• üretime yük getiren tüm israflardan arınmayı hedef alan bir yaklaşımdır. yalın üretimde emek-zanaat yoğun üretim ile seri üretimin üstünlükleri biraraya getirilmiştir. yalın üretimin ana stratejisi hızı artırıp, akış süresini azaltarak kalite, maliyet, teslimat performansını aynı anda iyileştirmektir. yalın üretim müşteri ihtiyaçları doğrultusunda malzeme veya bilgiyi dönüştüren veya şekillendiren ve katma değer yaratan faaliyet ile zaman ve kaynak kullanan, ancak ürün üstüne müşteri ihtiyaçları doğrultusunda değer ilave etmeyen ve katma değer yaratmayan faaliyeti ayırt etmeye yarar. temel aşamaları;

    1.israfların ortadan kaldırılması (tek parça akış, malzeme nakil ve stoklama sistemleri, kalite sistemleri)
    2.ekipmanları iyileştirilmesi (jidoka, toplam kalite yönetimi, tpm)
    3.sistem senkronizasyonu (üretim planlama-hat dengeleme, toplam kalite, yardımcı sanayi geliştirme, iş süreçlerinin iyileştirilmesi)

    (bkz: yalin üretim için kullanilabilecek araçlar)
  • taiichi ohno'nun yarattigi tam zamaninda uretim sistemi.
  • amac israfı(muda) azaltmaktır. bu sistemde calisanlar birden cok işte yetkin hale gelir ya da gelmelidir. tek bir montaj bandında 1 ya da 2 kisi calisir. genellikle bant "u" seklindedir. bir ucunda yari mamul diger ucunda da banttan cikan bitmis mamul bulunur. her isin ortalama suresi bellidir ve o isin o zmanda bitmesi yeglenmektedir. bunu kurmak icin ayni islemlerden gecebilen urun ailelerinin belirlenmesi gerekir lakin bunu yapmak kolay degildir, ortaya yuzlerce parametre cikabilir ve uygulamasi kolay olmayabilir. urun esnekliginden biraz fedakarlik etmek de gerekebilir.
    bunula beraber ,bir iscinin birden cok is yapmasi o fabrikada iscilerin azalacagi anlamina gelmemektedir. belli iste calisan iscilerin diger pozisyonlara kaydirilmasi ya da baska islerde kullanilmasi gerekmektedir. cunku isi yapan insanlar islerini kaybedecegi korkusunu yasarlarsa basindan basarisiz olmaya mahkumdur bu sistem. bu sebeple isci sayisindan tasarruf diye bir sey yoktur. diger israflar buyuk oranda azalir.
  • japonlar daha iyisini bulana kadar en iyi üretim sistemi..
    toyota üretim sistemi (toyota production system) veya yalın üretim sistemi (lean manufacturing) olarak da adlandırılır.
    fikir babası ve ilk uygulayıcısı toyota mühendisi taiichi ohno'dur.
    sadece bir üretim sistemi değil bir felsefedir, hayata bakış açısıdır.
    ikinci dünya savaşından sonra harap ve bitap şekildeki japonya'nın sanayi hamlesiyle yeniden hayata dönüşünde etkisi çoktur. felsefenin özünü içine sindirmeden uygulanması, 'çok faydalı bi sistemmiş hemen fabrikamızda uygulayalım' yaklaşımı kesin başarısızlık getirir. ülkemizde hakkıyla uygulayan işletmeler vardır ama sayıları çok değildir. adapazarı toyota fabrikası şüphesiz türkiye'de en iyi uygulandığı yerdir.

    yalın üretim sisteminin anahtar kelimeleri şunlardır :
    tam zamanında üretim (just in time - jit), stoksuz üretim, israf, 3m, kanban, çekme sistemi, tek parça akışı, dengeli üretim (heijunka), toplam iş denetimi, u-hatları, iş rotasyonu (shojinka), otonomasyon (jidoka), deney tasarımı (doe), bir dakikada kalıp değiştirme (smed), toplam üretken bakım (tpm), 5s (düzen ve temizlik), kaizen, kalite çemberleri...
  • temel amaci uretimin stoga getirdigi yukten (uretimin tum yuklerinden degil yani) kurtulmak olan uretim sistemi. cok basit haliyle anlami, onumuzdeki periyotta ne kadar gerekiyorsa o kadar uretmek (bkz: jit). bunun icin tabi tedarikciler, ureticiler, depolar ve satis yerleri arasinda cok basarili bir bilgi akisi olmasi gerekir.

    ancak hakkindaki en buyuk yanilgi, her zaman en iyi uretim sisteminin yalin uretim olacaginin zannedilmesidir. talep trendlerinde buyuk degisiklikler beklenmeyen, tum tedarik-uretim-satis zinciri koordine calisabilen (bir anlamda konvansiyonel) urunler icin yalin uretim sukeladir. ancak, talep trendlerinin ileriki periyotlarda duzenli bir yol izlemeyecegi ongoruluyorsa yalin uretim buna adapte olamayabilir. bu durumda yapilmasi gereken, en optimum mrp yontemini (bkz: kitle uretim) kullanmaktir.
  • yalın üretim, oobea odaları, kaizen çalışmaları, haftalık planlama raporlarının lime lime incelenmesi ve üretimi yavaşlatan etkenlerin ve israfların ortadan kaldırılma çabasıdır. üretim süresini azalmak, minimum israf, maximum verim mantalitesiyle tam anlamı ile bir endüstri mühendisliği çalışmasıdır.
    bu konuda piyasada okunabilecek en güzel kitap ise toyota tarzi dir.
hesabın var mı? giriş yap