılarında az etkilenir.

    4) uçak gemisi (carrier)
    adından ne olduğu belli.tek çeşit saldırı yapar.(bombalama)
    eğer bir amirale sahipse orijinal haldeki oyunda 80-90 attığını görebilirsiniz.tüm düşman gemilerden uzak tutun özellikle denizaltılardan.bir birim yanından gelen saldırıya cevap verebilir.uçaksavarlara sahiptir.

    birde şehirlerden atılan füzeler var.pahalılar ama çok iyi zarar veriyorlar.ilk olarak 43 haritasında sadece berlin'de var.londra'ya sallıyorsunuz birer ikişer tane köşeye sıkışmıyorsunuz *
    https://i.hizliresim.com/vj331r.jpg

    oyunda savunma yapıları da (tahkimatları) var.bunlar kara mayını, gemilere karşı kullanılan deniz topu, kara topu ve birde bunker dediğimiz sığınaklar var. son ikisi kara araçlarına ve piyadelere deniz topu gemilere iyi vuruyor.mayın ise nasıl kullandığına bağlı olarak değişen bir şey.mesela çok iyi vuran bir topçu karşı taraftaysa önüne mayın döşeyin mayına basmıyor.ve hareketsiz kalabiliyor.

    https://i.hizliresim.com/no4anl.png
    ben mesela böyle bir şey yapmıştım.çünkü adam (de gaulle) her el 70-80 vuruyordu.

    eğer oyunu oynamak istiyorsanız hoi4 modunu indirmeniz sizin için daha iyi olur.daha fazla taraf içeriyor ve zamanla açılan bölümlerin hepsi açık.

    genel olarak böyle.oynadıkça kafada belli taktikler canlanıyor.
hesabın var mı? giriş yap