• ileri seviye scooter eğitimine katıldığım ve oldukça memnun kaldığım akademi. özellikle metehan ve ömer faruk hocaya buradan selamlarımı iletiyorum. ikisi de deneyimli, bilgili, motive edici, bilgisini çok iyi aktarabilen hocalar. işlerini sevdiklerinden ve üstlendikleri sorumluluktan olsa gerek sizinle o kadar yakından ilgileniyorlar ki kendinizi gerçekten özel hissediyorsunuz.

    scooter eğitiminin fiyatı şu an 350 tl ve her kuruşuna değiyor. bildiğim kadarıyla kendileri dışında scooter üzerine yoğunlaşmış eğitim veren akademi yok. o yüzden scooter sahibi olanlar mutlaka gitsin!

    kısaca eğitim programından bahsedecek olursak;

    • ilk gittiğinizde form dolduruyorsunuz ve fikirlerinizi önemsediklerinden formu eksiksiz doldurmanızı istiyorlar. formda hayalinizdeki motor, kurstan beklentileriniz nelerdir gibi güzel sorular mevcut.

    • sunum eşliğinde teorik eğitim başlıyor ve sunum boyunca aklınıza takılan her şeyi sorup tatmin edici cevaplar alabiliyorsunuz.

    • sunumdan sonra eğitmenlerle birlikte ücretsiz öğle yemeği yiyorsunuz ve pratik eğitime geçiliyor.

    • pratik eğitimde öncelikle motosikletinizde yapmanız gereken kontrolleri öğreniyorsunuz.

    • doğru fren, doğru viraj alma, slalom, bakışın önemi gibi konuları kukalarla oluşturulmuş parkurda öğreniyorsunuz.

    • eğitim, sabah 9 gibi başlayıp 5 gibi bitiyor ve sertifikanız eşliğinde yamaha logolu bir buff hediye edilerek uğurlanıyorsunuz.

    • en güzel yanı da her iki hocanın iletişim bilgilerini alabiliyorsunuz ve her konuda bilgi için arayabileceğinizi söylüyorlar. her şeyi geçtim, elinin altında motosikletinle ilgili aklına takılan her soruya yanıt alabileceğin uzman kişilerin olması bile eğitim almak için başlı başına bir neden olabilir.

    son olarak kurs boyunca edindiğim notları paylaşıp entry'mi noktalayayım.

    1) motora binmeden önce lastik hava basıncı, fren, far ve sinyal, benzin, soğutma sıvısı, fren hidrolik sıvısı, yağ kontrolü yap.

    2) kör noktadaysan aracın yanına yanaş. gerekirse korna kullan çünkü insanlar sese karşı daha duyarlı.

    3) tahmin edilebilir konumda ol.

    4) takip mesafesini koru. böylece önündeki aracı sol tekerlek hizasından (kör nokta) takip etmesen bile yoldaki tehlikelerden kaçmak için zamanın olur.

    5) gündüz uzun far kullanma. sadece selektör için ve gece kullan.

    6) doğru oturuş pozisyonu için ayakları zemine bas, uzatma.

    7) cami, hastane, avm, okul, kavşak, köy yolları gibi yerlerde hızını düşür.

    8) freni tek seferde, yumuşaktan serte doğru sık.

    9) sürüş esnasında ve fren yaparken sürekli karşıya bak.

    10) viraja gelmeden döneceğin yere bakmaya başla.

    11) viraja girmeden önce freni kademeli olarak sık, tam dönerken hafif hafif gaz ver.

    12) dönerken ve slalom yaparken fren kullanma, kullanmaya mecbursan sadece arka freni kullan.

    13) çenesi açılır kask kullanma ve kaskının geçerli sertifikalarının olmasına dikkat et.

    14) vizörü her zaman temiz tut, camsil ve mikrofiber bezle temizle.

    15) amortisör ve hidrolik yağlarını en kötü iki yılda bir değiştir.

    16) park ederken gidonu sola kır ve kilitle.
  • güvenli sürüş eğitimi-1 aşamasını aldığım akademi.

