• eğer tanı kanser ise bazı doktorların aptallığı ve önyargılı olmaları sonucu kötü sonuçlar doğurabilir.

    belirtiler: sol göz altında 0,9x0,6 cm pembe renkli lezyon (kitle)
    şüphe: bir deri kanseri çeşidi olan bazal hücreli karsinoma

    doktor 1) 3 yıl önce plastik cerrahına gösterdim. lezyonu beğenmediğimi ve aldırmak istediğimi söyledim fakat kötü huylu olduğundan şüphelendiğimi de ekledim. lezyonu aldı. biyopsiye göndermedi bile.

    doktor 2) o ameliyattan 3 ay sonra tekrar çıktı. 2 yıl önce cildiyeciye gittim ve lezyonu gösterdim. kendinden emin biçimde ilaç yazdı. bazal hücreli karsinomadan şüpheleniyorum dedim. "ah siz gençler internetten okuyup okuyup geliyorsunuz" dedi. ilacı kullandım. fayda etmedi.

    doktor 3) geçen ay özel bir hastanede cildiyeciye gittim. 30'lu yaşlarda artist bir tipti. lezyon 0,9cm'ye kadar büyümüştü. lezyonu inceledi. anlayamadı. ben bhc'den şüpheleniyorum diyince daha dikkatli baktı. bhk'nin tüm vücuda yayılan bir türü olan sküamoz hücreli karsinoma ya da yassı epitel hücreli kanser olabileceğini söyledi. (2 yıl içinde öldürür) ben bu haberi duyunca başımdan aşağı kaynar sular döküldü. o gece yatamadım. sabahına kendi muayenehanesini açmış şehirdeki en iyi cildiyeciye gittim.

    doktor 4) 60'ını devirmiş bu tecrübeli hanıma bu kez neyden şüphelendiğimi söylemedim. görür görmez "bu bhk'dir" dedi. emin misiniz sküamoz olmadığına dedim. eminim dedi. zaten 2 yıl geçmişti. 2 yılda tüm vücuduna yayılmıştı çoktan dedi. ameliyatla aldırmak lazım dedi. telaşlanacak bir şey olmadığını söyledi. iyi aldırırsan bir daha çıkmaz dedi. rahat bir nefes aldım.

    bir gün sonra tecrübeli bir plastik cerrahında lezyonu aldırdım. lezyon biyopsiye gitti. 3 yıldır doktor doktor gezdiğim ve yanlış teşhis konulan lezyonum benim dediğim gibi bazal hücreli karsinoma çıktı.

    siz siz olun yapılan her teşhisi doğru bellemeyin. sorgulayın. ilaç prospektüslerini okuyun. araştırın. bilgi çağındayız. bilgiye ulaşmak hem ucuz hem kolay. her doktora inanmayın.

    bilmeyenler için: bazal hücreli karsinoma son 50 yılda ozon tabakasının incelmesinden ötürü yeryüzüne ulaşan uv güneş ışınlarının deriye zarar vermesiyle ortaya çıkmış bir hastalık olup baş, boyun, el gibi bölgelerin güneşe uzun süre maruz kalmasıyla ortaya çıkar. %90 oranında beyaz ırkta görülür. yakalanmamak için yaz kış fark etmez güneş kremi kullanın. güneşe uzun süre maruz kalmayın. güneşlenmeyin. şu kadarını söyleyim: eğer bu illet göz altı değil de kulakta çıksaydı kulağın yarısını almıştı. bende çıkmaz demeyin. sende de çıkabilir. en son hugh jackman da bu illetten ameliyat olmuştu birkaç hafta önce.
  • tıp biliminin yapısında vardır.

    olası teşhisler içinden -bulunma ihtimali ve zarar verme ihtimalinin beraber değerlendirilerek- ilk tedavi için yanlış teşhisin seçilmesidir.
    malpraktis değildir.
    hata değildir.

    yanlış teşhis ama doğru karardır. biyoistatistik bilimi çerçevesinde verilen kararların hata payıdır. tedavi süreci içindedir.
    şu an için sadece doğru teşhis koyabilen bir prof. doç. uzm. pratisyen bulunmamaktadır.

    (bkz: malpraktis)
  • yanlış teşhisin özellikle psikiyatri gibi elle tutulur gözle görülür olmayan alanlarda bu kadar yaygın olması, ülkemizdeki doktorların yetkinliği hakkında da fikir verebilir. bir psikiyatristin dehb dediğine diğeri bipolar, bir sonraki de apaçık şekilde borderline diyebiliyor çünkü. ruh sağlığında problem yaşayan, belki de muhtemel bir travma tepkisi göstermekte olan kişi, beynini deforme ederek kendisini gerçekten hasta edecek, aslında ihtiyaç duymadığı birçok ilaca ise başlamış, defalarca da yenilerini denemiş hale geliyor. yazık.

