• sıfırının 3999 olan ürünü 3800'e verince dehşet uygun olduğu söylenen ürün. letgo'da adam kazıklamaya çalışan tipler buraya da üşüşmüş.
  • alalı 2 hafta oldu. işe gidip geliyorum. detaylıca anlatayım.

    şarj:

    fabrika şarjına aldanmayın. neredeyse iade edecektim cihazı. ilk dolumdan sonra aletin şarjı bitmiyor. işim ile evim arası 15 km. spor modda dahi 15 km mesafede %100'den %65'e düştü. tüm şarjla da toplam 42 km yol yaptım. eco modla 50-60 km mesafeleri zorlarım. tabi bunda dümdüz bir şehirde olmamın avantajı var. tepeli inişli çıkışlı bir şehirdeyseniz bu verileri unutun.

    edit: 0'dan tam dolum şarj yaklaşık 6.30-7 saat

    lastik:

    kesinlikle ilk işiniz benzinciye gidip 60 psı hava vurmak olsun. üzerindeki 30 civarı. resmen gitmiyormuşum dedim. ön tekerin sibobu biraz içerde. yanında verilen uzatma kablosuyla hava basabilirsiniz. yoksa benzilikteki pompanın ağzı girmiyor. ama arka taraf için uzatma aparatına gerek yok.

    diken, tahta, cam vs üzerinden çok geçtim. henüz patlama yaşamadım. çok zahmetli olduğunu söylüyorlar bilmiyorum.

    hız:

    düz yolda hızı sınırlandırmışlar. eco ile 15 km/h, normal mod:20 km/h, spor mod: 25 km/h yapıyor. üstüne gerek yok. tehlikeli

    cruise control var. 3 saniye aynı hızda gidince hızınızı sabitliyor. isterseniz bu özelliği kapatabiliyorsunuz. benim gibi aralıksız hiç durmadan kmlerce gidenler için mükemmel bir özellik

    güvenlik/ sürüş:

    yollarınız düz değilse, çokça çukur-yama varsa çok tehlikeli. amartisör olmadığı için her an takla atma/devrilme tehlikesi var. aşırı ivmeleniyor yine tehlike. tek elle sürmeniz imkansız. dengenizi kaybedersiniz. çukura denk gelirseniz işiniz biter.

    bazıları yazılımla hızı artırıyormuş. bakın hız delisi biri olarak söylüyorum. direk intihar sebebi. bisiklet gibi değil. hakimiyet tam olarak sizde değil. 25 bile yeri geliyor tehlikeli oluyor. bisiklet yolunuz yoksa kask şart.

    direksiyon dönüşü anlattıklarımdan dolayı kısıtlı. 90 derece dönmüyor. dönüşlerde hesap kitap iyi yapın. toslarsınız.

    uygulama:

    mi home üzerinden kontrol edebiliyorsunuz. sade bir arayüzü var. km, kalan mesafe ve şarj bilgisi var. daha ayrıntılı bilgiler içeren custom uygulamalar mevcut. bunlar içinde en iyisi m365 dashboard. telin şarjını sömürüyor. fakat pilin sıcaklığından tutun da türlü türlü grafiklere kadar erişebiliyorsunuz. mutlaka indirin.

    https://play.google.com/…?id=adriandp.m365dashboard

    özetle ben audimi sattım buna biniyorum. geç bile kalmışım. insanlar uzaylı gibi bakıyor ama umrumda bile değil. alışıyor insan. markete bakkala fırına ota boka püsüre bunla gidiyorum. aşırı pratik. düğmeye basıp gitmeniz toplamda 1 saniye bile değil.

    alt model işe yaramaz. pro alın. kurdan dolayı fiyatlar yüksek. yapacak bir şey yok. aylık 600 lira yakıt masrafım vardı. 6-7 ayda amorti ediyorum. sabah hanımın arabaya atıyorum akşamları da eve bunla dönüyorum.

    kafanıza takılan başka bir şey varsa yeşillendirin.
  • evet 1 hafta - 130km kadar bir tecrübem oldu bu ufaklıkla. aklıma gelen her şeyi açıklamaya çalışacağım almayı düşününler için.

    yaş: 33
    boy: 1.90
    kg: 93
    lokasyon: antalya

    öncelikle normal ve pro modelleri arasında kalanlar için şunu demek isterim ki, benim ölçülerime sahipseniz mutlaka pro modelini almanızı tavsiye ederim. benim için en büyük etken ekran, pil kapasitesi ve motor gücü oldu. kadın arkadaşlar normal modeline yönlebilirler keza görece daha hafif (benim arkadaş 14 küsür kg sanırım ve omzumda plan saldalyesi, sırtımda çanta ve bunu merdivenlerden indirmek benim için bile bi tık sorun oluyor) ve düşük sürücü kilolarında sorun çıkarmayacağını düşünüyorum.

