• kanuni sultan süleymanın süt kardeşidir.
  • beşiktaş yıldız mahallesinde sahildeki otobüs durağının ve mevkinin adıdır
  • beşiktaşta türbesi var tam çırağanın karşısındaki sokakta şöyle ki türbede bütün akrabalarıyla birlikte yatıyor ve üstlerinde altı ya yakın avize var insan neden koskaca aydınlanmış bu yüce insanların elektriğe ihtiyac duyduğunu çözemiyor fakat bunun dışında türbesi kesin ziyaret edilmeli rivayetler dışında orda yazılan kanuniyle olan diyalogları okunmaya değer .
  • rivayete göre kanuni şehzade mustafa'yı boğdurup annesi mahidevran'ı bursa'ya sürgüne gönderdiğinde kanuni'ye yazdığı mektupta yaptığının yanlış olduğunu kadına merhamet etmesini söylediğinden görev yaptığı medreseden emekli edilen bunun üzerine beşiktaş'ta aldığı bahçeye ev ve mescit yaparak kendi dergahını kuran zat.
  • denizcilerin de piridir şeyhim. çok hediyeleri olmuştur fakire. mekanı cennet, efendimize komşu oluverir inşallah.
  • üveysidir.
  • ramazan başlarken, bir arkadaşın ilk teravihe yahya efendi'ye gittiğini gördüm. o gün düşündüm, ömrümde sadece bir kere yahya efendi'ye gitmiştim. onun üzerinden de, on seneden çok zaman geçmişti. beşiktaş'ta bir tepede olduğunu biliyordum da, nerede olduğunu bile hatırlamıyordum. bir gün gitsem iyi olur diyordum.

    derken, bir ramazan akşamı, iki arkadaşım misafir geldi. birinin elinde bir kitap. ismi: sır. (bkz: http://www.kitapyurdu.com/…ml&manufacturer_id=55008) bir yahya efendi romanı... ben gitmeyince, yahya efendi geldi diye düşündüm ve sevindim... o sevinçle, romanı okumaya başladım... ilk fırsatta ziyaret etmek vacip olmuştu.

    bir öğle vakti yahya efendi'ye gittim... meğer ne kadar yakınmış. kabri başında dua ettim. manzarayı seyrettim... kadir gecesi nereye gitsem diye düşünürken, yine yahya efendi'ye gittim.

    sonra, bana kitabı hediye eden arkadaşım, bayramda yine geldi. bir gece vakti acıkmıştım. nerede yemek yiyeceğimizi bilmiyor, öyle yürüyorduk... beşiktaş'a yaklaştığımızda, yahya efendi'ye gidelim dedik ve gittik... hazret, bizi çekmişti. çekiyor.

    romanı bitirdikten sonra, yahya efendi'ye hayranlığım büyüdü ve buraya yazmayı borç bildim. yahya efendi'yi merak edenlere romanı öneririm.
  • beşiktaş çırağan saray'ının karşısındaki ara sokaktan yukarı çıkılıp ulaşılan boğaz'ın göbeğinde adeta istanbul'un dışında bir yerdeymişçesine huzur veren an itibariyle de bulunduğum istanbul'un anlık kaçış noktalarından biri.
hesabın var mı? giriş yap