• ben bunu bi kere yanlışlıkla yedim. eve geldim. ne biçim açım. burnuma gevrek bir koku geldi. hemen ocağın üzerinden aldım ve yemeye koyuldum. yarısını mısmıl yedim. kuru muru ama yanına da hoşaf çakıyorum. zaten ondan sonra da babaannem "yavrıııım yal o yal!" diye ne yediğimi söyledi.
    1: hakikaten tok tutuyor
    2: hoşafla fena gitmiyor
  • arpa yerine kepek unu ve kemik/et suyu ile yapılanı köpeğiniz için çok daha besleyici ve sağlıklı olacaktır.

    öncelikle bol bol kasap arkadaş edinin. kasaptan alacağınız kemiklerin (tavuk mavuk olmaz, dana olur, kuzu olur) biraz da etli olmasına dikkat edin ve bol su ile kaynatın birkaç saat boyunca, sonra kemikleri ve eti alıp suyu süzün ve kepek ile karıştırıp pişirmeye devam edin, lapa kıvamına geldiğinde hazırdır. biraz bekleyin, soğusun, sonra da servis edin. üstüne de haşlanmış kemik ve eti verin. bu diyet ile köpeğinizin pehlivan kıvamına gelmesini garantilersiniz.

    tabii her daim bunu yapmakla uğraşılmaz, özellikle gebe ve yavrulu köpekler ile yavru köpeklerin beslenmesinde sıklıkla başvurulur, sonrasında 15 günde bir veya ayda bir kez yedirseniz kafidir.
  • köpeğin midesine oturur ve tokluk hissi yaratır. istediğiniz kadar kemik suyu yada kemiğin kendisini içine karıştırın, tek başına besin değerleri köpek için yetersizdir. köylerde insanların büyük bir kısmı köpeğe zırnık koklatmaz. o yüzden hamuru bol tutup dayarlar köpeğe. (bazlama, sıkma vb. gibi şeyleri de insana dayarlar ki midemize otursun akşama kadar acıkmayalım)
    köpeğine düzgün bakan bir insan ise illaki yal verecekse, bir öğün yal, diğer öğün yada öğünlerde hayvansal proteinini eksik etmez. etmemeli.

    arpa ununda da diğer tahıl unları gibi protein oranı ve vitaminleri yüksektir. içinden her türlü kepeği ayrıştırılmış olanlar bir boka yaramaz. un dediğiniz şey beyaz değil, baya baya koyu, hatta kahverengi olur. arpa ununda gluten, buğdaya göre az olduğu için kıvamı sert olmaz. it oğlu it bunu yatmadan önce afiyetle yer, gece boyunca mışıl mışıl uyur. sabah bir uyanır, "kuyruğumu kesmişler amk" der.
  • arpa ununu suyla kaynatarak pişirmek suretiyle yapılan köpek yemeği. özellikle anadolu'da çoban köpekleri hayvanları yemesin diye yal'la beslenir.
  • yâl: boyun, gerdan *

    lise edebiyat dersi nostaljisi yapak hadi:

    "haddeden geçmiş nezaket, yâl ü bâl olmuş sana"
  • son sesindeki /l/ sesinden ötürü arkaik özellikler taşıyan bir sözcük.

    dillerde rotasizm/zetasizm ve sigmatizm/lambdasizm örnekleri, dilin geçmişiyle ilgili ilginç bilgiler sunar. türk dilinde de bu ses denkliklerini tanıklayan örnekler oldukça değerlidir.

    bu sözcük türkiye türkçesindeki yaş 'ıslak' sözcüğüyle aynı sözcük. anlambilimsel açıdan, iki sözcükte de işin içine su giriyor.

    bir /z/~/ş/ lehçesi olan türkiye türkçesinde bunun gibi bir çok koşut sözcük var. örneğin dirsek~diz, gör-~göz gibi.
  • kimi hayvanların ensesinde ya da boynunda bulunan uzun kıllar. (bkz: yele)
  • (bkz: yük alma)
  • arpa ve buğday yarması ile yapıp ayda en az 2 kere veriyorum kızlara. bayılıyorlar. evde peynir yapılmışsa ya da kemik suyu varsa ekstra olarak onlarla da yapıyorum.
hesabın var mı? giriş yap