• bu kokunun adı petrichor'dur. aslında bir sürü sebebi var, ancak ana başlıkları ile gidilecek olursa

    1. toprak mantarları ve en başta actinomycetes. toprak sıcak ve nemliyken, bu mikroorganizma bolca spor denilen üreme parçacığı oluşturur, yağan yağmur topraktan bu parçacıkları yükseltir ve solunumla burna gelen bu parçacıklar, yağmur sonrası hissettiğimiz kokuya sebebiyet verir. havada yağmur sebebi ile artan nemle birleşen sporlar bir nevi aerosol görevi görür anlayacağınız.

    2. yağmur, atmosferdeki kimyasallar sebebi ile asidik yapıdadır. yere düştüğünde genelde bu asidik yapı sebebi ile aromatik bir reaksiyon gelişir, buradaki reaksiyona giren maddeler, yüzeyde biriken genelde yağ türevi maddelerdir. nahoş bir kokudur. bu kokunun özelliği, ilk yağmurda fazla hissedilmesi, yağmur devam ettikçe yüzeyde bulunan yağsı cisimciklerin seyrelmesi ve tükenmesi ile azalmasıdır.

    3. bir diğer neden de kaya ve taşlar üzerinde biriken, bitki ve ağaçların salgıladığı yağlardır. bu aromatik yağlar, yağmurla gaz haline döner ve ortamda genelde hoş olarak tanımlanabilen kokuya sebebiyet verir.

    sonuçta, bazılarımız bu kokuya bayılırken, bir diğer grubun yağmur sonrası aldığı kokuyu hoş bulmama sebebi, bu etkenler. yağmurun yağma zamanı, süresi ve bulunduğunuz ortam, yukarda sayılan etkenleri değiştireceğinden, ortama yayılan koku vasfı da etkilenecektir.

    özet olarak her yağmur aynı kokmaz.

    bu konuda bilinmesi gereken bir diğer madde için (bkz: geosmin)
  • yağmur sonrası hissedilen güzel kokuların bir kaynağı, toprakta yaşayan actinomycetes grubu içinde yer alan bazı bakterilerdir. toprakta yaşayan en küçük canlılardan olan bu bakteriler, en çok nemli ve karanlık ortamlarda gelişirler. çevre koşullarının gelişmeleri için uygun olmadığı kurak dönemlerdeyse spor adı verilen özel yapılar üretirler. sporlanma, bazı bakterilerin kendilerini olumsuz koşullarda korumalarını sağlayan bir özelliğidir. yağmurdan sonra duyduğumuz kokunun nedeni de bu sporlardır. daha önce oluşmuş bu sporların kokusunu hava kuruyken duyamayız; ancak yağmur yağdığında duyabiliriz. çünkü yağmur damlaları yere düştüğünde, toprakta önceden birikmiş bir miktar yağmur suyunun da yardımıyla sporların havaya fırlamasına neden olur. yağmur nedeniyle havada çoğalan nem, bu sporların kokusunun burnumuza kadar ulaşmasına neden olur. yani aslında kokunun kaynağı toprak değil, toprakta yaşayan bu bakterilerdir.
  • sevdiklerimizi aldığı için mi güzel olur ; toprağın yağmurdan sonraki kokusu?
  • "bir bakteri bu kadar mi güzel kokar?" dedirten koku...
  • etkili. aromatik.

    "itiraf edeyim yağmurdan sonra ortalığı kaplayan kokuda, metropolün ortasında bile yaşasa, insanın içini kıpır kıpır eden bir şeyler var."
    oğullar ve rencide ruhlar, syf. 76
  • yeryuzundeki hemen butun insanlar tarafindan kabul gormus dunyanin en guzel on kokusundan birisi.
  • insana yaşamın güzel olduğunu anımsatan koku.
  • ne güzel bir koku. teneffüs edilecek en güzel berrak hava.

    'ölmek için doğmuştur ya insan; o yüzden her yağmur sonrası toprak kokusunu sever.'

    lev nikolayeviç tolstoy
  • yağmurdan sonraki toprak kokusunda asil, mağrur ve başı dik bir hüzün vardır. huzurlu bir hüzün sanki. eyvallah der gibi. toprak kokusu, geçmişten kalan ve hala severek taşıdığı acıları hatırlatır insana... aklına gelir, özlersin, sonra buruk bi tebessüm yerleşir yüzüne ve derin bi nefes. belki bi içki ve sitemle karışık bi selam sevgiliye, hiç duyamayacağı.
hesabın var mı? giriş yap