• yıllar yıllar önce bir arkadaşım vardı. yabancı öğrenci sınavını da ilk ondan duymuştum. türktü ama başka bir ülkenin vatandaşıydı. çocuk cerrahpaşa tıbbiyeyi kazandım diye depresyona girmişti. ve o zaman cerrahpaşa'ya girmek için yüzde birlik dilime girmeniz gerekliydi. sürekli şikayet edince 'derdin ne senin, ne güzel okul kazanmışsın' dedim. 'arkadaşlarımın içinde en kötü yere ben girdim' dedi.

    şimdilerde mülteci olan suriyelileri de kapsıyormuş.

    boşuna dememiş adam:

    (bkz: öz yurdunda garipsin öz vatanında parya)
  • bu sınavla ilgili güncel mevzuat konusunda yardımcı olup, sorularımı yanıtlayabilecek sözlükçülere müteşekkir olacağım.
  • babası konsolos olan bir arkadaşın vatandaşlıktan çıkıp yabancı öğrenci sınavı ile mezun olduğum hukuk fakültesine elini kolunu sallayarak girmesini sağlayan sınavdır. fırsat eşitsizliğinin daniskasıdır. ülkenin eğitim sisteminin bug'ıdır.
  • yurt dışında bir liseden mezun olan türk veya yabancı uyrukluların türk üniversitelerini kazanabilmek için girdikleri sınav. yabancı uyruklu öğrenci sınavı matematik bölümü ve genel yetenek-iq olarak iki bölümden oluşur. çoğu üniversite kendi sınavını yapar, kendi sınavını yapmayan üniversiteler diğer üniversitelerin yös puanlarını kabul edebilirler. yös puanı olmayanlar lise diploma puanları ile tercih yapabilirler.
  • böyle bir sınav neden var gerçekten hiç anlamıyorum. biz yurtdışında bir okula girmek istediğimizde o ülkenin vatandaşlarıyla aynı sınava tabii tutuluyoruz da türkiye'de bir okula girmek isteyen yabancı neden türk vatandaşlarıyla aynı sınava tabii tutulmuyor? nedir yani bokunda boncuk mu var bu yabancıların?

    abd gibi olmak istiyorum ülkeme eğitim için gelsinler hem döviz getirsinler hem beyin göçü olsun diyorsan yöntem kesinlikle bu değil. önce üniversitelerine yatırım yaparsın, en az 3 okulunu ilk 100 arasına sokarsın öğrenciler de seni bulur, paşa paşa da vatandaşlarınla aynı sınava girer. ayrıca çok basit bir sınavla üniversiteye yerleşen adamın yapacağı beyin göçünden ne hayır gelir?

    hele türkiye'de doğup büyüyen, anadili türkçe olan ama dedesi 50 yıl önce bilmem nerden göçmüş olup bu sınava girenler var ki tam evlere şenlik. bu adam bizim gençlerimizle aynı eğitimi aldı, neden farklı sınava giriyor? nedir bu sistemin altında yatan mantık?

    kesinlikle köklü bir değişime gidilmesi gereken, bir türk olarak guruma dokunan ve kendini bu vatanın evladı olarak gören herkesin gururuna dokunması gereken bir sistem bu.
  • kısaca yös olarak bilinen, türk eğitim sistemindeki en büyük saçmalıklarındandır. adaletsizlik yarattığı ve beklentiyi karşılamadığı açıkça belli olmasına karşın hâlâ bu sınavda diretilmesi anlamsızdır. daha kolay sorularla iyi bölümlere girilebilmesi, hâlihazırda kötü olan eğitim düzeyini iyice aşağı çekmekten başka bir işe yaramamaktadır. haydi, gerçekten yabancı olanların bu sınavla yerleşmesini de anlıyorum. kendini zeki sanan bazı yerleşik türklerin, bu haltla iyi bölümlere yerleşmesi acı verici. yasal olan her şeyin mantıklı ve hakkaniyetli olmadığını gösteren onlarca örnekten birisidir.

    düzenleme: anlatım bozukluğu.
  • yazık.
    şu konuyla ilgili hepi topu 4 entry var.
    vurdumduymazlık ya kendi sınava girene kadar ya çoluk çocuğu gireceği zaman iki feryat figan.
    sonra bırak yine bu adaletsizlik kalakalsın.
  • ülkenin en iyi okullarına andavalları almak üzerine yapılan ve her sene üniversite kontenjanları arttırılarak devam eden, türk gencine büyük hakaret oluşturan bir sınav
  • yabancı ögrencilerin okullara kabul mevzuatının/sisteminin kesinlikle değiştirilmesi gerekiyor. o kadar kolay ki 3 kelimeyi bir araya getiremeyen, dogru durust temel bilimler bilmeyen adamlar ulkedeki istedigi bolume girebiliyor. bizim gibi universite sinavina girse birak ilk 10'u 100 bin'e giremeyecek adamlar cok iyi universitelerde egitim gôrûyor.

    tamamen tesvik amacli yapilmis fakat pakistan, afganistan, suriyeli ve turk gurbetciler tarafindan suistimal edilen bu sistemin acilen kaldirilmasi gerekiyor.

    özetle, ilkokul düzeyinde soruları cevaplayarak adamlar istediği bölüme giriyor. bu konunun gündeme acilen getirilmesi gerekiyor.
  • ülkede en çok rağbet edilen yüksek puanlı bölümlere yabancı öğrenci ya hiç alınmamalı ya da türk öğrencilerle aynı başarıyı gösteren yabancı öğrenciler özel okul düzeyinde yüksek meblağlarda harç vererek alınmalı.
hesabın var mı? giriş yap