    performans;

    ilk bi kaç şarj süresine ve özellikle fabrika şarjına kanmayın bir kaç şarj sonrası tam performans göstermeye başlıyor. antalyada yaşayan arkadaşlar bilir, beachpark'ın oradaki varyanttan sorunsuz %70 güçte filan çıkabiliyorum ki hatrı sayılır bir yokuştur antalya için. zaten alır almaz "s" modunda kullanmaya başladım, aşağıda modlara da değineceğim detaylı. uzun lafın kısası 1.90 93 kg olan beni düz yollarda sorunsuz bir şekilde tam güçle (s modu 25-26 km/h) yolculuk yaptırıyor.

    modlar;

    eco mode: 15 km/h bir maksimum hız sunuyor bu mod bize. ben scooter ilk geldiğindebu modda alışıp diğer modlara geçerim diye düşünmüştüm fakat bu modda ivmelenme çok yavaş olduğu için benim düşüncem diğer modlara göre daha tehlikeli olduğu yönünde. çünkü bazen gerçekten hızlı ivmelenme sizi bir çok kazadan koruyor. 5 dakika bu modda sürdükten sonra bu modun bana göre olmadığını farkettim çünkü racing motorsiklet ve bisiklet geçmişimden ütürü çabuk kavradım aleti ve s moduna geçtim. neyse, yokuşlarda vs bu modu unutun diyebilirim.

    d modu: drive olarak geçen bu mod size 20 km/h maksimum bir hız sunuyor. çok araştırmadım ama s modundan tek eksiği 5 km/h gibi görünüyor şimdilik ivmelenme vs s moduyla aynı.

    s modu: gelelim benim en sevdiğim moda. 25-26 km/h maksimum hız sunan bu mod size güvenli maksimum top speed'i ve ivmelenmeyi veriyor. bakın 25 km/h bir çoğunuz için "bu ne len çok yavaş" gibi olsa da inanın böyle dengesi çok iyi olmayan ve küçük tekerleklere sahip, aşağıda değineceğim fren gücüne sahip bir alet için bence yeter de artar bile.

    ergonomi;

    aslında baktığınız zaman, her şey olması gereken yerinde, mesela sağda elle kumanda bir gaz pedalı, ki bu pedal nasıl anlatsam, ps kolundaki r2 tusu gibi, yani tepkisini siz elinizle ayarlayabiliyorsunuz, mesela s modunda da 15 km/h hızla gitmek mümkün gibi. solda bir adet zil (bu zil ayrıca aleti katladığınız zaman arka çamurlukla kilitlenmeye de yarıyor), bir adet fren kolu ve ortada da bir ekran mevcut. boyumdan ötürü müdür bilmiyorum ama bana süper dengeli bir alet gibi gelmedi, aman diyeyim ön tekeri bir çukura sokmayın, üstünden bile atabilir gibi geldi bana.

    benim yaşadığım sorunlar ise; öncelikle scooterla giderken şarkı değiştirmenin ya da ses açıp kısmanın bi yolunu bulamadım, hiç durmadan seyahat etmek istediğim zamanlarda güzel bir playlist koyup sesini iyi ayarlamadan binmiyorum. ayrıca tek elinizi bırakmaya çalışmayın kesinlikle (aramızda 2 elini bırakmaya çalışacak insanlar olmadığını düşünerek burayı geçiyorum), tek elle denge sağlayamıyorsunuz alete. ayrıca fren yapınca yanıp sönen bir arka ışık, açma kapama düğmesine bir kere basınca açılan farlar (ki kesinlikle iyi aydınlatıyor geceleri) mevcut.

    ekranında hızınız, bulunduğunuz mod, bluetooth bağlantısı var ise bir bluetooth işareti, kalan bataryanız (toplamda 5 çektik), ışıklar yanıyorsa bir ışık simgesi ve arıza işaretleri bulunuyor. bence ekran yeterli.

    ayrıca ekranın sağ tarafına bir telefon tutucu alıp (ama sağlam olması lazım, tekerleklerden gelen titreşimler vs herhangi bir süspansiyon olmadığı için en çok gidona iletiliyor, düşüverir yoksa telefonunuz.) kullanabilirsiniz, keza telefon aplikasyonu bir çok gösterge sunuyor size.

