• aisykhylos tarafından 2500 yıl önce yazılan ve dünyanın en eski oyunlarından.

    'yakaranlar' metni, 11. yüzyıla kadar bizans topraklarında (istanbul’da) korunmuş, bir süre nerede olduğu bilinmemiştir. istanbul’un fethinden sonra kaçırıldığı düşünülmektedir. şimdi floransa'da bir kütüphanede saklanmaktadır.

    oyun, zorla evlendirilmek istemedikleri için mısır'dan yunanistan'a kaçarak vatanlarını terk etmek zorunda kalan elli cesur kadının mücadelesini anlatmaktadır. 2500 yıl geçse de mültecilik ve zorla evlendirme konusu ne yazık ki güncelliği korumaya devam ediyor.

    aysun şişik tarafından ilk kez türkçe'ye çevrilen oyunda 6 profesyonel ve 44 çeşitli yaş ve gruplardan amatörlerin yer aldığı toplam 50 kişi bulunuyor.

    galasını 8 mart dünya kadınlar günü’nde dasdas’ta yapacak bu oyunun rejisini mert fırat, volkan yosunlu, arif pişkin ve didem balçin yaparken, koreografisini büşra firidin, müziklerini ise masis aram gözbek ilevedat yıldırım yaptı.
  • kısa filmini izlemek için yakaranlar .
  • 2019 sezon açılışını dasdas'da yapan tragedya.

    öykü kadınların erkek egemen toplumun, istemediği bir erkekle evlenme baskısına karşı çıkması temasını işliyor. bu anlamda seyredilesi bir oyun. oyun 2.500 yıl önceyi anlatsa da kostümler günümüze ait. oyunu sahneleyenler bunun sebebini öykünün konusunun günümüze de hitap etmesi ile açıklıyorlar ama bana gene de kostüm masrafından yırtmak için yapılmış gibi geldi. o döneme ait kostümlerle oyun daha etkileyici olurdu kuşkusuz.

    oyunun müziklerini çok beğendim. bence müzikleri albüm yapsalar tutar.

    oyuncuların çoğu amatörmüş bu arada.

    --- spoiler ---

    final bir tuhaf. eksiklik hissediyorsunuz. sanki oyun tamamlanmamış gibi geliyor. metnin kendisine ulaşamadığım için metin gerçekten burada bitiyor mu yoksa oyun sahneye mi bu şekilde kondu emin değilim. oyuncular selam verince oyunun bittiğini anladım ve şaşırdım.

    --- spoiler ---
  • dasdas’ta sergilenen aisykhylos’un bir oyunu. oyun mısırdan kaçıp argos devletine sığınan kadınların öyküsünü konu alıyor. bu elli cesur kadın zeus ve ıo’nun kızları. oyun esnasında bir taraftan canlı müzik yapılıyor. söylenen şarkılar daha da özgün kılıyor oyunu. bu açıdan çok başarılı buldum. oyunda birkaç aksesuar haricinde dekor ve kostüm kullanılmamış. en azından kostüm olabilirdi, bu açıdan bir nebze eksik buldum.
    “bizler io’nun özgür kızları birlikte buluruz aşkı!”
hesabın var mı? giriş yap