    öncelikle sabah 9.30 gibi başlayan ve 1-1.5 saatlik brifing ile motosikletin her detayi hakkında videolu ve pratik bilgilendirme ile süren, kursiyerlerle soru cevap şeklinde kafadaki bütün şüpheleri giderip, motosiklet sürüşünün başlıca öğelerinin incelenmesinden sonra akşam 16.30'a kadar motor üstünde ömer hoca ve metehan yilmaz'in gözetiminde her temel detayı ogreniyorsunuz.

    gidiş, dönüş ve duruştan oluşan 3 ana başlık altında onlarca uygulamayla her şey kafanızda tam anlamıyla oturuyor. viraj alma, bakış, frenleme, vites geçişleri, trafik guvenligi ve daha birçok pratikle kendinize güveniniz geliyor. sizi belli merkezi yerlerden servisleriyle alıp sürüş alanına getiriyorlar. her kişiye göre ekipmanlarınızı veriyorlar ve 2,5-3 saatlik egitimden sonra öğle yemeginizi de yiyip akşam 16.30'a kadar yoğun bir çalışmayla kurs sona eriyor. fazlasıyla tatmin edici. tavsiye edilir.
  • şahsen güvenli sürüş 1 eğitimine katıldığım akademi ve kesinlikle 1000-1500 km'den sonra da 2'ye katılacağım.

    teorik bilgileri slayt ve videolarla desteklemeleri güzel ki gerçekten de ilgi çekici bazı bilgiler ediniyorsunuz. hatta bir iki videoyu youtubedan bulup da diğer motorcu arkadaşlarıma attım bakın bu böyle böyleymiş diyerek.
    metehan yılmaz hoca gerçekten aşırı ilgili sunum sırasında hem interaktifler hem de sizlerden soru bekliyorlar. ben eğitimde bi noktada artık daha başka ne sorabilirim diye düşünmeye başladım çünkü motora yeni başlamış biri olarak kafamdaki tüm soru işaretlerini net bir şekilde giderdiler.

    uygulamalı eğitim içinse yeni başlayanlar için a'dan z'ye her şeyi anlatıyorlar, 0 bilgi ile gitseniz gün sonunda dur kalk, viraj alma, slalom vb. hareketleri özgüvenli bir şekilde yapıyor hale geliyorsunuz.

    kesinlikle gidilmesi gereken f/p açısından değecek bir eğitim.
  • öncellikle metehan hoca gerçekten çok ilgili ve hatanızı düzeltmeniz için elinden geleni yapıyor asla baştan savma bir eğitim verilmiyor.tek günlük bir eğitim olmasına rağmen dolu dolu bir eğitim veriliyor.kesinlikle tavsiye ediyorum.
  • dün gelişim programına katıldığım sürüş akademisi.

    metehan hoca çok bilgili ve paylaşıma açık bir eğitmen. sürekli soru sormaya teşvik ediyor, iletişim kuruyor. yanılmıyorsam barkın abinin bir sözü vardı eğitmenlerle alakalı. eğitmen aynı zamanda öğrenendir, öğrencilerinden öğrenir, kendini geliştirmek için alanınıdaki gelişmeleri takip eder. metehan hoca bu tabirlere uyan bir insan.

    program ağırlıklı olarak pratik şeklinde geçiyor. ilk 2 saat civarı teorik bir eğitim var. görsel materyaller ile desteklendiği için sıkılmadan, yeni şeyler öğrenerek bu aşama geçiliyor. burada parantez açmak istenirse özellikle otomobil ve büyük araçların kör noktaları ile alakalı videolar çok başarılıydı. günlük hayatta otomobil ve bazen panelvan süren bir insan olarak başka araç sürmemiş motosiklet sürücülerinin bu materyalden yararlanacaklarına inanıyorum.

    pratiğe geçildiğinde mt25'lerin üstüne atlayıp eğitime başlanıyor. slalom, viraj alma, ufak bir pistte viraj ve bakış çalışma, fren, düşük hız manevraları, vites düşürme gibi konu başlıkları üzerinden eğitimler veriliyor.

    sınıfta teorik eğitimde metehan hoca "eğitmen aslında bir aynadır" sözünü motor üzerinde çok iyi anlıyorsunuz. eğitime gelirken bakış konusunda çok eksiğim olduğunu düşünmüyordum. pistte fena değildim, virajlarda sorun yaşamadım. ama özellikle u dönüşlerinde ve frenlerken ki bakışımın başarısız olduğunu metehan hoca çok güzel gösterdi.