    0-100 şarj süresini ölçmedim fakat 8-9 saat diyorlar, ben genelde akşam yatmadan koyup güne %100 şarjla başlıyorum.

    en keyif alacağınız yollar ise düzgün bir asfalt olacaktır muhtemelen, bisiklet yolu malzemesi çok güven vermiyor bana ve 1-2 kere arkayı kaydırdım. arnavut kaldırımı, tırtıklı yollar, şehir dışı vs ise size böbrek taşı döktürecektir ve elleriniz karıncalaşabilir.

    ayrıca rejeneretif enerji ile gaza basmadığınız veya frenlediğiniz zaman küçük de olsa bi batarya kazanımı veriyor. ben orta ayarda kullanıyorum (düşük - orta - yüksek var)

    unutmadan, motor ön tekerleğin içinde ve ön çeker bir alet. size tavsiyem ufak kaldırım çıkışlarında vs ağırlığı arkaya verip tam gaz kalkmaya çalışmayın, pati çekiyor :)

    frenler;

    geldik en ama en tırt noktaya. düşmana güven dosta korku veriyor frenler. arka tarafta küçük bir hidrolik olmayan disk fren ve ön tarafta motor freni diyebileceğimiz komprasor fren mevcut. sakın ama sakın bu frenlere güvenip iş yapmayın, başınıza iş almayın derim. hem ağırlığınız ön tarafa daha baskın olduğu için, ayrıca lastikler de "pirelli diablo rosso ii" olmadı için ve hidroliksiz bir disk fren olduğundan arkayı kaydırmanız çok olağan. fren mesafesini uzun tutmaya bakın.

    batarya ömrü;

    1 tam şarjla ne kadar gittiğini hiç ölçmedim ama, gerek kilom, gerek kullandığım mod yüzünden 45 km yapamadığıma çok eminim. dediğim gibi 8-9 saat bir dolma süresi olan 12800 mah bir bataryadan bahsediyoruz. hepimizin cep telefonuna olduğu gibi zamanla kullanım süresi düşecektir fakat muhtemelen o zamanlara kadar bataryasını kolayca değiştirebilecek bir yer buluruz diye düşünüyorum.

    umarım kafanızdaki sorulara biraz da olsa yardımcı olabilmişimdir. lütfen kullanırken dikkatli olun, kask takmaya çalışın, alete tam hakim olmadan trafiğe çıkıp kendinizin ve başkasının hayatlarını tehlikeye atmayın, esen kalın.
  • hanımla iş çıkış saatlerimiz uymuyordu. iki arabayla ayrı ayrı gitmek de fuzuli. toplu taşıma desen insanlık dışı. aksıran, tınsıran, kokan, kavgalar dövüşler... ne yapayım diye düşünürken benim audi a3'ü satıp bir tane bundan aldım dün. sabahları bagaja koyuyorum. akşamları da hatunu bekleme derdi olmadan sahilden basıp gidiyorum.

    iş ev arası 15 km. tek şarjla 3 gün gidişi rahat çıkarıyor. 45-50 km menzili var. takıyorum kulaklığı solumda deniz eve akıyorum sahilden püfür püfür. kafamı skim bugüne kadar nerdeydi aklım bilmiyorum. tek sorun uzaylı görmüş gibi bakan insanlar. onlara da alıştıktan sonra benden keyiflisi yok.
  • lastigi patlayan ve degistirmekte zorlanan varsa asagidaki yontemle gercekten 5 dakikanizi almiyor. o yontem bu yontem
  • açılın cfw yükledim. custom firmware yükleme, basitçe aletin orjinal işletim sistemini (ofw) çalışma parametrelerini keyfinize göre özelleştirdiğiniz bir yazılımla değiştirmeye verilen ad. böylelikle son hız sınırı kilidi, tork değerleri, gaz modülasyonu, motorun çalışmaya başladığı hız gibi bir sürü parametreyi değiştirebiliyorsunuz. tabiki bu işlemde çıkabilecek bir sorun aletin anakartını yenilemeye kadar gider, aman diyim, ne yaptığınızı bilmeden çatara çutara girmeyin, biraz okuyun, seyredin, öğrenin. ben yazılım konusunda epey deneyimli olduğumdan çok çekinmedim.

    bu arada artık son sürümden (1.7.1) dahi yapılabiliyor cfw, pro versiyonu için şu siteyi (düz m365 için ise şu site) kullanarak parametreleri belirleyip yazılımı zip olarak indiriyorsunuz ve android bir cihazla bluetooth bağlantısı kurup yazılımı m365 downg app ı ile cihaza yüklüyorsunuz.

