• istatistiklere göre başta amerika'da olmak üzere avrupanın batı kesimi de dahil olan bir coğrafyada her sene belli sayıda kişi bu cümleyi kuruyor ki sonradan yahudi olmuş kimselerin sayısı son senelerde artmış durumda (sallamıyorum arkadaşım, araştırma yaptık, bakınız union of american hebrew association, bakınız the united synagogue of conservative judaism, bakınız jewish theological seminary, bakınız the union of orthodox jewish congregations, bakınız wujs, bakınız institute of jewish studies israel, bu kadar yeter çok baktınız)

    türkiye'deki hahambaşılığın vakti zamanında (evet efendim çok eskiden, evvel zaman içinde iken, cumhurbaşkanı değil sultan var iken) sabatay sevi (bkz: sabetaycılık) skandalı sonucu vermiş olduğu bir söz sebebi ile sonradan musevi dinini seçmek isteyenlere pek yardımcı olunmamaktadır. ve fakat sosyolojik ve politik olarak böyle bir zorluk çıkmasına rağmen dini açıdan böyle bir yasak yoktur, olamaz, zira abraham ve sara ilk sonradan yahudi olan kişiler olarak kabul edilmekte; yahudi krallığının zamanında en popüler ikinci kralı (birincisi de oglu solomon, a.k.a süleyman) ve mesihin soyundan geleceğine inanılan david'in büyük-büyük babaannesinin kocası öldükten sonra kayınvalidesi naomi'yi bırakmayarak onunla ibranilere katılan ve yahudi olan moab'lı ruth olduğu bilinmektedir. sayısı talmud'da 613 olarak saptanmış kaynağı torah olan mitzvah'larda ise açıkça "sonradan aranıza katılanlar sizdendir, onlara farklı davranmayın" emri geçer (deuteronomy ve leviticus). aynı şekilde sonradan yahudiliği seçmiş bir kimseye "sonradan yahudi olmuş" (yahut dönme) denemez, ayrı bir terim kullanılamaz.

    şimdi bunu okuyup "o sadece amerikada olur", "ingiltereyi saymayız", "almanya ne anlar o işten" diyecek olanları ise israil'in göbeğindeki ramat gan'da yer alan yavne kibbutz'una yönlendiriyorum: http://www.bnainoach.com/yavne.html.
    okuduğunuzda anlayacaksınız ki israil (ki şimdilik sadece ortodoks bet din onaylarını kabul etmektedir) hükümetinin destek verdiği bu programları bitiren kimi insanlar dünyadaki diğer her yahudi gibi israil vatandaşlığına otomatik geçmekte, terminolojiye geri dönersek, aliyah hakkı sahibi de olmaktadırlar.

    inadım inat kıçım iki kanat modeli, hahambaşı kürsüsünde olduğuna inanarak atıp tutan katılımcılar için ise bu iş için hususi açılmış bir siteyi tavsiye ediyorum: http://www.convert.org/

    yerinde olacak (bkz: algısı zayıf bir halka izahat vermek)
    eh.
  • (bkz: yahudilesmek)
  • the big lebowsky filminde john goodman'in canlandirdigi* karakterin gerceklestirmeyi basardigina inandigi istegi*.
  • bunun yaninda degishik yerlerde ve muzelerde cinli, hintli, zenci (genelde etiyoyali) yahudileri de gorunce olabilirligine inanabileceginiz dilektir. ilk yahudilige donen kishinin oldukca zorlanacagi (yahudi dogmush birisinden daha dindar davranmasi beklenir) gercektir. ama bir iki kusak sonra , torunarinin yahudiligini kimse sorgulamayacaktir.

    bunun yaninda rusyadan israile gochen bir chok "yahudinin" sadece rusyadan uzaklashabilmek ichin yahudiligi sechtikleri de iddia edilir.
    ayrica hazar turklerinin de topluca yahudilige gechtigini de unutmayalim
  • bir fıkrada şöyle geçer bu cümlecik: yahudiler bir nazi yakalamışlar ve idam etmek üzere dar ağacına götürmüşler... adet olduğundan son dileğini sormuşlar... nazi ''yahudi olmak istiyorum'' demiş bunun üzerine... şaşıran yahudiler sebebini sormuşlar ve aldıkları cevap karşısında şok olmuşlar: ''dünyadan bir pislik daha temizlensin!''
    (bkz: antisemitizm)
  • sabundan yapilmis pinokyo masalinda gecen cumle.gepetto amca ikinci dunya savasi zamani bir sabun alir,olaylar gelisir.
  • yahudiliğin bir kolundan gelen sabetayist aydın ve yazar ılgaz zorlu nun söylediği ve yıllar süren mücadelesiyle israil'e kabul ettirdiği istek. israil'in sabetayistleri yahudi saymamasının mantıksız olduğunu savunmuş ve bu israrını sonunda kabul ettirmiştir.
  • (bkz: convert)
hesabın var mı? giriş yap