• türkiye'deki apartman sahibi veya apartman görevlisi nüfusunun yüzde 83`ünün sahip olduğu akıl yetisidir.

    "hırsız girer buradan apartmana" endişesi, gerekse "çoluk çocuk oynamasin, temizlemesi zor oluyor" gibi anlamakta güçlük çekilen sebepler üzerine kurulmuş bir düşüncedir bu. türkiye'deki apartmanların yaklaşık 5'te 1'nde yangın merdiveni vardır ve bu yangın merdivenlerinin neredeyse tamamı, garip nedenlerle kilitlidir.

    gavur insanı napiyor ona bakalım öncelikle. şöyle ki, avrupa'da yangın merdivenleri, yangın, deprem gibi acil durumlar halinde gidilmesi gereken ilk yerdir. bina da alarm çaldığı takdirde, yeşil zemin üzerinde, koşan adam temalı ufak bir tabela size en yakın acil çıkışı göstermekte, bu acil çıkışta hayat kurtaracak yolu önünüze sunmaktadır.

    türkiye'de, genelleme yaparsak -ki yüzdeler böyle söylemektedir- binalarda alarm yoktur. yangın çıktığını, alt komşunun hanımının çığlığından anlarsın.. yada apartman görevlisi kapınızı yumruklayarak "yangın yanıyor beyim" parolasını verir. bu parola, binanın en yakın acil çıkıştan terkedilmesine delalettir. direk, en yakın çıkış neresidir? yangın merdiveni!

    ama o da ne? yangın merdiveni zincir ile bağlanmış, bu zincirin iki ucu asma kilit yardımı ile birbirine kavuşturulmuştur. açmaya kırmaya çalışırsınız lakin erdemir'in yarattığı o nadide eserin kırılması hayvani gücü bünyesinde barındıran insanlara haiz bir yetenek olduğunu anlarsınız.* kapıcıya anahtarı sorarsınız. o sizi anahtarın yönetici tarafından saklandığını size nazik bir ses tonuyla iletir.

    şanslıysanız, apartmana girdiğiniz noktadan çıkarsınız.

    lakin türkiye'de depremlerde ilk yıkılan yerlerin ana merdivenler olduğunu hatırlayınca, insan hayatına verilen değerin ne kadar fazla(!) olduğunu bir kez daha anımsar, en az üç cocuk doğurun sözünün boş keseden nasılda sallandığını düşünürsünüz.

    yangın merdiveni bu be. yapması ve kullanması ne kadar zor olabilir ki?

    edit: benim kayınçodan uyarı geldi. kendisi kuzeniyle meşe ağacından yangın merdiveni işine girmişte tutunamamışlar. kısfmet işte.
  • bence bu kilit işi apartman sakinlerine anahtar verilerek çözülebilir. böylece hem apartmana hırsız girmesi önlenecek, hem de bir yangın anında merdivenden aşağı doğru hücum eden sakinler (bkz: artık sakin değiller) kendilerine daha önce dağıtılan anahtarlara kilide yerleştirmek suretiyle aşağı ineceklerdir. haa arada 3. dereceden yanıklar olabilir ama bu o kadar önemli değil bu aşamada. (bkz: aşama kaydettik efendim)
  • akla ve yönetmeliğe uymayan şekilde yapılan yangın merdivenlerinin kapılarının da doğru dürüst yapılmadığını düşünürsek üzerine kilit asılması çok da şaşılacak bir durum değildir. çoğunlukla çelikten yapılan ve zemine ulaşmayan yangın merdivenlerine açılan kapılar yangın holü ve sahanlık da içermediğinden adeta kaçışa engel olsun diye zaten dışarı doğru değil içeri doğru açılmaktadır. şimdi bu kapıya kilit assan ne olur asmasan ne olur.. balık baştan kokuyor, ızgara oluyor. yangın üzerine ihtisas yapan yapı mühendisleri yurtdışında kapışılırken bizim henüz, sadece binanın içinden tek hamleyle açılabilen kapılardan haberimiz yok. belki de haberimiz var da ucuza kaçıyoruz refleks olarak.
  • ulkem sartlarinda gayet normal karsilanmasi gereken zihniyettir. celik kapilarin dahi krikolar vasitasiyla rahatca asilabildigi bir ortamda kimse on kapisini uc bes kilit yardimiyla saglama aldiktan sonra arkadaki yangin cikisini acik birakacak guven ve rahatliga sahip degildir kanimca. amerikan filimlerinde gordugumuz bir veya ikinci katta biten ve son kati inebilmek icin gurultuyle asagi itilmesi gereken tarzda yangin cikislari insa etmek soruna cozum olabilir*. ya da alarm mekanizmasinin siklastirilmasi sartiyla, ortak anahtarin, herkesin yangin merdivenine ulasabilecegi bir noktada alarmli bir cerceve icinde tutulmasi da olasi bir cozum gibi geliyor veya yangin alarmiyla beraber otomatik olarak kapi ustundeki kilidi acacak bir sistem de bu konudaki sorunu cozebilir ama komple yangin cikislari acik birakilsin sokakla ailemizin yasadigi ortam arasindaki onlem sifira indirilsin demek ulkemiz gerceklerinden uzak kaldigimizin ve yangin oranlari ile hirsizlik oranlarinin mukayesesini iyi yapamadigimizin isaretidir.
  • yangında hırsız girebileceği paranoyasını yaratan zihniyettir
  • bizim apartmanda da var mı acaba diye sorguladığım zihniyettir.