    neyse, motor gücünü çok artırmadım (pil-motor sağlığı ve ömrü için) fakat ilk başlangıç hızını 5km den 3 km ye düşürdüşüm ve rus gaz algoritmasını (russian throttle algorithm) açtırdım. aletin konforu epey arttı. ilk gaz verdiğimdeki o silkeleme gitti, yerine pürüzsüz bir hızlanma geldi (çünkü orjinal yazılımda gaz kolu ile hızı, rus yazılımında ise hızlanmayı belirliyorsunuz). son hızı görebileceğim fazla bir düzlükte deneyemedim ama 27 yi gördüm. kullananlar düzlükte kilonuza göre 30-32'yi yokuş aşağı 35-36 yı gördüğünü söylüyor cfw ile. biraz yol yapınca farkları daha detaylı yazarım.

    edit: ben şu videoyu şablon olarak kullandım https://www.youtube.com/watch?v=nazs7ve5ska hem yeni video hemde en son sürümden yükseltiyor.

    edit2: iki üç günde bir farklı fw'ler deniyorum. 100km kadar kers aktif olarak kullandıktan sonra kers i kapattım, cihaz hem korkutucu hem daha eğlenceli bir hal aldı. fren manetini sıkmadığınız sürece motor freni de devreye girmiyor ve bir çeşit boşa atmış gibi süzülüyorsunuz. çok keyifli fakat motor frenine alıştıktan sonra bir o kadar da korkutucu geldi.

    hafif yokuş aşağı uzun düzlüklerde 40-45 km yi görüyor fakat azrail omzunuzdan üflüyor süspansiyonsuz ve el kadar tekerli cihazla o hızlara çıkınca. trafiğe kapalı yolda (kampüste) yaptım sadece o hızları, trafikte 30-35 max iyi. yoksa en ufak bi çukurda asfalta yapıştırır, ki 25 üstünde kafayı vurmanın beyin ölümü tehlikesi var, kask takın abi.
  • cihazı alalı 3 gün oldu, 4.200 tl'ye satın aldım. ürün elime geçmeden önce "lan çok mu para verdim, değer miydi bir scooter için o kadar para vermeye?" gibi düşünsem de ürünü sürdükten sonra tüm tereddütlerim ortadan kayboldu. alet efsane, sport mode tuşuna basınca uçuyor. test etmek için dün emek'ten ankamall'e, bugünse emek'ten anıtkabir'e gittim ve performansına hayran kaldım.

    yalnız yollar biraz tehlikeli, hele hele çankaya belediye sınırlarından dışarı çıkınca insan ve haliyle sürücü profili değişiyor, çok dikkatli kullanmak lazım. mansur yavaş'ın 2020 yılında bitirme sözü verdiği bisiklet yolu projesinin tamamlanmasını heyecanla beklemekteyim.
  • xiaominin xiaomi m365 i biraz daha güçlendirip, daha büyük boy bir pil ve daha büyük bir kasa ile upgrade ettiği halidir. benim tercih etme nedenim kilolu olmamdan ötürü kasa ve pildeki değişikliklerin şişmana daha uygun olacağını düşünmem.

    üzerinde hız göstergesi vardır. 3 farklı hız modunda çalışır. 130 kilo olan bendenizi bile gent sokaklarında adeta uçurmuştur.
  • efsane gözüken alet. az ucuz olsa alıcam ama neyse ki pahalı. her gün kullanabilecek olsam kesin alırdım.

    trde online satışı yok. mi store fiyatını bilenler yeşilleyebilirse sevinirim.
  • bugün aldığım scooter. eşime m365 banada m365 pro aldık.
    geçen hafta aslında aklımdaydı, amazonda indirim varken alayım diyordum fırsat olmadı. bende diğer yazar arkadaşlar gibi internette stoğu tükenince, soluğu akasya mi store’da aldım.
    ellerinde son 4 adet pro kaldı bugün bende alınca. vadi istanbul mi store’da 12 tane vardı sabah aradığımda.
    akasyadan gidip aldık, %73 şarjı vardı pronun. bitirdik şimdi şarja taktım.

    gerçekten çok keyifli.

    bir iki gün daha kullanayım entry’yi editleyip kendi düşüncelerimi paylaşacağım. gerçi bir kaç suser çok değerli bilgiler vermiş ama bende yazarım bir kaç şey.

    fiyatlar artacakmış kaçırmayın şu dönemde...

    edit: mi store fiyatı pro 4999tl, normal olanı 3399tl arkadaşlar.

    bir ilk gün editi daha; normalde 4-4.5 saat tam şarj süresi veriliyordu, bugün sıfıra kadar kullandık şarja taktım, 7 saat sürdü ilk şarj. normal mi bilmiyorum...
    eşime aldığımız düz m365 ise 5.5 saatte tam şarj oldu.

    lastiklerini kontrol etmeden kullanmışız, 32 psi hava vardı içinde, ön teker 50 arka 55psi olarak doldurduk benzinlikte daha demin.
hesabın var mı? giriş yap