• bu gün sındırgı yöresinde 10.000- 10.500 civarında tezgahta yılda 300.000 adet çeşitli ebatlarda yağcıbedir halısı dokunmaktadır.

    sındırgı tipi yağcıbedir halıları üç grupta toplanır. karagöz- heybesulu- yedielli gibi isimleri almışlardır.
    yağcıbedir halısı ismini balıkesir ili, sındırgı ilçesi yağcıbedir yörüklerinden almıştır. tarihi türklerin islamiyet’i kabul etmesinden öncesine kadar dayanır. bunu islamiyet öncesine dayanan desenlerden anlayabiliriz. şu anda yağcıbedir yörükleri sındırgı’nın eşmedere, çakıllı, karakaya, alakır, eğridere köylerinde yaşamakta ve halıyı orijinaline bağlı kalarak dokumaktadırlar. desenlerde hüzünlerini, sevinçlerini, gelecek hayattan beklentilerini ve ahiret hayatına bakışlarını anlatmaktadır. koyunlardan alınan yünlerin iplik haline getirilmesi ve doğal boyalarla renk verilmesi ilmekle, desenlerin oluşturulması ile yağcıbedir kültürü yaşatılmaya çalışılmaktadır.
    yağcıbedir halılarında kullanılan renkler
    lacivert (gök): yağcıbedir halısının zemin rengini oluşturan lacivert, gökyüzünün mavi olmasından dolayı yağcıbedir halısında en çok kullanılan renktir. yörede bulunan labada bitkisinin kökünden elde edilir.
    kırmızı (al): kırmızı tarihte bir bereket sembolü olan kınadan rengini almıştır. kadınların kına yakınmasındaki sebep bereket beklentisidir. aynı beklenti yağcıbedir halılarının rengine de yansımıştır. yörede bulunan sarıkız otundan elde edilmektedir.
    kahverengi (narınç) : bütün canlıların topraktan gelip toprağa dönecek olması ve canlıların besinlerini topraktan temin etmesi sebebi ile kahverengi yağcıbedir halısındaki yerini almıştır. kırmızının ikinci suyuna çalı kozalakları katılarak elde edilir.
    siyah (kara) : halıda en az kullanılan renktir. siyah hüzündür. yaşlı kadınlar siyahı daha çok kullanmaktadır. yumuşak siyah kayaların bitkilerle kaynatılması il elde edilir. eğridere köyü ve alakır köyü siyah rengi kullanmazlar.
    beyaz (ak) : genç kızlar bu rengi daha sık kullanır. sık kullanmalarındaki sebep beyaz rengin sevinci, hayattan beklentilerini ve gelin olma özlemlerini dile getirme arzularıdır. genellikle eğridere ve alakır köylerinde zemini beyaz olan halılar dokunmaktadır.
  • balıkesirin güneydoğusundaki sındırgı ilçesinde dokunmaktadır. her ne kadar dünya litarütüründe yerini almış bir halı olarak tanıtılsada, dünyada fazla tanınmayan bir halıdır. yağcıbedir halısı hekim düğümü (çift düğüm) ile dokunur. bu halılarda 4 temel renk kullanılır. beyaz, lacivert, kırmızı ve koyu kırmızı. bu halılarda normalde kök boyalar kullanılır ama artık uyanık köylü bu zahmetli yolu bırakmıştır.bazı köylüler bununlada kalmayıp halılarını ahırlarının önüne sererek eskitirler, antika halı olarak kakalamak için.
  • bir zamanlar* en in olan hali, bu haliyi alanlar bir adet de nuri iyem alırlardı.
  • balıkesire bağlı, halılarıyla ünlü bir ilçe. rengi solmayan, en az bir 200 yıl dayanan halılarmış bunlar. (hangi halı değil, hangi yağcıbedir halısı)
  • yağcıbedir halıları yörük aşiretinin örf, adetleri ve geçmişlerini yansıtan bir sanat eseridir.yağcıbedir halıları ilçe ve merkezi köylerde yaygın olarak dokunmaktadır. yağcıbedir halıları çok ince yün ipliklerden dokunur. atkısı ve çözgüsünde yün ipliği kullanılır. dm 2 sinde 1400-1600 düğüm bulunur. 1cm' sinde 30-35 ilme bulunur. ilme düğümleri türk düğümü (gördes) çok sağlam atıldığından halıların ömrü çok uzundur. bu gün (bkz: sındırgı) yöresinde 10.000- 10.500 civarında tezgahta yılda 300.000 adet çeşitli ebatlarda yağcıbedir halısı dokunmaktadır.
    yağcıbedir halılarının ipi kök boyalarla boyanır, boyaları solmaz. yağcıbedir halılarında 4 ana renk hakimdir. lacivert (gök), kırmızı (al), koyu kırmızı (nariç), beyaz (ak) dır. yağcıbedir halıları kullandıkça renkler daha güzelleşir ve değer kazanır. halıların 150-200 yıl ömrü bulunmaktadır. otantik özelliğe sahiptir. yağcıbedir yörük halkı yaşantısını dokuduğu halısına motive etmiştir. halıdaki her motifin bir anlamı bulunmaktadır. sevinç ve üzüntülerini motif dokuduğu halıya işlemiştir.
  • bergama - balıkesir arasındaki köylere yerleşen türkmen oymağı. kültürümüze armağanı halı ve kilimleriyle ünlüdür. zamanında ordu için ok ve yay yaptıklarından yaycıbedir olarak anılan oymak ismi, zamanla yağcıbedir'e dönüşmüştür.

    ayrıntılı bilgi için: http://www.berksav.org/berksav&bergamahalilari.asp
  • çivit otu kökü toprak altına gömülerek boyası mayalandırılan enteresan teknikli halıdır.
    halıların motiflerini bir yere bakarak değil zihinden yaparlar; bu yönden dünyada tekdirler.
    adeta bu yetenek genlerine işlemiş değişik bir yörük halkıdır.
  • ustunde kartal motifi, kocabas ve en enteresani terazi motifi bulunan halilari vardir. kartal ve kocabas boy'un guvenligini, terazi ise her kim ve ne olursan ol herkese adaletli ol anlamini icerir.
  • genellikle keskin açılar kullanılarak motiflenen halılardır. diğer halılardaki arabesk teması çok fazla görülmez.
hesabın var mı? giriş yap