    yarım debriyajlı manevralarda zaten çok iddiam yoktu ama eğitimde tokat manyağı oldum resmen. kavramada tutup sadece arka frenle çok düşük hızlarla manevra yapmak manyak zormuş.

    metehan hocanın belirttiği ve benimde katıldığım eksiklikler bunlar oldu. kendi başıma biraz daha çalışıp tecrübe kazanıp belki de sezon bitmeden performans eğitimine de katılmayı düşünüyorum.

    iyi sürdüğünü düşünen, kendine güvenen arkadaşları da; benim gibi fazla tecrübesi olmayan* , kendini geliştirmek isteyen arkadaşlarında katılmasını tavsiye ederim. illa ki kapacağınız bir şeyler olur. o da motosiklet üzerinde hayatta kalmamızı %1 bile olsa etkiler.

    bu arada son olarak da metehan hoca motosikleti o kadar iyi kullanıyor ki. yani tamam adam eğitmen, işi bu ama. valla sanat gibi. hani bob ross'u izleyip mest olurduk ya çocukken. öyle bir şey.
  • ehliyet kurslarındaki derslerden bi cacık öğrenilmediğini bildiğim için giriş seviyesindeki kursa yazıldım, gittim gördüm.
    eğitim, eğitimcilerin tavrı-bilgisi-yeterliliği, sağlanan ekipmanlar vs. hepsi üst derece. motor sürmeyi şöyle böyle becererek girdiğim kurstan, ''şu mt25le eve giderim lan'' güveniyle ayrıldım.
    en fazla 6 katılımcı alıyorlarmış, benim seansımda 4 kişi vardı. teker teker yanlışlarımız düzeltildi. birebir çalışıldı. kurs giriş seviyesinde ama öğretilenler gayet usta şoför teknikleri. metehan hoca da saolsun herkesle seviyesinin gerektirdiği kadar ilgileniyor.
    ayrıca servis kullanan tek katılımcı bendim, kara bir mersedes taksi gibi getirdi götürdü beni kendimi arap turist gibi hissettim.
    fiyat *verilen hizmetin yanında komik kalıyor. ehliyeti ve motoru alıp 2. seviye kursuna kendi aletimle gideceğim.
  • serdar hocasıyla, bmw'den ayrılma vural hocasıyla çok güzel insanları barındıran, kilyosta muhteşem bir manzara eşliğinde motor maceranıza başlayabileceğiniz bir yer burası. yeni başlayanlar için sabah önce 1 saatlik(derste bomboş sorular soran öğrenci modeline sahip kişiler varsa bu süre 2 saate kadar çıkabiliyor.) teorik eğitim veriliyor. sonrasında, scooterla birkaç saat slalom vs. alıştırmalarla ısındıktan sonra, yamaha ybr 125'inize binip vitesli motor sürmenin keyfine varıyorsunuz. tabii benim gibi 10 kere stop ettirmezseniz daha iyi olur; ama bu eğitimin, haftaya direksiyon sınavına girecek bünyeme ilaç gibi gelmiş olduğu aşikar.

    edit: sınav ertelendi. sanırım ehliyet kursu bizi kandırdı. bu süreçte yukarıda bahsettiğim, teorik eğitim süresini ikiye katlayan tatlı arkadaş, ehliyetini almış ve aynı eğitime bir kere daha gitmiş. neyse umudu kesmiyoruz...
  • seviye 1 eğitimine katılıp çok memnun kaldığım motosiklet eğitim kursu. vitesli motor kullanmak için gereken bütün teorik ve pratik bilgiler veriliyor. gün başında vitesli motor kullanmayı bilmeyen ben, gün sonunda 250cc lik mt25 i kullaniyordum. hocalara ayrıca sıcak kanlılıkları ve ilgileri için teşekkür etmek isterim. motosiklet sevdalısı arkadaşlara şiddetle tavsiye ederim.
  • yamaha riding academy, motosiklet kullanacak olan kişilere yamaha türkiye tarafından kurulan, ilk ve ileri sürüş eğitimi veren bir kurumdur.
    istanbul tuzla autodrom' da metehan yılmaz ve ömer faruk topkar ile eğitim verilmektedir.
  • yarın ileri seviye eğitimi alacağım kurum. bakalım nasıl geçecek, verdiğim paraya değer umarım.
hesabın var mı? giriş yap