    yok efendim söyledikleriniz bizim apartman için geçerli değil. tüm yangın merdiveni kapıları açık, ve yangın merdiveninin sonundaki kapıda kilitli değil. gerçekten çok medeni ve duyarlı bir apartmanda oturuyorum ben.

    fakat şöyle ufacık bir ayrıntıyı da atlamayalım, yan tarafımıza sonradan inşa edilen bina sahipleri sağolsunlar sıfıra sıfır kendi binalarını bizimkine bitiştirdiklerinden yangın merdiveni ile indiğiniz alan 5 metre karelik bir kutu haline gelmiş... yani eğer kendinizi apartmanlar tarafından oluşturulmuş bir dehlize hapsederek buharda pişmek ve lezzetinize lezzet katmak istiyorsanız çok işlevsel bir ocakbaşı pardon yangın merdiveniniz sizin için hazır bekliyor...

    herkes bina yapınca böyle oluyor demek ki...

    neyse yönetimi takdir ettim gene de en azından kapılar açık...
  • 2002 yılında çıkarılan binaların yangından korunması hakkındaki yönetmeliği ihlal ettiğinden habersiz zihniyettir. tabi yönetmeliğe göre bu ihlalın sonucu uygulanacak işlem binanın tamamen veya kısman kullanımı engellemek olduğu için sorunun kaynaklandığı konut olarak kullanılan binalardaki yöneticilerin bu ceza işlemini bilmelerinin kendileri açısından pek de bir önemi yoktur. ayrıca yönetmeliğe göre kilit işlemi sadece zihinsel özürlü, tutuklu ya da ıslah edilenlerin barındığı ve personelin sürekli görev başında olduğu binalara izin verilmiş.
  • 6 senelik yurt hayatımda (2 kfl yurdu, 2 afl yurdu, 2 devlet yurdu) kaldığım her yurdun kapısı kilitliydi son iki senede zincirlemiş ve kilitlemişlerdi. sigara, kaçma durumuna önlem için

    bir alarm bile taktıramayacak(gereksiz kullanımda) acziyetlerinden; bir alarm pahasına canlar gidiyor.

    oçlar.
  • benim de zamanında kaldığım yurdun yangın merdiveni 1.katta bitiyordu fakat altta iki katlı dükkan olduğu için 10 metre kadar falan atlamak gerekiyordu acil durumda.
    sonra her yurda parmak izi şartı getirildi. daracık olan girişe turnike koydular. o zaman 4-5 şiddetinde bir deprem olmuştu ve kimse hızlıca kaçamamıştı turnike engel olduğundan. öğrenciler turnikenin önünde birikmişti.
    şu andan itibaren tüm yurtlar eksiklerini geçici bir süre tamamlar teftiş için. 3 gün sonra da aynı terane.

    edit: imla
hesabın var mı? giriş yap