• mustafa suphi'nin motorunu batıran şahıs.

    ayrıca (bkz: kahya yahya)
  • (bkz: yahya madra)
  • beyoğlunda bir mahalle..
  • ismail hakkı tekçe tarafından öldürülmüştür.
  • milli mücadele'nin ilk yıllarında trabzon'da söz sahibi olan, mustafa kemal'e karşı enver paşayı destekleyen trabzon mudafaa-i hukuk cemiyeti üyesi. enver paşa'nın emriyle mustafa suphi ve on beş arkadaşını katletmiştir. daha sonra topal osman'ı da öldürecek olan "ismail hakkı tekçe" tarafından öldürülmüştür.
  • trabzon kayıkçılar kethüdası (kahyası) yahya kaptan'a verilen lakaptır. koyu ittihat ve terakkici olan yahya kaya, enver paşa taraftarlığıyla bilinirdi. ittihat ve terakki yönetiminine karşı olmasıyla tanınan ve kominist partinin kurulculuğunu yapan mustafa suphi'nin ölümünden de sorumlu olduğu düşünülmektedir. yahya kahya'nın , gizlice anadolu'ya geçerek mustafa kemal'i devirme amacında olduğu düşünülen enver paşa'ya, eylemleriyle destek verdiği de bilinmektedir. eylemleri ankara hükümetinin hoşnutsuzluğuna neden olmuştur. arabasında saldırıya uğrayarak ölmüştür.

    ünlü kemençeci piçoğlu osman tarafından söylenen trabzon iskele kahya havası ağıtı , yahya kahyanın ölümüne binaen söylenmiştir.

    trabzon iskele kahya havasi

    trabzon'dan çıktı uzun yazılar
    asker vurdu beni, yarem sızılar
    ah, evde ağlaşıyor körpe kuzular
    okuyun fatiha kahya ruhuna!

    çömlekçi'den çıktım, başım selamet
    kostaki'ye vardım, koptu kıyamet
    ah çocuklarım olsun hakka emanet
    okuyun fatiha kahya ruhuna!

    arkadaşlar der ki, ne oldu size
    şimdi anladım ben, vurgun var bize
    makine içersinde kan çıktı dize
    okuyun fatiha kahya ruhuna!
  • sıkı bir ittihatçıymış zamanında .enver paşanın emriyle mustafa suphiyi katleden kişidir ayrıca.trabzon'da kayıkçıların kahyası ve şehirde söz sahibi olan bi kabadayıdır.milli mücadele yıllarında 2.000 veya daha fazla net rakamı bilemicem şimdi milis kuvvet yollamıştır cephelere...
  • milli mücadele döneminde trabzonun en zenginlerindendi. kayıklarıyla yolcu taşımacılığı yapıyordu. enver paşa yanlısı tavırlar sergiledi. kuvvetle muhtemel bu sebeple öldürüldü
  • enver paşa'nın adamıdır kendisi, bir dönem atatürk'e de eyvallah çekmiştir ama göt korkusundan, o eyvallah çektiği dönemde dahi sıkı bir enver paşa yanlısıydı. mustafa suphi suikastını adamları ile birlikte karadeniz açıklarında ifa etmiş olup, sonrasında mustafa kemal'in en önemli tetikçilerinden ismail hakkı tekçe tarafından trabzon soğuksu taraflarında aracı durdurularak öldürülmüştür. kendisi sıkı ittihatçı olup, hiçbir zaman atatürk yanlısı olmamıştır, trabzon muhafaza-i hukuk-ı milliye cemiyetinin kurucuları ve yönetimde en büyük söz sahibi olan kişilerinden eyyubizade mehmet izzet bey gibi fail-i meçhuldür. aslında yahya kahya'nın da uzun bir süre faili meçhuldü, ismail hakkı tekçe kendi anılarında itiraf edene kadar.
hesabın var mı? giriş yap