• en pratik yiyeceklerden biridir...
    eger annen ewde yoksa we acsan yapabilecegin en guzel ve en lezzetli yemek..
    ustune limonla enfes olur
  • herhangi bir bekar evinin fix yemegi. olmassa olmaz ucuz ve besleyici.
  • alman kahvaltıların üstüne toz şeker dökülerek yenir. almancası, spiegel ei.
  • bir kaç damla zeytinyağı ile değişik bir lezzette olur.
  • yumurtanın tava ve diğer gerekli araçlar ile yağda pişmiş halidir fakat çeşitleri de vardır;

    --- spoiler ---
    yumurtalar tavaya kırılmadan ayrı bir kaba kırılıp, ısınmış tavaya yavaşça akıtılarak konulduğunda beyaz kısmı daha lezzetli oluyor, ya da bana öyle geliyor, ayrıca yumurtaların sarı kısmı çok pişirilmemeli yani kurutulmamalı ve uygulamanın sonuna pişim aşamasına yakın bir zamanda tava ya da sahanın üzerine bir kapak kapatılmalıdır. servis edilene kadar kapalı kalan bu kapak yumurta sarılarının üzerinde beyaz bir tabaka oluşturur.
    --- spoiler ---
  • püf noktası kısık ateşte yavaş yavaş pişirmektir.
  • yumurtalar ayrı bir kapta yeter miktarda tuz ile iyice karıştırılır. yeter miktarda yağ ile ısıtılan teflon tavaya dökülür ve beyazlık kalmaması için kısık ateşte* sürekli karıştırılır. yumurtalar katılaşmaya başlamadan önce yeter miktarda karabiber ve pul biber ilavesi yapılır. pişerken sürekli karıştırılmaya devam eden yumurtamız çok hafif ıslaklık* kaldığı ana kadar pişirilir. bu noktadan sonra leziz yumurtalarımız servise hazırdır. afiyet olsun.*
  • tereyağını kapta eridiği zaman yarim santimlik derinlik oluşturacağı kadar bol koyun, iyice kızdığı zaman üzerine yumurtaları kırın, üzerine rendelenmiş kaşar dökün ve ocağı hemen kapatın. yumurtalar yağın ısısı ile pişecektir. taze ekmek ile tüketin.
  • normalde sahanda biraz margarin ya da tereyağ eriterek içine yumurta kırardık ama rahmetli anneannemin yaptığını yedikten sonra diğer usûllere rağbet etmemeye başladım.

    izmir'de kınık taraflarında "kırma çanak" denir, eskiden porselen tabak olmadığı için sofrada kullanılan bakır çanaklar yani. ateşin üzerine koyabilirsiniz bunu. anneannem küçük bir kırma çanağı aldı, içine zeytinyağ döküp ateşe koydu ve yumurtasını kırdı. sarısı azıcık yumuşak kalıncaya kadar pişirdi. üzerine de az kırmızı biber. taze ekmeği zeytinyağ ile karışık bana bana yemesi o kadar lezzetli oluyor ki anlatamam.

    "kırma çanak mı, defolu tabak mı nedir, nerden bulalım onu?" derseniz, herhangi bir bakır eşya satan dükkândan yumurta sahanı olarak alabilirsiniz, sonuçta önemli olan kalayı iyi yapılmış bakır bir kap edinmeniz. bakır kapta, zeytinyağ ile pişen yumurtanın tadı bambaşka oluyor.

    söylemesi benden, denemesi sizden.
  • üst kattan gelen kokulara dayanamayıp, bu sabah benim de yapıp yediğim güzide yemek, daha çok kahvaltılık.
hesabın var mı? giriş yap