• ic anadolu'da, bazi yorelerde , mendil yerine kullanilan kelime.
  • bir çeşit başörtüsü.
  • (bkz: yağkıh)
  • ege bölgesinde efe kostümünün bir parçası. işlemesi ve kumaşı yöresine göre değişir.
  • işliklerin, gömleklerin sık değiştirilemediği zamanlarda boyun ile yaka arasında kullanılan bez parçası, bir tür mendil.
  • mendil.
    sarı yağlık dediğimiz hem öteberi çıkılamak için biçilmiş kaftan, hem de geniş bir peşkir gibi münip şapkaların altında iş gören yaklaşık kare ve 50 cm eninde birörnek kumaşlar vardı.

    milas memecik türü zeytinlerine coğrafi işaret patenti almış. diğer yağlık zeytinlerine de coğrafi işaret için başvurmuş.

    "bu erken ziyarete bir bahane bulmak için, pazardan, bir bursa mandille'i (yağlık), bir entariyi süsleyecek işlemeli ve fistolu 70 cm.lik ipek, levanten kadınların saçlarını süslediği küçük yapay çiçek kordonları satın aldım." gerard de nerval - voyage en orient

    (bkz: yağlıh), yağkıh
    (bkz: ekmek mendili)
  • ege'de yörük atkısı ya da tartamak olarak da bilinir. genelde turuncu-sarı renkte olur. 5-6 çeşit kafaya bağlama yöntemi vardır. yaşlıların bağlama şekli ile gençlerin bağlama şekilleri farklıdır. kışın soğuktan, yazın güneşten, denizde ise serpinti ve rüzgardan korur.

    ölen kişinin mezarının baş tahtasına, varsa yağlığı bağlanır.

    ayrıca yunan adalarındaki bazı yaşlı amcalar da, aynı bizdeki gibi yağlık kullanırlar.
  • yağlık mendildir arkadaşlar buradaki garip kullanımlara bakmayın. ısrarla yörüklerin kullandığı turuncu ya da sarı renkteki başörtüsüne verilen isim olduğu söylenmiş ama onun ismi yağlık değil goca örtmedir. goca örtmeyi de benden daha iyi bilemezsiniz, o benim kültürüm. nirengi noktam, kırmızı çizgim. onun yüzünden başıma neler geldi neler. neyse.
    normal ince başörtüsüne örtme, kumaşı biraz daha kalın olanına şarpa ve ötekine de goca örtme diyoruz. yağlık da yağlık. tamam mı?

    buraya bir edit şart oldu editi: paleokastro nickli yazarın belirttiği şöyle bir adet de vardır:

    yağlık nişan veya sözde damat tarafına verilen un yağ seker gıbı gıda vb. maddeler içinde kullanılır ege yörüklerinde..
  • adana'da kadınların başlarına örttükleri, kenarlarını oya ile süsledikleri yazmaya yağlık derler ki bu kullanım derleme sözlüğü'ne de işlenmiştir.

    http://www.tdk.gov.tr/…kategori1=acikla2&kod=204787
  • osmaniyede de beyaz ve kenarları oyalı baş örtüsü için kullanılır. ayrıca rotasız seyyah ın kaşkay türkleri ziyaretinde yaşlı bir kadın da başındaki örtüye yağlık diyordu.
hesabın var mı? giriş yap