    kendisi ağır narsisist olan, hatta antisosyal kişilik bozukluğundan müzdarip de hekim ve uzmanlık almış psikiyatrlar mevcut. bir arkadaş edinmiştim yıllar önce, çocuk ve ergen psikiyatrisi uzmanlığını yapıyordu. ve “vizite” denilen uygulamalara uyuşturucu madde etkisinde katıldığını bizzat kendisi bana söyledi. sonra tabii ki davranışlarındaki tutarsızlıklardan ve bağımlılığından dolayı arkadaşlığımız sonlandı. ama şöyle ki, bu kişi çocuklara ilaç yazma yetkisine sahip :)

    doğru tedavi edildiği sürece psikiyatrik bir bozukluğu bir mesleğin uygulanışında engel olarak görmüyorum, bu doktorluk da olabilir.

    ancak kişilikteki bir bozukluk, bize şunu kanıtlıyor: her doktor iyilikle insanları kurtarmak adına bu mesleği seçmiyor. kimileri saygınlık için, kimileri para için, kimileri de cahil ama hasta annelerini memnun etmek için bu kutsal mesleği seçiyorlar.

    ben artık sağlığımı emanet edeceğim kişileri seçerken çok daha dikkat etmeye çalışıyorum.

    insan sağlığı çok değerli. ve bu işin hakkaniyetli şekilde yapılması gerekiyor. yanlış teşhisler, bir insanın hayatını mahvedebiliyor.

    oysa ki:

    önce.zarar.verme.

    doktorların ilk öğrendiği söz değil mi?
  • tlc de yayınlanmaya başlayan tv programı.

    zamanlama gerçekten müthiş. hastanelerde şiddet, yoğun stres, covidle mücadelede sağlık çalışanlarının tam da ihtiyaç duyduğu program gerçekten.

    tebrikler tlc.
  • doktor değilim. bazı doktorların aptallığı sınır tanımıyor. daha fazla ilaç yazıp kesemi doldurayım diye saçma sapan ilaçlar yazabiliyorlar. teşhise gel.

    hasta: 22 yaşında kız
    belirti: aniden başlayan şiddetli karın ağrısı
    şüphe: apandisit

    doktora gidilip apandisit tahlili yapılır apandisit çıkmaz. bu kez kan ve idrar tahliline yollar. kan temiz çıkar. idrar tahlilinde ise idrarda enfeksiyon (lökosit ve eritrosit oranı yüksek olduğundan) teşhisi konulur. olay neredeyse bellidir. yazılan ilaçlara bak:

    piyeloseptyl: idrar yolları antiseptiği (bu tamam)
    buscopan plus: spazm giderici, ağrı kesici, idrar yollarında da etkili (bu da tamam)
    cipralex: hafif depresyonların tedavisinde yazılır. bol yan etkisi vardır. (acıdan dolayı birdenbire ağladığı için doktor hastanın kafayı sıyırdığını, histeri krizine girdiğini düşünmektedir. hastanın dikkat çekmek için yaptığını düşünmektedir. hastanın depresyonla uzaktan yakından ilişkisi yoktur. bu ilaç ne alaka amk)

    hastaya cipralex'i kullanma dedim. şu an iyi durumda.

    her doktor için söylemiyorum aralarında çok iyi, mesleğinin aşığı, idealist doktorlar da var. peki şimdi ben bu doktoru ne yapayım? şikayet mi edeyim? siz olsanız ne yapardınız? bir doktor çıksın açıklasın bana. ciğeri beş para etmeyen egosu tavanda bir geri zekalının tribini çektik. iş mi bu şimdi? canımızı emanet ettiğimiz doktorlar acınacak haldedir. bilginiz olsun istedim.

    edit: wentimiglia uyardı. doktorun cipralex yerine bir antibiyotik olan cefaks yazma ihtimalinin yüksek olduğunu, muhtemelen eczacının yanlış okuduğunu söylemiştir. sağlığımız bazen eczacı kalfalarının elinde de olabiliyor. bilin istedim.

    edit 2: coriahasgrownuptobethemomofyigitandyagiz* da uyardı. elle yazılmışsa muhtemelen cipro olabileceğini söyledi. e reçete ise arama yaparken aynı harflerle başlamasından ötürü cipralex ile karışmış olabileceğini söyledi. gerçi sistemin idrar yolu enf için depresyon ilaçlarına izin vermediğini iletti ama sistem izin verdi. ilaç şu an bana bakıyor. üzerinde de iki çizik var.
  • (bkz: kabus)
  • bu konu hakkinda soyle bir laf vardir bizim buralarda.allah bir kulunu sevindirmek isterse kaybettigi eşşeğini ona tekrar buldururmuş.
  • yanlış terhis diye okudum ateşim fırladı.

    tanım: olur öyle şeyler hekimler de insan evladı..
  • yanlis konulan teshisi, herhangi bir teshisin konulamamasi durumu ile kiyaslamak farzdir. ikisi de birbirinden merdanedir. hekimi yüksek mercilere sikayet edemezsiniz. ellerinde bir demet maydonoz sallayip "müdür bu, buna konus" derler.

    (bkz: malpraktis)
hesabın var mı? giriş yap